İsveç Parlamentosu'nda Türkiye ve PKK tartışması

İsveçli Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh'in talebiyle Erdoğan'ın saldırgan ve yayılmacı politikasının parlamentoda tartışılması sırasında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile Kakabaveh arasında PKK tartışması yaşandı.

Tartışmalar sırasında Kakabaveh, Kürtler ve demokrasi güçlerinin mücadelesini desteklediklerini söyleyen Ann Linde'ye PKK terör örgütleri listesinde kaldıkça Kürtlerin Türkiye'nin hedefi olmaya devam edeceği, Erdoğan'ın Kürtlere yönelik saldırı ve tutuklamalarının süreceğini söyledi.

Kakabeveh, Kürtler ve demokrasi güçlerine yönelik saldırıların son bulması için öncelikle İsveç'in PKK'nin "terör" örgütleri listesinden çıkarılması için girişimde bulunmasını istedi.

Kakabaveh'in ısrarlı soruları karşısında Linde, PKK'nin 2002 yılından beri terör örgütleri listesinde bulunduğunu ve İsveç'in konuyu Avrupa Birliği gündemine getirmeyeceğini ifade etti.

Kakabaveh, Ekim ayının ortalarında verdiği "Türk rejiminin yayılmacı politikası” başlıklı önergesinde Erdoğan rejiminin Türkiye ve Kürdistan'da gerçekleştirdiği katliam ve insan hakları ihlallerini ile Libya, Somali, Azarbaycan, Balkanlardaki yayılmacı emellerini gündeme getirdi.

Kakabaveh, Türk devletinin Rojava'nın bir bölümünü ve Efrîn'in tamamını işgal ettiğini ve terörizme karşı mücadele bahanesiyle Güney Kürdistan'a savaş uçaklarıyla sivillere bombalar yağdırdığını kaydetti.

28 Eylül'de Türkiye'nin Ermenistan'la savaş halinde bulunan Azerbaycan’a 4 bin paralı asker gönderdiği yönünde haberlerinin geldiğini hatırlatan Kakabaveh, Erdoğan'ın Ege Denizi'nde petrol için Yunanistan'la var olan eski anlaşmazlığı tazelediğini dile getirdi.

Kakabaveh, hükümetin en büyük sorununun ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz olduğunu değerlendirmesini yaptı. Önergede, Erdoğan'ın dikkatleri krizden uzaklaştırmak için yayılmacı ve saldırgan bir dış politika uyguladığına dikkat çekildi.

'GÖREVDEN ALMA VE TUTUKLAMALARI KABUL ETMİYORUZ'

Kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Linde, İsveç Hükümeti'nin Türkiye'nin insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin çiğnenmesini çok ciddi olarak gördüklerini ifade etti. Linde, muhalefet partisine mensup politikacıların temelsiz suçlamalarla görevden alınmaları ve tutuklanmalarını kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Saldırıların HDP üzerinde yoğunlaştığına dikkat çeken Linde, “Özgür muhalefet demokratik ve çoğulcu bir toplumun temel şartıdır. Bunu Ankara, Stockholm ve başka yerlerde görüştüğümüz Türk yetkililerine sürekli olarak iletiyoruz” dedi.

Önceki hafta Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Linde, İsveç'in tutumunu şu ifadelerle dile getirdi:

“Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla yaptığım görüşmede temel değerlere saygı gösterilmesi ve Türkiye'nin yakın bölgesinde neden olduğu kaygılarını ele aldım. Özellikle halk tarafından seçilmiş Kürt temsilcilere, insan hakları savunucularına, azınlıklar ve sendikal temsilcilere yönelik baskılardan söz ettim. Ben, İsveç Hükümeti'nin yapılan tutuklamaları ciddi olarak gördüğünü ilettim.”

