‘Arap medyası ve ağları Efrîn’i yeterince görmüyor’

İsrail’de yayın yapan The Jerusalem Post’ta Seth J. Frantzman imzasıyla yayınlanan haberde, Efrîn’de yaşanan işgal saldırılarına dair sosyal ağlar ve medyada ne kadar yer verildiğine değinildi.

Haberde, sivillerin saldırı altında olduğu Efrîn’de yaşananların bölge rejimleri yanlıları veya Türkiye yanlıları ile İslamcı ağlar tarafından görülmediğine veya yanlı olarak görüldüğüne dikkat çekildi. Haberde, yaşanan bunca saldırı ve işgal girişimine rağmen yaşananların yeterince haberleştirilmediğine vurgu yapıldı.

TARAFLI VEYA OLANLARI GÖRMEYEN YAYINLAR

Al Jazeera gibi kanalların Türk hükümetinin bakış açısıyla işgal saldırılarını gördükleri belirtilen haberde, diğer birçok medya organı, ağ veya sitenin ise aşırı radikal İslamcılarla bağı olduğu kaydedildi. 

Haberde, Al Hurra adlı ağın Middle East Broadcasting Network’ün başkanı Alberto Fernandez’in görüşlerine yer verildi.

ABD’li eski bir diplomat olan Fernandez’in Suriye, Afganistan, Kuveyt, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde büyükelçilik yaptığı bilgisi verilen haberde, Fernandez’in Alhurra’nın yaşananları dünya kamuoyuna yansıtmaya yönelik çalışmalarına ilişkin verdiği bilgiler paylaşıldı.

FERNANDEZ: SESSİZLERİN SESİ OLMAK İSTEDİK

Jerusalem Post’a konuşan Alberto Fernandez, taraflı veya gerçekleri görmeyen yayınlar nedeniyle “sessizlerin sesi olmak istediklerini” dile getirirken, bundan dolayı yaşananları mümkün olduğunca yansıtmak istediklerini vurguladı. Fernandez, "Rejimler ya da politik hareketler ya da İslamcılar tarafından kontrol edilen tonlarca kanal ve ağ var. Rejimlere yanlı ya da İslamcı olmayan farklı ya da bağımsız görüşlere ilişkin çok az şey var” diye konuştu.

Fernandez, bölge devletleriyle bağlantılı olanlar dışında Arapça yayın organlarının ise ‘Kürtlere yönelik kuşku veya eleştirileri’ olduğuna dikkat çekerken, bundan dolayı Kürt ve diğer halklardan sivillerin işgalden dolayı içerisinde bulundukları tehlikenin yeterince yansımadığının altını çiziyor. Fernandez, Al Hurra dışında bölgede düzenli olarak muhabir bulunduran Arap medyasının olmadığına da işaret etti.

Jerusalem Post’taki haberde, söz konusu ağın Eyn Dar tapınağındaki vahşet ile bombardımanlardan kaçarak mağaralarda saklanan Kürt-Êzidî ve diğer halklardan bireylerin videolarını paylaştığı hatırlatıldı.