'Önder Apo'nun özgürlüğü için aralıksız mücadele etmeliyiz'

Uluslararası Komploya karşı Qamişlo'da düzenlenen forumda, "Önder Apo'nun özgürlüğü için aralıksız mücadele etmeliyiz" mesajı verildi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya ilişkin üçüncü forumu “Önderliğin felsefesi ve halkların direnişi bölgenin barış ve güvenliğinin garantisidir” sloganıyla Qamişlo’daki Zana Salonu’nda düzenledi. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri, PYD Eş Başkanı Asya Ebdullah, PYD’nin Cizîr Kantonu’ndaki üye ve yöneticileri, Kürt ve Arap aşiretlerinin kanaat önderleri ve şeyhleri, sivil toplum kurumlarının üyeleri, Kongra Star, siyasi parti temsilcileri, kadın meclisleri ve araştırmacılar foruma katıldı.

'İMRALI'DAKİ TECRİT İŞKENCESİ KOMPLONUN DEVAMI'

Forumun açılış konuşmaları PYD Genel Meclisi üyeleri Sebah Osman ve Rafet Silêman tarafından yapıldı. Konuşmacılar, Önder Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 25’inci yıl dönümü dolayısıyla forumun yapılmasının önemine dikkat çekerek, komployla Abdullah Öcalan’ın şahsında halkların mücadelesinin bitirilmek istendiğini belirtti.

Forum 2 oturum şeklinde yapıldı. Her oturumda 2 konu tartışıldı. Forumun ilk konusu kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı Ömer Güneş tarafından değerlendirildi. Online olarak foruma katılan Güneş, "Son görüşmemiz 7 Ağustos 2019’da oldu. Bu görüşme Türkiye’deki cezaevlerinde siyasi tutsakların girdiği açlık grevinin ardından gerçekleşti. Bu güne kadar görüşme başvurularımız kabul edilmedi” dedi.

İmralı’da Önder Abdullah Öcalan’a yönelik sürdürülen işkence sisteminin Uluslararası Komplo’nun devamı olduğuna dikkat çeken Ömer Güneş, “Her tutuklunun ailesiyle görüşme hakkı var. Ancak sayın Öcalan ve İmralı’da kalan diğer 3 siyasi tutsağın aileleriyle görüşmelerine izin verilmiyor. Avukatlar olarak tutukluların durumuyla ilgili hiçbir bilgi alamıyoruz” diye belirtti.
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Semer Ebdullah, forumun ikinci konusu olan Önder Abdullah Öcalan’ın mücadelesini değerlendirdi.

Semer Ebdullah, Önder Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulmaya, Türkiye ve Ortadoğu’da demokrasiyi sağlamaya çalıştığını belirtti.

'ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ'

Katılımcılar, forumun ilk oturumunda tartışılan iki konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi. Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü olmadan Ortadoğu’da adil bir barış ve güvenliğin olmayacağı, Kürt sorunu ve Ortadoğu’da tüm sorunların çözümsüz kalacağı belirtildi. Katılımcılar, AÖnder bdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulundu.

Üçüncü Forum’un ikinci oturumunda “Halkların mücadelesi ve uluslararası komploya karşı direnişleri” konusunu Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclis üyesi Perwîn Yûsif değerlendirdi.

Perwîn Yûsif, halkın Abdullah Öcalan’ın faşist ve baskıcı sistemlere karşı mücadelesine bağlı olduğunu vurguladı.

Cizîr Bölgesi Özerk Yönetimi Çevre Konseyi Eşbaşkanı Silêman Ereb ise “Önderliğin fiziki özgürlüğü için uluslararası hamlenin ilerletilmesi çok önemlidir. Aralıksız mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü Önderliğin özgürlüğü ezilen halkların özgürlüğüdür. Bu amaca ulaşmamız içinde Önder Abdullah Öcalan’ın ilkelerine göre siyasi ve ekolojik bir toplum inşa etmeliyiz” dedi.

Forumun sonunda Avukat ve PYD üyesi Xalid El Omer, forumun sonuç bildirgesini okudu.