Bab merkezli DAİŞ örgütlenmesi

Türk devleti, Türkiye’de olduğu gibi Efrîn ve Şehba’nın işgal altındaki alanlarında da Bab’ı merkez alarak DAİŞ’i farklı üniforma ve etiketlerle yeniden toparlayıp örgütlüyor.

Türk devleti, 2016-2017 sürecinde olduğu gibi Türkiye ve işgali altındaki Suriye alanlarına kaçan DAİŞ elemanlarını ‘ÖSO’ etiketi altındaki çetelere yerleştirmeye devam ediyor.

Edinilen bilgilere göre; Bab kenti, yeniden toparlama, örgütleme, silahlandırıp alana yayma merkezi haline getirildi. Efrîn, Şehla ve Minbic’in kenarına kadar farklı isimlerle serpiştirilen DAİŞ’lilerin bir kısmı da İdlib’den aktarıldı. Efrîn, Bab, Ezaz, Cerablus gibi Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki alanlarda konuşlandırılan DAİŞ’lilerden bazılarının kimlikleri tespit edildi. Bu DAİŞ’liler önce Bab’da toplantı, ardından farklı çetelere dağıtılıyor. Bütün faaliyetlerden MİT sorumlu. Bab’ın Minbic, Halep ve Efrîn bölgelerinin merkezinde olması ve kaotik durumu tercih nedeni. Bab ve Ezaz’da yeniden organize edilen ‘kalifiye’ DAİŞ’lilere, Kuzey-Doğu Suriye’de patlama ve suikastlar için hücreler oluşturuluyor.

ELBEYLİ SINIR KAPISI

Türkiye ve Suriye arasında çete elemanlarına, Bab’a bağlı Çobanbey (Rai) kasabasındaki sınır kapısı ile karşısındaki Elbeyli sınır kapısından geçiş yaptırılıyor. Kapı, tamamen MİT denetiminde.

EL EMŞAD ÇETESİ

Efrîn’e İdlib’den son iki aydır ‘mülteci’ adı altında DAİŞ, Cephet El Nusra elemanları ve aileleri taşınıyor. Bu duruma Rusya da onay veriyor.

El Emşad çetesi, İdlib’den Efrîn’e geçen DAİŞ’liler ile Mart’ta toplantı gerçekleştirdi. Şiye’de yapılan bu toplantıda DAİŞ’lilerin El Emşad çetesine de yerleştirilmesi kabul edilip uygulanmaya başlandı. Zaten El Emşad, ağırlıkta Dêrazor, Şêxler ve Şuyix’tan kaçan DAİŞ’lilerden oluşuyor.

DAİŞ’liler şimdiye kadar en fazla Sultan Murat, Ehrar Şam, Ehrar El Şarqiye, Hamza Tugayları, Sultan Süleyman Şax Tugayları denen çeteler içerisinde yerleştirildi.

BEĞENMEDİKLERİNİ DE SALDI

MİT kendi denetimine girmeyen radikal bazı DAİŞ’lileri, Bab ve Ezaz zindanlarında tutuyordu fakat mart 2019’da bunları Efrîn’e nakletti. Daha sonra kimileri birkaç saat, kimileri de birkaç gün içinde kaçabildi. Türk devleti bu oyunla tümden kontrolüne girmeyen diğer çeteleri kendine mecbur bırakıyor.

KİMLİKLERİ TESPİT EDİLENLER

İşte tespit edilen DAİŞ elemanlarının kimlik bilgileri:

Xalid Turkî Elhesen: 1989 doğumlu. Dêrazor’un Elqoriya köyünden. Dêrazor’da DAİŞ’e katıldı. 2017’de Türkiye’ye geçti. Burada ‘Fırat Kalkanı’ adı verilen Türk devleti çetelerinden İsud Elqaqa gurubuna katıldı. Bu çete şu anda Cindirês’te yine ÖSO içinde.

Husam Resul Rehmawî: Şuyix’ın Tehtaniye köyünden. Minbic’den DAİŞ’e katıldı. Minbic özgürleştirildiği süreçte yönünü Cerablus’a vererek Ahrar El Şam’a katıldı. Şu anda da Efrîn’de yine Ahrar’ın içinde.

