GÖRÜNTÜLÜ

Şehit Nagihan Akarsel Okuma Evi’nde dayanışma güçleniyor

4 Ekim 2022’de Silêmanî'de katledilen Nagihan Akarsel, Halep’te açılan okuma eviyle yaşatılıyor. 12 saat açık olan Şehit Nagihan Akarsel Okuma Evi’nde hem kitap okunuyor hem de öğrencilerin çalışma mekanı olarak kullanılıyor.

HALEP'TE OKUMA EVİ

2023 yılında Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesinde açılan Şehit Nagihan Akarsel Okuma Evi’nde kitap okuma kültürü geliştirilirken, toplumsal dayanışmanın da adresi oluyor.

24 Ekim 2023 yılında açılan Şehit Nagihan Akarsel Okuma Evi’nin, Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Jineoloji Halep Merkezi Üyesi Ferîde Musa, “Okuma evi 7’den 70’e herkese açıktır. Yani yaş sınırı yok. Çocukların ilgisini çekerek hikaye kitaplarından, öğrencilere okul hayatında destek olacak kitaplardan ve toplumun her kesiminin ihtiyacını giderecek kitaplarımız bulunmaktadır. Arapça ve Kürtçe kitapların yanı sıra nadir de olsa İngilizce materyallerimiz var. Okuma evi hem kitap okuma hem de yoğunlaşma merkezi rolünü görüyor. Bazı öğrencilerinin evleri yoğunlaşma ve okumaya uygun değil. Bu öğrenciler özellikle okuma evimizi tercih ediyor” dedi.


Ferîde Musa, her çeşit kitabın olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “Hikaye, roman kitaplarının yanı sıra felsefe kitaplarımız da raflarımızda var. Toplumun taleplerine göre de okuma evini zenginleştirmeye çalışıyoruz. Okuma evini ziyaret edenlerden oluşan gruplar bir araya gelerek belirlenen kitap, mekanda okunarak tartışılıyor. Böylece fikir zenginliğine ulaşmış oluyoruz. Kişilere özgüven de aşılanmış oluyor. Toplumsallaşma ve dayanışma da güçleniyor.”

GENÇLERİN UFKU AÇILIYOR

Şehit Nagihan Akarsel Okuma Evi ile toplumun özellikle de gençlerin kitap okuma alışkanlıklarının zayıflamasının önüne geçildiğini söyleyen Ferîde, “Özellikle gençler okul materyalleriyle sınırlı kalıyordu. Farklı bakış açılarına ulaşamıyordu. Okul materyalleriyle sınırlı kalan çocuklarda sadece okul hayatıyla sınırlı bir arkadaş çevresi bulunuyordu. Gençlerin geniş bir bakış açısına sahip olmaları için zengin kitaplarla dolu bir okuma evine ihtiyaç vardı.

Günümüzde kitap okuma kültürü kalmış olsa da genel olarak dijital tercihler ön plana çıkıyor. Bu yöntem de kitap ve insan arasındaki duyguyu öldürüyor. Gençlerin çoğu internete meyilli ve doğru kaynaklardan faydalanamıyor. Dolayısıyla toplumun kültürünü koruyan kitapları okuma evinde toplama ve sağlıklı bir toplum yaratma hedefimiz var. Aileler, okuma evimize güveniyor. Çocuklarının doğru temeller üzerinde yetişmesi, sakin ve rahat bir kafayla düşünebilmesi için adresin doğru olduğunu düşünüyor. Gençlerin bir arada, birbirine danışarak ve yardımlaşarak çalışmaları ve okumalarından mutluluk duyuyorlar” diye konuştu.

Şehit Nagihan Akarsel Okuma Evi’nin herkese açık olduğunu yineleyen Ferîde Musa, toplumun taleplerine göre kitaplarda zenginliğe gideceklerini söyledi.