BM uyardı, Rusya Britanya’yı ‘mizansenle’ suçladı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye konusundaki gerginliklerin ‘kapsamlı bir askeri tırmanmaya‘ yol açacağı konusunda uyarırken, Rusya, Duma saldırısının ‘Britanya kaynaklı mizansen’ olduğuna dair ellerinde kanıtlar olduğunu duyurdu.

Kimyasal silah kullanımı nedeniyle Suriye’ye yönelik ABD, Fransa ve İngiltere tarafından müdahale konusunda gergin bekleyiş sürerken, Birleşmiş Milletler’den (BM) uyarı geldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi’ndeki toplantıda üye ülkelerden ‘sorumlu davranmalarını’ istedi. BMGK’nin ‘tehlikeli durumlarda’ daha sorumlu davranmaları gerektiğini söyleyen Guterres, “Giderek daha yükselen tansiyon ve bir soruşturma mekanizmasının oluşturulmasına yönelik bir uzlaşının bulunamaması, kapsamlı bir askeri tırmanış tehdidine yol açıyor” diye konuştu.

BMGK’deki oturumda konuşan ABD Temsilcisi Nikki Haley, “Yeri gelince müdahale gerekiyor” diye konuştu.

RUSYA: DUMA’DAKİ GÖRÜNTÜLER BRİTANYA’NIN MİZANSENİ

BMGK’deki oturumdaki sert tartışmalar sürerken, Rus ordusundan Duma’daki kimyasal saldırının ‘Britanya’nın sahneye koyduğu bir oyun’ olduğu iddiası geldi.

Rusya ordu sözcüsü İgor Konaşenkov, “Doğu Guta’daki bu provokasyonun organizesinde Büyük Britanya’nın doğrudan katılımının olduğunu gösteren kanıtlar var elimizde” diye konuştu.

Sözcü, Büyük Britanya’nın Duma’daki saldırıyı duyuran ‘Beyaz Kasklılar’ adlı oluşuma bu tür bir ‘mizanseni’ hayata geçirmesi için baskı yaptığını da iddia etti.