Hemza Memdoh Elmetrûd: Hama’nın Elşair köyünden. İki yıl DAİŞ içinde kaldıktan sonra ‘Fırat Kalkanı’na katıldı. Şu anda Cindirês’te ÖSO içinde.

Sehed El-Sehed: Dêrazorlu. DAİŞ içindeki basın emirlerinden biriydi ve Dêrazor’daki birçok DAİŞ propaganda görüntüsünü hazırlayıp yayınladı. DAİŞ içinde birkaç yıl kaldıktan sonra Türkiye’ye gitti, daha sonra Şehba işgalinde yer alan güçlere katıldı. Efrîn işgaline de katıldı. Çetelere ait birçok görüntüyü çektiği biliniyor.

Ebud Elî Ubêd Eladî: Dêrazor’da DAİŞ’e bağlı İslami Polis’in bir üyesiydi. Şu anda Efrîn’de ‘Fırat Kalkanı’ çetelerinde.

Tariq Ebdullah Eqreb: Ebû Ebdullah ismiyle tanınıyor. Kobanê’nin Loêbna köyünden. DAİŞ içinde istihbaratçıydı. Türk devleti çetelerine katıldı. Şu anda Efrîn’de Hamza Tugayları’nın komutanlığını yapıyor.

Elî Yûsif Elselama: Kobanê’ye bağlı Elşiyux/Tehtaniye köyünden. DAİŞ’in Kobanê saldırısına katıldı. Yine Minbic’de de savaştı. Daha sonra Şehba’yı işgal eden Türk çetelerine katıldı. Efrîn işgalinde yer alan Ehrar Elşuyix çetesinin komutanlığını yapıyor.

Mûsena Ayêd El Mixêndî: Dêrazor’un Cûra ilçesinden. DAİŞ’in birçok saldırısında yer aldı. Daha sonra Şehba’nın işgal altındaki alanlarına kaçtı ve Türk devletine bağlı çetelere yerleştirildi, şimdi Efrîn’de görevli.

Fadî Hesen Elhisên: Qamişlo’nun Rehiye Elzahir köyünden. DAİŞ’e ilk katılanlardan. Hol ve Til Hemis’te DAİŞ içinde yer aldı.

Seyif Polat: Bab’ın Bizea ilçesinden. Bab, DAİŞ tarafından işgal edilmeden önc Qibesin’de ÖSO elemanıydı. DAİŞ içinde Ebu Bekir olarak tanınıyor. DAİŞ’in Bab Valisi yapıldı. Şimdi Bab’da Türk devletinin en fazla güvendiği El Hamzat’ın çetesinin yönetiminde.

Mihemed Ehmed Şibilî: Bab’ın Qibesin ilçesinden. DAİŞ’in kaçırdığı kadınları pazarlamasıyla tanınıyor. İşgalci Türk devleti Bab’a buyur edilince Hamzat’a katıldı ve şimdi komutanlarından.

Şewket Xoca Semawî: Kobanê’nin Şuyux köyünden. 50 yaşındadır. DAİŞ içinde istihbarat emirliği yaptı. Kobanê saldırısına da katıldı. Şu anda Cerablus’ta İşgalci Türk devleti çetelerinin komutanlarından.

Mehmud Heran: Dêrazorlu. DAİŞ içinde Ebu Naci Elensari olarak tanınıyordu. daha sonra Türkiye’nin Şehba’daki işgalci çetelerine katıldı. Şu anda Efrîn’de görevli.

Îsa Elmihemed: Girê Spîli. Ebu Hemed Şemaliya olarak tanınıyor. Dêrazor’da DAİŞ’e katılıp uzun süre Reqa’da kaldı. Reqa’dan sonra yeniden Dêrazor’a geçerek ‘tarım emiri’ oldu. Şimdi Ezaz’da Türk çetelerinin içinde.

