Belçika yargısından 10 DAİŞ’li çocuğunun getirilmesi kararı

Belçika adaleti, QSD güçlerinin kontrolündeki kamplarda bulunan çetelerin çocuklarından en az 10’unun ülkeye geri getirilmesi kararı aldı.

Brüksel’deki bir mahkeme tarafından alınan kararda, Belçika devletinin El Hol Kampı’nda bulunan DAİŞ çetelerinin çocuklarını en geç 6 hafta içinde ülkeye getirmesine hükmedildi. Söz konusu kararda, DAİŞ çetelerinin eşlerinden 4 kadının toplamda 10 çocuğun Belçika vatandaşı olduğu kaydediliyor.

Mahkeme kararında, devletin verilen süre içerisinde bu çocuklara ‘konsolosluk yardımı’ yapması ve ‘idari ve seyahat belgelerini sunması’ isteniyor. 6 haftalık sürede bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde geçen her gün ve çocuk başına 5 bin Euro tazminat ödenmesine de hükmedildi.

DAHA ÖNCEKİ BİR KARAR UYGULANMADI

Belçika devleti daha önce de yargı tarafından insanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin çocuklarını ülkeye getirtme zorunluluğuna tabi tutulmuştu. Aralık 2018’de alınan bir başka kararda DAİŞ çeteleriyle savaşmaya giden iki kadının 6 çocuğunun ülkeye getirilmesine karar verilmişti. Ancak hükümet bu kararı İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuş ve söz konusu çocukların getirilmesi işlemini hayata geçirmemişti.

İNSANİ YARDIM MİSYONLARININ TESPİT ETTİĞİ 6 ÇOCUK GETİRİLDİ

Ancak haziran ayında hükümet tarafından alınan bir kararla, daha önce insani yardım misyonları tarafından tespit edilen ve sağlık durumları kötü olduğu anlaşılan ergen yaştakiler de dahil 6 çocuğun Belçika’ya getirilmişti.

QSD güçlerinin kontrolündeki kamplarda anneleriyle birlikte kalanlar arasında 50 ila 60 kadar Belçika vatandaşı çocuğun olduğu tahmin ediliyor.