LİNDE TÜRKİYE'NİN KUZEYDOĞU SURİYE'DEN ÇEKİLMESİNİ TALEP ETMİŞTİ

Linde ve Çavuşoğlu arasında yapılan ikili görüşmelerden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında tartışma yaşanmıştı.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini gündeme getiren Linde, Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye'den çekilmesini de talep etmişti.

Ankara ziyareti sırasında HDP Eşbaşkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeler yaptığını hatırlatan Linde, "Tutuklanan muhalefet partileri politikacılarının durumlarını tartıştık ve ben İsveç'in Türkiye'deki gelişimin barışçıl ve demokratik araçlarla sağlanabilmesi için İsveç'in desteğini ifade ettim” dedi.

Linde, ziyareti sırasında siyasi parti temsilcilerinin yanı sivil toplumun temsilcileriyle ifade özgürlüğü, hukuk devleti ilkeleri, LGBTİ bireyler ve kadınların insan hakları ve sendikal hakları desteklemek için görüşmeler yaptığını hatırlattı.

TÜRKİYE'NİN İHLALLERİNİ ULUSLARARASI PLATFORMLARDA GÜNDEME GETİRİYORUZ

İsveç Hükümeti'nin Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediğini söyleyen Linde, İsveçli kurumların Türkiye'deki çalışmalarını şu ifadelerle dile getirdi:

"Türkiye'deki İsveçli kurumlar davaları örneğin tutuklu muhalefet politikacıları ve halkın seçtiği parlamenterlerin duruşmalarını izliyor. Bunlar arasında örneğin HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın ve Osman Kavala'nın duruşmaları var. Biz çeşitli bağlamlarda serbest bırakılmalarını talep ettik. İsveç son zamanlarda tutuklanan ve yerlerine başkaları atanan HDP'li politikacıların durumlarını Avrupa Parlamentosu'nun gündemine getirdi. Ayrıca Türkiye'nin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası platformlarda gündeme getiriyoruz.”

Kakabeveh'in önergesinde Türkiye'nin Irak ve Suriye'ye yönelik müdahalelerini de gündeme getirdiğini söyleyen Linde, "Türkiye'nin Kürt gruplarla ilişkilerinin kötüleşmeye devam etmesi yerel perspektifle de kaygı vericidir. Avrupa Birliği ve hükümet açıkça 2019 yılı güzünde Türkiye'nin Kürt bölgelerine DAİŞ'tan kurtarılan topraklarda büyük acılara neden olan saldırılarını kınadı. Bu, Birleşmiş Milletler tüzüğü şiddet yasakları ve uluslararası hukuka aykırı” dedi.

'BİZ TÜRKİYE'NİN GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'

Türk devletinin saldırılarnın DAİŞ'ın işine yaradığı ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde sürdürülen politik sürece zarar verdiğini belirten Linde, İsveç'in azınlık halkların yanında olacağına şu ifadelerle vurgu yaptı:

"Kürt grupları ve bölgedeki azınlıklar; Asuri-Süryani ve Êzidîler korunmalı. Biz Türkiye'nin geri çekilmesini talep ediyoruz.”

Türkiye'nin Güney Irak'a yönelik saldırılarının bölgede yaşayan sivillerin güvenliği için büyük sorunlara yol açtığına dikkat çekti.

Linde'nin konuşmasından sonra söz alan Kakabaveh, Türkiye'nin saldırgan ve yayılmacı politikasını şimdi de Azerbaycan ve Ermenistan savaşı sırasında gösterdiğini belirtti.

'TEK ENGEL HDP, AFOROZ ETMEK İSTİYORLAR'

Erdoğan'ın dışarıda yayılmacı politika izlerken içeride Kürtlere ve demokrasi güçlerine yönelik saldırılarını artırdığına dikkat çeken Kakabaveh, "Erdoğan'ın amacı çok açık olarak HDP'yi yasaklamak ve aforoz etmektir. O anayasayı değiştirip daha fazla yetkiye sahip olmak için parlamentoda çoğunluğu istiyor. Onu engelleyen tek güç HDP” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Dışişleri Bakanı Linde'nin Türkiye ve Suriye'de Kürtlerin ve kadınların haklarını savunmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Kakabaveh, Türk devletinin Kürdistan parçalarında Kürtlere saldırmasının asıl nedeninin Kürt Özgürdük Hareketi PKK'ye vurulan terörist damgası olduğuna dikkat çekti.

