'İnsanlar demokratik konfederalizm devrimi daha çok tanımalı'

Rojava'daki üniversite ve akademileri ziyaret eden Doğu Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Camilla Power, dünyanın farklı yerlerinin de "demokratik konfederalizm devrimi daha çok tanıması gerektiğini" belirtti.

Rojava'daki üniversite ve akademilerle dayanışmak ve Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ndeki eğitim modeli üzerinde inceleme yapmak için Rojava'ya gelen Doğu Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Camilla Power, bölgede "büyük bir enerji ve umut" gördüğünü belirtti.

ABD ve Avrupa ülkelerinden Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye gelen çok sayıda öğretim üyesi ve araştırmacı, Rojava ve Kobanê üniversitelerini ziyaret etti. Heyette yer alan Antropolog Camilla Power, Rojava'daki demokratik özerklik modeli ile 5 yıl önce Köln'de katıldığı bir jineoloji seminerinde tanıştığını kaydediyor.

Rojava'ya gelme sebebini ise "Avrupa'da yaptığımız görüşmeler neticesinde bir grup akademisyenin Rojava'ya gelmesi ve buradaki eğitim sistemi üzerine buranın eğitim kurumlarıyla tartışma kararı çıktı" sözleriyle açıklayan Power, Rojava'da üniversiteler, akademiler, akademisyen ve öğrencilerle çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Rojava'ya ilişkin ilk izlenimlerini de aktaran Power, "Her şeyden önce çok büyük bir enerji ve umut görüyorum. Kendini tanıtma, kendini var etme için büyük bir heyecan ve umut görüyorum. Bunun yanında sorunlar da yok değil ama bizim de bu sorunların aşılması için desteğimizin olması gerekiyor" diyor.

TÜM DÜNYA İÇİN VERİLEN MÜCADELE

Yeni modelin nasıl dişleri ve tırnaklarıyla var olmaya çalıştığına gördüğü her kentte tanık olduğunu ifade eden Power, buna rağmen birçok kesimin bunu görmezden gelmeye devam ettiğini kaydetti. Power, "Bizler bugün DAİŞ'in en büyük yenilgisinin aldığı Kobanê'deyiz. Ne büyük bedellerle bazı kazanımlar elde edildiğini gözlerimizle görüyoruz. Asıl dikkat çekmek istediğim çelişki burada. Bir taraftan bütün dünya buradaki demokratik konfederalizm deneyimini görmezden geliyor, diğer taraftan da tüm dünya için DAİŞ'e karşı verilmiş bir mücadele var" diye belirtiyor.

'BENİ BURAYA GETİREN KADINLARIN MÜCADELESİ OLDU'

"Beni buraya getiren şey de kadınların özgürlük mücadelesi ve Jineoloji çalışmalarının dikkat çekiciliği oldu" diyen Power, şunları dile getiriyor: "Burada özellikle genç kadınlar öncülüğünde verilen mücadele çok büyük dikkat çekiyor. Zaten bana göre bu devrimi de diğer devrimlerden farklı kılan şey ise kadınların öncülüğü ve devrime hakimiyeti oluyor. Bunun sadece Ortadoğu için değil, bizim de içinden geldiğimiz dünyanın diğer köşeleri için de büyük bir umut olduğunu düşünüyorum. Mesela bizler daha yeni Kobanê Üniversitesi'ni ziyaret ettik. Ondan önce Rojava Üniversitesi'ni ziyaret ettik. Öğrencilerin büyük bölümü genç kadınlardan oluşuyor. Şimdi herkes şunu düşünmeli: DAİŞ kazanmış olsaydı bu insanlara ne olacaktı?"

'BİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR'

Dünyanın farklı köşelerinin de Rojava'da gerçekleşen "demokratik konfederalizm devrimini daha çok tanıması ve bilmesi gerektiğine" vurguda bulunan Power, bu konuda akademisyenlere de büyük görev düştüğünü kaydediyor. Power, "Burada bize de büyük iş düşüyor. Bunun bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. Destek sunulacak birçok nokta var. Aynı zamanda maddi destek sunulması da gerekiyor. Bunun için imkanlar ve projeler de geliştirilebilir. Bunun için de fikir alış verişinde bulunmak gerekiyor. Birbirimizi anlamamız gerekiyor. Buranın ihtiyaçlarını anlamak gerekiyor" diyor.

'SÖYLENMESİ GEREKEN SÖZ ARTIK SÖYLENMELİ'

Dünyanın farklı yerlerinden insanların da bu devrim ile tanışması gerektiğini belirten Power, "Dünyada gençlik yeni bir arayışta. Ekoloji, özgürlük, yeni yaşam vs. gibi birçok konuda arayışta. Eğer onlar buradaki modeli biraz da görebilseler ve tanıyabilseler birçok sorunun çözümünün bu modelde olduğunu fark edeceklerdir. Bu büyük bir güçtür. Bizler de döndüğümüzde ilk adım olarak bu konuda çeşitli materyaller, görseller hazırlayacağız. Söylenmesi gereken sözün artık söylenmesi gerekir ve insanların bu devrimi daha çok tanıması gerekir" diyor.

'TOPLUM İLE AKADEMİ İÇ İÇE'

Rojava'da akademi ile toplumun özellikle batıda olduğunu gibi birbirinden ayrışmadığını, iç içe olduğunu söyleyen Camilla Power, şunları dile getiriyor: "Şunu da söylemeliyim ki buradaki eğitim modeli dünyanın batısında hakim olan ve akademiyi inşa edilen bazı kulelerin içine sığdıran modelden çok daha farklı. Burada akademi ile toplum iç içe ve birlikte hareket ediyor. Bu da eğitimin toplumsallaşması için harikulade bir şey."