Amude ve Girê Spî’de Şengal protestoları

Türk devletinin 15 Ağustos’ta Şengal’de düzenlediği suikast, Amude ve Girê Spî’de düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Amude’de Jina Azad Bulvarı’nda, Türk devleti ve işbirlikçilerini kınamak amacıyla bir yürüyüş organize edildi. Yürüyüşe, Cizre Bölgesi Êzidî Evi ve Özerk Yönetim temsilcileri de katıldı.

Saldırıda hayatını kaybeden Êzidî Toplumu Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve YPG/YPJ bayrakları taşınırken, “Şengal direniş sembolüdür”, “Türk devleti işgaline hayır” yazılı pankartlar arkasından yüründü.

Şengal Meydanı’na kadar yapılan yürüyüş ardından meydanda bir basın açıklaması yapıldı. Êzidî Evi ve Efrin Êzidî Birliği adına yapılan açıklamada, Şengal’deki saldırıya dikkat çekilerek, “Bu yaptıklarıyla halkımızın iradesini ve haklarını elde etmek için mücadeleye devam etmedeki ısrarını kıramazlar. Şehitlerimizin yolunda yürüyeceğiz” denildi.

Açıklamada, “Erdoğan bu şekilde Şengal’de ve tüm bölgede yenilgiye uğrayan DAİŞ çetelerinin intikamını almak istemiştir. İşgalcilerin Şengal’e saldırılarını kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Girê Spî Kantonu’nda da yüzlerce kişi bir araya gelerek saldırıyı protesto etti. Girê Spî halkıyla beraber Eyn İsa ve Siluk ilçelerinden gelen eylemciler, El-İskan Fırını Bulvarı’nda toplandı. El-İskan Fırını Bulvarı’ndan başlayan yürüyüş Qefes Bulvarı’nda mitinge dönüştü.

Mitingde bir konuşma yapan Girê Spî Kantonu Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Sabri Nebi, Şengal saldırısının direnişçi ve özgürlükçü halka yönelik bir komplo olduğunu belirterek, Türk savaş uçaklarının hava sahalarına girmesine izin verdikleri için de Bağdat ve Hewlêr hükümetlerinin saldırıya ortak olduğu tepkisinde bulundu.

Mitingin sonunda “şehit anneleri”, Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın posterini yaktı.