DAİŞ ailelerinden 6 kadın ve 16 çocuk Belçika’ya teslim edildi

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi, DAİŞ çetelerinin ailelerinden 6 kadın ve 16 çocuğu Belçikalı heyete teslim etti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Belçika Dışişleri Bakanlığı’ndan Belçika Suriye Özel Temsilcisi ve Lübnan Büyükelçisi Hubert Cormann başkanlığındaki heyeti 19 Haziran’da kabul etti.

Heyet, Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Ebdulkerîm Omer ile eşbaşkan yardımcıları Fener El-Giêt ve Ebîr Eliya tarafından karşılandı.

Taraflar, BM’nin 2254 sayılı kararına göre Suriye’deki siyasi çözümünün önemine ilişkin de tartışma yürüttü.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırı ve tehditleri, Özerk Yönetim bölgelerindeki ekonomik ve insani durum, kamplar ve mültecilerin durumu da görüşüldü.

'TÜRK DEVLETİ YENİ GÖÇ DALGASI VE DAİŞ'İN ÖRGÜTLENMESİNE YOL AÇACAK'

Görüşmede konuşan Ebdulkerîm Omer, “Türk devletinin işgal tehditleri bölgede güvenlik sorunu ve yeni bir göç dalgasını başlatacak. Bu yeni acılara sebep olacak. Aynı zamanda DAİŞ terör örgütünün yeniden örgütlenmesi ve birçok bölgeyi kontrol etmesi için bir fırsat yaratacak” dedi.

Özerk Yönetim’in ekonomi ve güvenlik alanlarında büyük engellerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Omer, şöyle devam etti: “Uluslararası topluma DAİŞ çetelerini yargılaması için uluslararası çerçevede bir mahkeme kurması çağrısında bulunduk. Ayrıca bölgedeki vatandaşlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmesi, Özerk Yönetim’e cezaevleri ve kamplardaki güvenlik ve insani durumu iyileştirmesi için destek vermesini istedik. Ancak cevap vermek terör ve şiddetin son bulmasına yetmiyor.”

CORMANN: QSD'NİN ÖNEMİNİ İYİ BİLİYORUZ

Belçika Temsilcisi Hubert Cormann, Belçika hükümetinin Suriye halkının tüm siyasi ve toplumsal bileşenleri için BM’nin 2254 sayılı kararı ile uyumlu Suriye’de kalıcı barışı sağlayan kapsamlı bir siyasi çözümü desteklediğini söyledi.

Hubert Cormann, “Hükümetimiz Suriye halkına ve Kuzey ve Doğu Suriye halkına insani yardımlarını sürdürmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

Cormann, Belçika hükümetinin QSD’nin DAİŞ terörüne karşı rolünün önemini iyi bildiğini belirterek, “Kendi güvenliğiniz için verdiğiniz mücadele aynı zamanda teröre karşı dünyada yürütülen savaşın da bir parçasıdır” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Dairesi, görüşmenin sonunda DAİŞ çete ailelerinden 6 kadın ve 16 çocuğu Belçika heyetine teslim etti.