Cizre Fırtınası'nda son aşama resmen başladı

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), DAİŞ çetelerine karşı Cizre Fırtınası hamlesinin son aşamasını resmen başlattı. Hedefte Irak ile olan sınır bölgesindeki Hecin beldesi var.

QSD, Heseke Kantonu’na bağlı Şedade ilçesinde bir basın açıklaması ile operasyonu başlattıklarını duyurdu. Basın açıklamasında QSD komutanının yanı sıra bölge aşiret önde gelenleri katıldı.

Açıklamada, hamlenin son aşamasının 10 Eylül günü başlatıldığı bildirildi. Cizre Fırtınası hamlesi, bir yıl önce Dêrazor ve Heseka alanının çetelerden temizlenmesi için başlatılmıştı. Sadece Hecin bölgesi ve kırsalı DAİŞ çetelerinin elinde kaldı.

Cizre Fırtınası hamlesinin son aşamasında sözkonusu iki bölgenin de kurtarılması hedef olarak belirlendi.

DAİŞ ÇETELERİNİN ELİNDE BİR BÖLGE KALDI

Cizre Fırtınası Hamlesi Lilwa Abdullah tarafından okunan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bir yıl önce güçlerimiz Derazor ve Heseke alanını özgürleştirme amacıyla Cizre Fırtınası hamlesini başlatmıştı. Hamlede güçlerimiz ve Uluslararası Koalisyon koordinesiyle hava ve kara operasyonları gerçekleştirilmiş; binlerce sivil DAİŞ terör örgütünün elinden kurtarılmış, yüzlerce köy ve her iki vilayette büyük bir alan özgürleştirilmiştir. Yalnızca Hecin bölgesi ve kırsalı terör örgütünün kontrolünde kalmıştır.

Güçlerimiz Fırat Nehri doğusunda DAİŞ terör örgütünü yok etmek amacıyla üslerinde dört bir yandan hedef alan başarılı hamlenin son aşamasını pazartesi günü, 10 Eylül 2018’de, başlatmıştır. Bu aşamada Hecin, El Sosa, El Şefa belde ve köyleri ile çevredeki mezralar özgürleştirilecektir. 35 km uzunluğunda ve 10 km genişliğinde olan bu alanın özgürleştirilmesiyle Cizre Fırtınası hamlemizi taçlandıracağız.”

KOALİSYON UÇAKLARI VE IRAK TOPÇU BİRLİKLERİ DE DESTEKLİYOR

Operasyona DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon ve Irak ordusuna ait topçu birliklerinin de destek verdiğini kaydeden QSD, şunları belirtti: “Cizre Fırtınası Hamlesi’nin son aşamasında Derazor Askeri Meclisi, Sınır Savunma Güçleri Birlikleri, YPG-YPJ Özel Alayları ile takip ve noktaların hedef alınması düzeyinde Uluslararası Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları yer almaktadır. Ayrıca Uluslararası Koalisyon koordinesinde Irak ordusuna ait topçu birlikleri de terör noktalarını hedef alarak güçlerimize destekte bulunacaktır.”

SİVİLLER İÇİN İNSANİ KORİDOR AÇILDI

Fırat Nehri’nin doğusunda “terörü yok etmede” ısrarlı olduklarını ifade eden QSD, sivillerin kurtarılması için de el Behra beldesi yakınlarında bir insani koridor oluşturulduğunu vurguladı.

Açıklama şöyle noktalandı: “Demokratik Suriye Güçleri olarak Fırat Nehri doğusunda terörü yok etmede ısrarımızla insani sorumluluklarımızı yerine getirmekteyiz. Bu çerçevede güçlerimiz El Bhera beldesi yakınlarında sivillerin kurtarılması için insani koridor açmış, özel birliklerimiz sivillerin sağlık ve lojistik ihtiyaçlarını karşılamak için acilen bir kamp hazırlamıştır. Aynı zamanda güçlerimiz kaçırılan ve akıbetleri bilinmeyen kişiler için de dikkatli bir şekilde yaklaşarak, kaçırılan bu kişilerin akıbetlerinin belirlenmesi için görevlerini yerine getirecektir.”