Kürdistan'ın dört parçasında Kürtlerin yaşadıklarını ve üç parçada Türkiye'nin Kürtlere karşı savaş yürüttüğünü belirten Kakabaveh, Türk devletin terörizme karşı mücadele bahanesiyle 1980 ve 90'lı yıllardan bu yana suçsuz insanları, kadın ve çocukları katlettiğini ve binlerce köyü yok ettiğini kaydetti.

PKK LİSTEDE KALDIKÇA KÜRTLER SALDIRILARIN HADEFİNDE OLACAK

Avrupa Birliği'nin her 6 ayda bir terör örgütleri listesini yeniden gözden geçirdiğini hatırlatan Kakabaveh, PKK terör örgütleri listesinden çıkarılmadıkça Kürtlerin Türkiye'nin saldırılarının hedefinde olmaya devam edeceğine, hangi partilerin kurulacağından bağımsız olarak işgal ve tutuklamaların süreceğine dikkat çekti.

Kakabaveh, Linde'ye tarafların yeniden barış görüşmelerine başlaması için PKK'nin terör örgütleri listesinde yer almasına karşı mücadele edip etmeyeceği sorusunu sordu.

Avrupa Birliği ve İsveç'in 2002 yılından bu yana PKK'yi terör örgütü listesine aldığını söyleyen Linde, İsveç'in PKK'nın listeden çıkarılmasını gündeme getirmelerinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Erdoğan'ın işgal ettiğini, bombaladığını ve herkesi terörist olarak suçladığını söyleyen Kakabaveh, "Biz İsveç ve Avrupa'da ne yapıyoruz? Biz Erdoğan'a işgalleri haklı çıkarması için, katliamları ve kadın ve politikacıları linç etmesi için daha fazla mühimmat veriyoruz. DAİŞ'a karşı savaşı kazananlara tecavüz ediliyor. O onları bombaıyor, terörist olduklarını söylüyor” ifadeleriyle PKK'nin terör listesinde yer almasının sonuçlarına dikkat çekti.

ERDOĞAN YARGI KARŞISINA ÇIKARILMALI

Tartışmaların ardından ANF'nin sorularını yanıtlayan Kakabaveh, bundan bir yıl önce Linde'nin HDP eşbaşkanları ve HDP'li diğer politikacıların serbest bırakılma talebini Türkiye'de yapılacak görüşmelerde gündeme getirme sözü verdiğini söyledi.

Linde'nin konuyu Çavuşoğlu ile yaptığı toplantıda gündeme getirmesini takdir ettiğini söyleyen Kakabaveh, "Ama PKK ve Türk devletinin yeniden barış görüşmelerine dönüş yapabilmeleri için PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması gerekir. PKK lideri 20 yıldan beri cezaevinde ve PKK çok büyük bedeller ödedi. Linde'nin benimle aynı düşüncede olmaması üzüntü verici. Kürt sorunu çözülmedikçe Erdoğan, dört parada yaşayan Kürtleri bombalamayı sürdürecektir. İsveç'in yeni bir barış sürecine katkıda bulunmaması çok talihsiz. İsveç PKK'nın terör listesinde olmasını uzattıkça ve Kürt sorununun çözümünü zorlaştıracaktır” dedi.

Bir zamanlar Erdoğan'ın PKK ile masaya oturduğunu hatırlatan Kakabaveh, "PKK terör eylemlerine başvurmuyor. Erdoğan uyguladığı devlet teröründen dolayı mahkemeye çıkarılmalı ve yargılanmalı” vurgusunda bulundu.