Şêxler halkı: Osmanlıcılık oyununun sonu herkes için kanlı olur

Türk devletinin tehditlerine rağmen gündelik yaşamlarına devam eden Şêxlerli Kürt ve Araplar, "Erdoğan Osmanlıcılık oynamak istiyor. Ama bunun sonucu herkes için sadece kan ve gözyaşı olur" diyor.

Türk cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "terörist Kürtler" diyerek Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehditleri sonrası Türk medyası her zaman olduğu gibi yine en önde ilerliyor!

Erdoğan'ın Suriye iç savaşını uzun yıllara ve geniş bir coğrafyaya yaymak için yayılmacı politikalarının arkasında tek sıra dizilen Türk medyası, her gün sınırın diğer tarafından yaptığı yayınlarla Kuzey ve Doğu Suriye'de büyük bir telaşın başladığını iddia ediyor.

Türk devletinin işgal için gözünü diktiği alanlardan ise gündelik yaşam olağan akışında devam ediyor. Erdoğan rejiminin işgal için fırsat kolladığı yerlerden biri de Kobanê'nin batısında Fırat kenarındaki Şêxler kasabası.

Türk devletinin daha önce kaçırdıkları Süleyman Şah Türbesini "eski yerine taşıma" bahasiyle, Minbic ile birlikte işgal ederek güneyindeki Qereqozax'a inmek istediği Şêxler'de gündelik yaşam olağan akışında devam ediyor.

Erdoğan'ın "bölgedeki Araplar göçe zorlandı" söylemlerinin aksine, kente Arap ve Kürtler birlikte yaşamlarını devam ettiriyor. DAİŞ çetelerinin tüm çabalarına rağmen Kürt ve Arap savaşı bölgede çıkmazken, şimdi ise Erdoğan şansını denemek istiyor.

ANF'ye konuşan Şêxler sakinleri, "bölgede kardeşçe yaşadıklarını" YPG/YPJ'nin 2015 yılında kasabalarını özgürleştirmesinden sonra kimsenin göçe zorlanmadığını, sadece kasabadaki DAİŞ'lilerin kaçarak Cerablûs'a gittiğini ve daha sonra Türk devletinin hizmetine girdiğini kaydetti.

"Bizler burada kardeşçe, huzur içerisinde 3 yıldır yaşıyoruz, Erdoğan bizim huzurumuzu bozmak, kardeşliğimiz bozmak istiyor" diyen Mistefa Nezîm isimli Arap, "Buradan kaçan sadece bazı suçlular oldu. Onlar DAİŞ'in içerisinde faaliyet yürütüyordu, şimdi de Erdoğan'a hizmet ediyorlar" dedi.

Osman Hemdo isimli Arap ise yıllardır bölgede kardeşçe ve özgürce yaşadıklarını ve topraklarını asla terk etmeyeceklerini kaydetti. Hebeş Remo isimli Kürt yurttaş da DAİŞ'in Hecîn'de sonunun göründüğünü ve Erdoğan'ın buradan baskı yaparak, onları bitişten kurtarmak istediğini söyledi.

Erdoğan'ın Suriye topraklarına göz diktiğini kaydeden Remo, "Kürt düşmanlığı yapıyor, doğrudur ama asıl istediği ise Suriye'de işgal ettiği bölgeyi genişletmek. Bizler asla topraklarımızdan vazgeçmeyiz" dedi.

Mihemed Hemo isimli Kürt ise Erdoğan'ın bölgede karışıklık çıkararak, çıkarlarını korumaya çalıştığını kaydederek, "Osmanlıcılık oynamak istiyor. Ama bunun sonucu herkes için sadece kan ve gözyaşı olur" ifadelerinde bulundu.