Avrupalı akademisyenlerden Rojava için 4 talep

Almanya, İngiltere ve İsviçre’den 150 bilim insanı ve akademisyenin katıldığı imza kampanyasının sonuçları Berlin’de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Akademisyenler işgal saldırısı karşısında taleplerini 4 başlıkta topladı.

Türk devletinin 9 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgali saldırısı talebiyle Kürt Akademisyenler Birliği (KURD-AKAD) bir imza kampanyası düzenlemişti. “Rojava’da savaşa karşı” başlıklı imza kampanyasına Almanya, İngiltere ve İsviçre’den 150 isim imza atmıştı.

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Caucher Birkar, Wageningen Üniversitesi’nden Prof Dr. Joost Jongerden, Münih Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Meyen, Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Bahman Rostami-Tabar gibi Avrupa’nın önde gelen bilim insanları da imzacılar arasında yer alıyor.

Avrupalı akademisyenler ve bilim insanlarının ilgi gösterdiği kampanyanın sonuçları Almanya’nın başkenti Berlin’de kamuoyuna duyuruldu. Federal Basın Konferansı’nda gerçekleşen basın toplantısına Kürt Akademisyenler Birliği (KURD-AKAD) Almanya Eşbaşkanı Dersim Dağdeviren, imzacılardan Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı Prof. Kariane Westrheim ve Sol Partili federal parlamenter Gökay Akbulut katıldı.

BİLİM DÜNYASINDAN İŞGALE KARŞI 4 TALEP...

Türk devletinin işgalinin büyük bir insani yıkıma yol açtığı belirtilen açıklamada, bölge halkının katledildiği ve yerinden edildiği belirtildi. Kampanyaya destek veren bilim insanları ve akademisyenler Rojava Kürdistanı’ndaki insani durumun son bulması isteyerek, taleplerini şu 4 başlık altında toplandılar: Askeri işgal hemen durdurulmalı, Kuzey Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmalı, Türkiye’ye tüm silah nakillerinin hemen durdurulmalı ve AB-Türkiye mülteci anlaşması iptal edilmeli.

Basın toplantısında konuşan KURD-AKAD Almanya Eşbaşkanı Dersim Dağdeviren, kampanyaya ilişkin bilgiler vererek, Rojava’yla dayanışma çalışmalarının sadece imza kampanyasıyla sınırlı olmadığına dikkat çekti. Hem Rojava’daki işgali hem de demokratik konfederal sistemi anlatmaya çalıştıklarını belirten Dağdeviren, işgal saldırısının ulusal hukuku ihlali anlamına geldiğini ve özellikle hukukçuların bu duruma tepki gösterdiğini ifade etti.

EUTCC Başkanı Prof. Kariane Westrheim ise bilim insanları ve akademisyenlerin Kürt sorununun barışçıl çözümüyle ilgili çok önemli bir rol oynayabileceğini belirtti. Bölgede siyasal bir çözüm sürecinin başlaması gerektiğine dikkat çeken Westrheim, bilim insanlarının bölgedeki gidişat karşısında önemli bir rol oynayabileceklerini söyledi.

Federal Meclis üyesi Gökay Akbulut ise Rojava işgalinin bir an evvel sona ermesini gerektiğini ifade etti. Avrupa ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması ve Türkiye ile Almanya arasındaki güvenlik işbirliği gibi ortak çalışmaların sona ermesini isteyen Sol Parti Milletvekili Akbulut, Avrupa ve Almanya kamuoyunda bu konuyla ilgili duyarlılığın artmasının önemli olduğunu belirtti.