Almanya ABD’nin olası Suriye harekatına destek vermeyecek

Almanya, Suriye’nin İdlib ilinde insane yardıma hazır olduklarını duyururken, rejimin olası kimyasal saldırısı halinde ABD’nin askeri müdahalesine katılmayacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Suriye’nin İdlib vilayetine yönelik konuları da görüştü.

İkilinin görüşmesi sonrasında açıklama yapan Heiko Maas, insani kriz yaşanması halinde bölgeye yardım göndereceklerini duyurdu. Ülkesinin olası krize karşı hazırlık yaptığını söyleyen Maas, Türkiye üzerinden yardım sevkiyatı ve İdlib’deki hastanelerin yenilenmesinin atılacak ilk adımlar olacağını kaydetti.

İdlib’deki olası bir insani krizde ABD ile ‘çok sıkı’ bir biçimde ve koordineli olarak çalışacaklarını söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı, askeri alanda ise olumsuz yanıt verdi.

Esad rejiminin İdlib’de kimyasal silah kullanması halinde ABD’nin olası bir askeri müdahalesine değinen Heiko Maas, müdahaleye askeri destek veremeyeceklerini ilan etti. Olası askeri harekat için Alman Federal Meclisi’nin karar vermesi gerektiğini hatırlatan Maas, bunun da çok zor bir ihtimal olduğunun altını çizdi.

Suriye’nin İdlib ilindeki Türkiye işbirlikçisi radikal çetelere karşı yapılacak askeri operasyonun, Rusya ve Türkiye’nin anlaşmasıyla en azından 15 Ekim’e kadar yapılmayacağı kesinleşti. İdlib’e yönelik operasyonda kimyasal silah kullanılması halinde ABD’nin karşılık vereceğine dair açıklamasına şimdilik Fransa ve Britanya destek veriyor.