Ebdulrezaq Elcerah: Hesekê’nin Heswiya Elkebîra köyünden. DAİŞ içinde Ebu Besam adıyla tanınıyordu. DAİŞ elemanı olarak Halep’in kuzey köylerine gidince Türk istihbaratına bağlı olan Sultan Murad çetesine katıldı. Ezaz’da Liwa Elrafideyn çetesinin komutanı yapıldı.

Tariq Xalid Elzahir: Cerabluslu. Şehba’daki ÖSO güçleri DAİŞ’e dönüştüğünde DAİŞ elemanı oldu. Türk devletinin 24 Ağustos 2016’da başlattığı Şehba işgal saldırısında Cerablus’ta üniforma değiştirip ‘Fırat Kalkanı’ bünyesine geçti.

İsmail Fîras Elebar: Dêrazor’un Sibêxan köyünden. 53 yaşındadır. DAİŞ’in emirlerinden. Dêrazor’da iki yıl kaldıktan sonra yine DAİŞ elemanı olarak Halep’in kuzeyindeki köylere gitti. Burada ‘Fırat Kalkanı’na katıldı.

Basil Nayif El Şihab: Ebu Zêd Eltai ismiyle tanınıyor. Til Hemis’in Qurteba köyünden. Suriye savaşının ilk yıllarında Cebhet El Nusra’ya, ardından DAİŞ’e katıldı. Minbiç savaşında yaralanınca DAİŞ tarafından Musul’daki hastaneye gönderildi. Daha sonra buradan Bab’a geçti. Şimdi Sultan Murat çetesinin Bab komutanıdır.

Newaf El Xelûfî: Ebu Mihim ismiyle tanınıyordu. Qamişlo’nun Til Hemis ilçesinin Um Kehif köyünden. DAİŞ, Til Hemis’te ilk gelişmeye başladığı süreçte katıldı. Til Hemis, Hol, Şeddadê alanlarında savaştı. Şeddadê’nin kurtuluşu ardından Şehba’ya geçti. Türk devletinin Şehba’yı işgal saldırısına üniforma değiştirerek ÖSO elemanı olarak katıldı.

İsmaîl Mehelî Tirkmenî: Bozhöyük köyünden. DAİŞ’li olarak Bab’da gözünden yaralanınca Cerablus’a gidip İsmail Ereb’in çetesine katıldı. Şimdi Sultan Murat’ın bir komutanı.

Mihemed Elî Ceban: Meskene bölgesinden. Tabqa’nın özgürleştirilmesinden sonra Şehba’nın işgal altındaki bölgelerine kaçtı. O da artık Sultan Murat çetesinde.

Mihemmed Birahîm El Xidir: Stik ismiyle tanınıyor. Dêrazor’a bağlı İmal bölgesinden. ÖSO elemanıyken DAİŞ’in Dêrazor’un büyük bölümünü işgal etmesi üzerine DAİŞ’e katıldı. Şu anda Bab’da Türk çeteleri içinde.

Fadil Hemze El Hindawî: Kobanê’nin Sirin ilçesinden. Cind El Hêremîn’den Ahrar’a geçip istihbaratçı oldu. Sonra DAİŞ’e transfer oldu, Fırat Barajı’nda Ebu Hemze El Ensari’nin yanında çalıştı. DAİŞ’in Kobanê saldırısına katıldı. Kobanê’nin özgürleştirilmesi sürecinde Minbic’e, oradan da bir süre sonra Cerablus’a kaçtı. Şimdi Türk devleti çetelerinin istihbaratçılarından.

Ehmed Salih El Togan: Hesekê’ye bağlı Til El Leben köyünden. DAİŞ içinde Ebu Esed ismiyle tanınıyor. Kizwan Dağı’nda DAİŞ’in patlayıcılarından sorumluydu. Şu anda Türk devleti çetelerinin içinde.

Mihemed El Emîn Eswed: Ebu Hemam El Şerabi ismiyle tanınıyor. Til Hemis’in Belqis köyünden. Til Maruf ve Cezaa savaşlarında yer aldı. Hol’ün özgürleştirilmesi ardından Cerablus’a geçti. Şehba’da Türk devleti çetelerinde istihbaratçıdır.