Özerk Yönetim’den ‘uluslararası mahkeme’ çağrısı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, yabancı kökenli DAİŞ’liler için bölgede uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Luqman Ehmê, Hol Kampı’ndaki göçmenler ve DAİŞ’li tutuklulara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantı, Özerk Yönetim’in Eyn Îsa’daki binasında gerçekleşti.

Luqman Ehmê, 23 Mart günü DAİŞ çetelerine karşı ilan edilen zaferi kutlayarak, bölge halkının terörle savaşta insanlık için büyük bedeller ödediğini belirtti.

Bu savaşta “11 binden fazla şehit, 21 binden fazla da yaralı” verildiğini söyleyen Ehmê, tutuklu DAİŞ’liler için de uluslararası toplumu sorumluluğa davet etti.

Özerk Yönetim’e bağlı güvenlik güçleri tarafından tutuklanan “teröristler için harekete geçilmesi gerektiğini” söyleyen Ehmê, “Özellikle, vatandaşları DAİŞ içinde bulunan ülkelerin bu kişileri almaları gerekiyor. Ancak maalesef konuya ilişkin herhangi bir yanıt almış değiliz” dedi.

Çete mensuplarının Kuzey ve Doğu Suriye’de yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması gerektiğini ifade eden Ehmê, “Bu mahkemenin, suçun işlendiği bölgede kurulması gerekiyor. Böylece adil ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir yargılama mümkün olabilir” dedi.

Ehmê, adaletin yerine gelmesi için insanlığa karşı ve kurtarılmış bölgede yaşayan halklara karşı suç işleyenlerden hesap sorulması gerektiğinin altını çizdi. Ehme, son olarak DAİŞli çete mensuplarının vatandaşı olduğu ülkeler ve uluslararası toplumu, bölgede bir mahkeme kurulması için destek vermeye, hukuki ve lojistik ortaklık yapmaya çağırdı.