Ceger: TEV-DEM, demokratik toplumun insanını eğitecek

Ceger: Artık TEV-DEM’in görevi demokratik toplumun insanını eğitmek, kendini yaratmasına katkı sunmak, bununla sistemin demokratik işleyişini denetlemek, nerede sorun olur ve çözüm gerekirse çözüm gücü olarak rol oynamaktır.

TEV-DEM’in dün yapılan 3. Kongresi’nde Yürütme Konseyi Eş Başkanlığına seçilen Zelal Ceger, TEV-DEM’in şimdiye kadar oynadığı rol ve misyonuyla bu kongrede yaşanan misyon değişimini ajansımıza değerlendirdi.

Rojava’daki mücadele, devriminin ulaştığı başarı ve örgütlenme düzeyi ile birlikte TEV-DEM’in misyonunu farklı ele almak gerektiğini söyleyen Eş Başkan Ceger, “Artık TEV-DEM’i demokratik ulus zihniyeti temelinde eğitilmiş insanların kaynağı olarak ele alıyoruz. Bu insanlarımızı demokratik özerk yönetim ve kurumları, MSD’ye temsilcilerimiz olarak takviye edeceğiz” dedi.

‘ROJAVA’DAKİ TÜM KURUMLAŞMALARIN ANASI TEV-DEM’DİR’

Böylesi bir süreçte kongrenin yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Ceger, TEV-DEM’in kurulduğu 2011 yılından bu yana tüm çalışanlarına, emekçilerine önemli bir rol oynattığını vurguladı.

Bu rolü ise Ceger, siyasi, örgütsel, askeri örgütlenme olarak dile getirdi.

TEV-DEM’in iktidara ve ulus devletçi sistemlere karşı yeni sistemi ya da demokratik ulusun sistemini kurmanın kaynağı olduğunu dile getiren Ceger, “Bunun için çalışmalar yürütüldü” dedi.

Şu anda YPG, YPJ, QSD biçiminde örgütlenilerek muazzam bir askeri gücün oluşturulduğunu da vurgulayan Ceger şöyle devam etti: “Rojava Kürdistanı’nda çok önemli bir çalışma yürütüldü. Halkımız demokratik ulus temelinde eğitildi. Bu anlamda büyük rol oynadı. Aslında TEV-DEM’in Rojava Kürdistan’da kurulan tüm kurumların anası olduğunu söyleyebiliriz. Ama aynı zamanda Kuzey Suriye’de de önemli rol oynadı. TEV-DEM Rojava Kürdistan ve Kuzey Suriye’deki partiler ve halklar için bir çatı yapılanmasıydı. Bu temelde çalışmalarını yürüttü ve rolünü oynadı.”

‘TEV-DEM’İN ROL VE MİSYONU DEĞİŞTİ’

TEV-DEM 3. Kongresiyle bir misyon değişimine gidildiğine de dikkat çeken Ceger “Mücadelemizin ulaştığı aşama ve devrimimizde ulaştığımız başarı düzeyi, oluşturduğumuz güç, oluşturduğumuz örgütlülükler artık TEV-DEM’in misyonunu farklı ele almamızı gerektirdi. Artık TEV-DEM’i demokratik ulus zihniyeti temelinde eğitilmiş insanların kaynağı olarak ele alıyoruz. Bu insanlarımızı demokratik özerk yönetim ve kurumları, Demokratik Suriye Meclisi’ne (MSD) temsilcilerimiz olarak takviye edeceğiz.

Kongremizde okuduğumuz ve onayladığımız sözleşmemize göre Rojava ve Kuzey Suriye’deki tüm sivil toplum örgütleri TEV-DEM bünyesinde yer alabilecek. Bununla tüm kurumlarımızı daha fazla örgütlemeyi ve demokratik ulus zihniyeti temelinde eğitebilmeyi hedefliyoruz. Var olan Demokratik Toplum Akademileri’ni bu şekilde değerlendireceğiz. Bu görevimizi akademilerimiz üzerinden yerine getireceğiz.

‘KOMÜN VE MECLİSLERİN ÖZERK YÖNETİM BÜNYESİNE GEÇMESİ KARARLAŞTIRILDI’

TEV-DEM bünyesinde kurulan idari birimler olan komün ve meclisler bu kongremizle birlikte Demokratik Özerk Yönetim bünyesine geçecek. Çünkü demokratik özerk yönetim konseyleri ve kurumlarıyla idari işler yürütüyor.

Biz TEV-DEM olarak artık idari çalışmalar yürütmüyoruz. TEV-DEM örgütlenme çalışmalarına daha fazla ağırlık verecek. Böylece Rojava’da yaşayan toplumlara rol ve misyon kazandırılabilecek. Toplumu komün, meclis, idarelerde vb. kurumlarda yer alması için eğiteceğiz. TEV-DEM bünyesinde örneğin, doktor, mühendis, çiftçi örgütlenmeleri vs. gibi sivil toplum kurumları yer alabilir, böylece üzerine düşen rolü de oynayabilir” dedi.

‘SİYASETTEN VAZGEÇMEDİK, KAYNAĞINDA OLACAĞIZ’

3. Kongre ile birlikte siyasi partilerin demokratik özerk yönetim sistemi adı altında ayrı bir şekilde örgütleneceğini de dile getiren Ceger bu konuda oluşan soru işaretlerine şöyle yanıtladı: “Siyasi partiler TEV-DEM bünyesinde örgütlenmeyecekler. Bize, ‘Acaba TEV-DEM siyasetten uzaklaşıyor ve bırakıyor mu?’ diye soruyorlar. Hayır aslında TEV-DEM siyasetin kaynağı. Çünkü biz toplumumuza hizmet ediyoruz. Bugün yürüttüğümüz siyaset topluma hizmet etme siyasetidir.

Artık TEV-DEM’in görevi demokratik toplumun insanını eğitmek, kendini yaratmasına katkı sunmak, bununla sistemin demokratik işleyişini denetlemek, nerede sorun olursa ve çözüm gerekirse, çözüm gücü olarak rol oynayacaktır. TEV-DEM olarak demokratik özerk yönetime ve Kuzey Suriye’de gerçekleştirilecek diğer çalışmalara temsilcilerimizi göndereceğiz. Artık buna göre örgütleneceğiz. Yani TEV-DEM’in rolü ve misyonu azalmış değil. Tam tersine rol ve misyonunu böyle yerine getirecek. Evet rol ve misyonunu değiştirdi. Artık demokratik sistemin, demokratik ulus zihniyetinin kaynağı olarak daha fazla akışkan olacak.”

‘EFRİN İÇİN SÖZ VERDİK’

3. Kongrede demokratik bir Suriye oluşturabilmek için Efrîn’in özgürleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ceger, TEV-DEM’in çalışmalarını bu şekilde yürüteceğini de sözlerine ekledi.

“Kongremize sadece Kuzey Suriye’nin farklı alanlarından gelen halkımız katılmadı. Kobanê, Şedadê, Tabqa, Reqa, Minbic, Halep, Efrîn vb. gibi alanlardan gelen halkımız yanı sıra Lübnan ve Güney Kürdistan’dan gelen halkımızda bugün kongremizde yerini aldı. TEV-DEM olarak Efrin özgürleştirilinceye kadar aralıksız çalışmalarımızı sürdürme ve daha güçlü, aktif çalışma sözünü verdik” diyen Ceger, bu heyecanın Efrin halkında da hissedildiğini vurguladı.