ABD’li heyet: MSD Cenevre ve anayasa çalışmalarında olmalı

Özerk Yönetim ile MSD’nin Cenevre ve yeni Suriye anayasası görüşmelerine katılması konusunda koalisyonun ısrarlı olduğu öğrenildi.

Suriye’de bulunan üst düzey ABD’li yetkililerden oluşan James Jeffrey başkanlığındaki heyet, bölgedeki son durumu incelemek için Suriye’ye geldi.

Bölgede yapılan görüşmelerde; güvenlik konusunun yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Demokratik Suriye Meclisi’nin (MSD) yeni Suriye anayasası ve Cenevre görüşmelerinde nasıl yer alacağının tartışıldığı öğrenildi.

'DESTEĞE DEVAM EDİLECEK'

Minbic, Eyn İsa ve Reqa’da gerçekleşen toplantılara da katılan kaynak, heyetin, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bölgesel meclisler ve MSD’ye manevi ve lojistik desteğe devam edileceği mesajını verdiğini aktardı.

Kaynak, ABD’li heyetin görüşmelerde siyasi ve askeri ortaklarına destek vermeye devam edeceklerini belirttiğini söyleyen kaynak, ayrıca Jeffrey’nin Özerk Yönetim ve MSD’nin Cenevre görüşmeleri ve yeni anayasa çalışmalarında yer alması için çalışacaklarını söylediğinin altını çizdi.

JEFFREY NE MESAJLAR VERDİ?

Toplantılarda heyetin uluslararası koalisyonun, bölgeyi saldırılardan koruyacağını vurguladığını belirten kaynak, heyetin Kuzey ve Doğu Suriye’de oluşturulan kurumları da ciddi bir şekilde takip ettiklerini ifade etti. Toplantılarda, “QSD nasıl ki askeri alanda ortağımız idiyse şimdi de siyasi adımlar atıyoruz” denildiğini kaydetti.

Kaynak, Kuzey Suriye yönetiminin yeni Suriye anayasası çalışmalarına katılımı, diğer güçlerin Suriye’den çıkarılması ve siyasi çözümü hayata geçirme konusunda Jeffrey’nin net bir mesaj verdiğini de sözlerine ekledi.

Jeffrey’nin, Suriye krizi çözüme kavuşuncaya kadar bölgede bulunacaklarını, uluslararası koalisyon ve QSD güçleri tarafından kurtarılan bölgeler başta olmak üzere, başka bir gücün bölgeye yönelik müdahalede bulunmasına izin vermeyeceklerini söylediği öğrenildi.