Şehba'da depremin ardından dayanışma büyüyor

Şehba'da depremzedeler için dayanışma faaliyetleri sürüyor. Türk devletinin çeteleri ise insani yardımları çalıyor.

Serdem Kampı Halk Belediyesi, Til Sosin köyünde kampı geriye doğru genişleterek Halep ve Şehba Kantonu’ndan gelen aileler için 300 çadır kurdu.

Serdem Kampı’nda Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinden 230 bulunuyor. Bu aileler Efrînli göçmenlerin çadırlarına dağıtılmış durumda ve bununda ötesinde büyük çaplı çadırlarda bulunuyor.

Bu çadırların, kanalizasyon ve sokaklar başta olmak üzere tüm ihtiyaçları ile birlikte hazırlanması bekleniyor.

AİLELER ŞEHBA'YA GEÇİYOR

Bakurê Kurdistan’da meydana gelen Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremlerin ardından, çok sayıda aile Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinden Efrîn ile Şehba kantonlarına geçti
Son 2 günde 66 ailenin daha bu bölgelere geçmesiyle kantona ulaşan ailelerin sayısı yaklaşık 3 bin 66’ya ulaştı.

Aileler ilk olarak 6 Şubat’ta kantona geçmişti.

TÜRKİYE'NİN ÇETELERİ İNSANİ YARDIMLARI ÇALIYOR

Depremler Efrîn Kantonu’nun Cindirêsê ilçesini de büyük oranda etkiledi.
Deprem ilçede büyük yıkım ve can kayıplarına neden olurken, Türk devletine bağlı çeteler ise gönderilen tüm insani yardımları yağmalıyor.

Cindirêsê’den Hesen Ebdurehman Tilato adlı yurttaşın sanal medyada yayılan videosuna göre, Türk devletinin çeteleri çok sayıda devletin depremzedelere gönderdiği insani yardımları çalıyor.
Çetelerin ve ‘yerel meclislerin’ çadır ve diğer insani yardımları çaldığını belirten Tilato, çetelerin aynı zamanda depremzedelerin isimlerini kaydettiğini fakat hiçbir yardımı yapmadığını ifade etti.

KADINLARDAN AĞIT

Depremin büyük yıkıma neden olduğu Cindirêsê’de Kürtlerin yaşadığı zorluklar sanal medyada yayılan bir videoda gözler önüne seriliyor.

Sanal medyada yayınlanan bir videoda, yaşlı Kürt kadın ve beraberindekiler sokakta yakılan ateşin önünde oturarak, "E Cindirêsê yıkıldı, sokakta kaldık" diyor.

Enkazların yanında başka bir kadın 3 çocukla beraber oturuyor. Görüntüye göre isimleri Lava, Fatme ve Cano olan çocuklar annelerini depremde kaybetti, babaları ise yaralı olarak hastanede ve durumu ağır.

Videoda konuşan kişi, açıkça dile getirmese de işgalci Türk devleti ve çetelerinin yardımları Kürtlere değil bölge dışından gelen ve asıl halkın yerine yerleşen kişilere verildiğini söyleyerek Kürtlere yönelik ayrımcılığa dikkat çekiyor.

11 KAMYON DAHA GÖNDERİLDİ

Özerk Yönetim Sosyal İşler Komitesi, Cizre bölgesinden depremin yaşandığı bölgelere 11 kamyon daha insani yardım gönderdi. Halep’in Şam hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerine açılan Tahiye Kapısı’nda bulunan Sosyal İşler Komitesi Eş Başkanı Meryem İbrahim, Özerk Yönetim’in ilk günden itibaren depremzedelerin yaralarını sarmak için seferber olduğunu söyledi.

Herkesi yardım kampanyasına katılmaya çağıran Meryem İbrahim, Şam hükümetinin Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Mahallelerine uyguladığı ambargonun kaldırılmasını istedi.

Meryem, depremzedelere gönderilen yardımların yerine ulaşması için kolaylık sağlanmasını istedi.