Avusturya DAİŞ’lilerin yargılanması için AB’ye başvurdu

Avusturya, YPG’nin elindeki DAİŞ çete üyelerinin uluslararası bir savaş suçluları mahkemesinde yargılanması için harekete geçti. Bunun için Avusturya İçişleri Bakanı Kickl’inin Avrupa Birliği Komisyonu’na başvurduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz Şubat ayında ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabı üzerinden “ABD Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı ortaklarından, Suriye’de yakaladığı 800’ü aşkın IŞİD savaşçısını yargı önüne çıkarmak için geri almasını istiyor” açıklamasını yapmıştı.

Ancak Almanya ve İngiltere olmak üzere batılı ülkelerin Trump’ın istediğini ret etmiş, YPG’nin elindeki Avrupa vatandaşı DAİŞ’lilerin durumu muammaya dönüşmüştü. Hatta Federal Alman Hükümeti YPG’nin sağ yakaladığı hem Alman hem de yabancı bir ülkenin vatandaşı olan DAİŞ’lileri ülkesine almamak için jet hızıyla yasalarını değiştirme kararı almıştı.

Benzer şekilde Danimarka ve İngiltere’de de hükümet yetkilileri açıkça DAİŞ üyesi vatandaşları kabul etmeyeceklerini açıklamışlardı. Aynı zamanda QSD ve YPG’nin DAİŞ’lilerin uluslararası bir mahkemede yargılanmasına yönelik çağrılarına da ilgisiz kalan bu ülkelerin aksine bu konuda Avusturya’dan önemli bir adım geldi.

RUANDA’DAKİNE BENZER BİR MAHKEME ÖNERİSİ

Avusturya İçişleri Bakanı Herbert Kickl’nin DAİŞ’lilerin uluslararası bir savaş suçluları mahkemesinde yargılanması için inisiyatif alarak Avrupa Birliği nezdinde harekete geçtiği öğrenildi. AB Komisyonu’na mektup yazan Kickl, AB’nin sağ yakalanan DAİŞ’liler için inisiyatif almasını istedi.

Savaş suçu işleyen DAİŞ’lilerin bölgede kurulacak bir mahkemede yargılanmasını talep eden Kickl’nin bu konuda Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ile ortak çalıştığı belirtildi. Sağ yakalanan DAİŞ’lilerin birçok Avrupa ülkesini ilgilendirdiğini ifade eden Avusturya İçişleri Bakanı Kickl, daha önceki benzer yargılamalarda edinilen tecrübelerden yararlanılması için Birleşmiş Milletler ile ortak çalışma yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.

DAİŞ’lilerin yargılanması için yeterli düzeyde tanık ve delilin bulunduğuna dikkat çeken Kickl, daha önce Ruanda’daki iç savaşta yaşanan katliamlardan sorumlu kişilerin yargılandığı uluslararası savaş suçluları mahkemesinin örnek alınabileceğini belirtti. Ayrıca Kickl, Balkan ülkelerindeki savaşa katılanların yargılandığı mahkemelerden de hem AB hem de BM’nin yeterli düzeyde tecrübe sahibi olduğunu hatırlattı.

YPG’e bağlı özel birliklerin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyonlarda yakalanan 2800’den fazla DAİŞ’li şu anda Rojava Kürdistanı’ndaki hapishanelerde tutuluyor. Bunlardan 800’ünden fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Şimdiye kadar sadece Fransa, Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan YPG’nin sağ yakaladığı vatandaşlarını Rojava yönetiminden istemişti.