DAİŞ şefi Bağdadi, QSD kuşatmasındaki bölgede mi?

Iraklı bir çok yetkili ve uzman DAİŞ şefi Ebubekir El Bağdadi’nin Suriye’nin Hajin kasabasında gizlendiğini iddia etti. Bu bölge, QSD savaşçılarının kuşatmasında bulunuyor.

Bağdadi’nin örgüt içerisinde oldukça az sayıdaki çete mensubu ile ilişkide olduğu ve yerinden çok az kişinin haberdar olduğu iddia ediliyor. DAİŞ şefine yakın bazı isimlerin son yıllarda görüntülendikleri alanlar ile diğer bir çok veriden hareketle, Bağdadi’nin nerede gizlendiğine dair analizler yapılıyor.

Bağdadi’ye en yakın isimlerden biri olarak değerlendirilen İyad el-Cemili isimli çete mensubu, geçtiğimiz iki yıl içerisinde Hajin’e oldukça yakın Bukemal ve Mayadin kentlerinde görüntülenmişti.  Bu durum şüpheleri arttırırken, Bağdadi’nin bölgede olabileceği ihtimalini güçlendiren başka veriler de var.

DAİŞ’in yayınladığı videolarda, çetelerin Bağdadi’den hala “şeyhimiz” diyerek bahsetmeleri, bu veriler arasında sıralanıyor, zira tartışmalı bir İslami yoruma göre kişinin halife sayılabilmesi için belli bir toprak parçasını kontrol ediyor olması gerekiyor.

Bağdadi, ilk ve son kez 2014 yılında Musul’da görüntülenmişti. Bağdadi, Musul işgali ardından çekilen bu görüntüde, halifeliğini ilan ediyordu. O tarihten beri Bağdadi’nin öldürüldüğüne ya da yaralandığına dair çok sayıda iddia ortaya atıldı.

Ancak DAİŞ çetelerinin 28 Eylül 2017’de Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydını yayınlaması ardından, öldüğüne dair şüpheler zayıfladı.

Rusya Savunma Bakanlığı da Bağdadi’nin öldürüldüğüne ilişkin ellerinde kesin kanıtların bulunmadığını söylerken, ABD Bağdadi’nin başına 25 milyon dolar ödül koymaya devam ediyor.

HAJİN KASABASINDA MI?

Irak İçişleri Bakanlığı İstihbarat ve Terörle Mücadele Bürosu Direktörü Ebu Ali el Basri, Bağdadi’nin Suriye’nin Hajin kasabasında gizlenmiş olabileceğini açıkladı.

Araştırmacı ve Irak Savaş Medyası Güvenlik Müsteşarı Said el-Ceyyaşi’nin de aralarında bulunduğu pek çok terör uzmanı, Bağdadi'nin Suriye'de Irak sınırına yakın, halen DAİŞ’in işgalindeki bir bölgede olduğunu düşünüyor.

Ceyyaşi, eğer Bağdadi yaşıyorsa, saklanması için en uygun yerin Irak-Suriye sınırında Fırat nehrinin kıyısındaki bölge olduğunu savunuyor.

Bağdat yönetiminin danışmanlarından ve Irak'taki “cihatçı gruplar” uzmanı Hişam al-Haşimi de Bağdadi'nin saklandığı yerin DAİŞ’in “Fırat Vilayeti” diye adlandırdığı bölge olduğunu belirtiyor. Daha net olarak, Hajin kasabasını da içinde bulunduran bölgeye karşılık gelen bir yerden bahsediyor.

DAİŞ’in elindeki toprakları büyük ölçüde kaybetmiş olması, örgüt elebaşları için seçenekleri daraltıyor. Fırat nehrinin güneyinde DAİŞ kontrolündeki bölgenin çepeçevre Suriye ordusu tarafından kuşatılmış olması ve Irak ile ilişkisinin kesilmesi, bu bölgeyi örgütün elebaşları için elverişsiz hale getiriyor. Nehrin kuzeyinde DAİŞ elinde bulunan bölgeler ise QSD tarafından temizleniyor.

HAJİN KASABASI VE CİZRE FIRTINASI HAMLESİ

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından yürütülen Cizre Fırtınası hamlesi kapsamında oldukça geniş bir alan çetelerden arındırılmış durumda. Bu hamle, Türk işgal güçlerinin 20 Ocak’ta Efrîn’e yönelik işgal operasyonları nedeniyle aksamıştı. Bir süre ara verilen hamle, 1 Mayıs’ta yeniden başladı. QSD savaşçıları, 1 Mayıs’tan bu yana yaklaşık 20 kilometre ilerleme kaydederek, Fırat vadisi ve Irak sınırı boyunca konuşlandı.

QSD savaşçıları, sınır üzerindeki Bagos köyüne ise sadece 5 kilometre mesafede bulunuyor. Bagos köyü DAİŞ kontrolünde. Irak ile sınırı olan son köy olarak önem kazanıyor. Operasyonu yöneten QSD komutanlarından Şêrgo Hesekê, bu köy alındıktan sonra DAİŞ’in QSD tarafından tamamen kuşatılmış olacağını belirtiyor.

Bölgede sivil nüfusun en fazla olduğu Hajin kasabasına da sadece 5 kilometre mesafede olduklarını kaydeden Hesekê, DAİŞ’in pek çok elebaşının son çare olarak buradaki sivillerin arasında gizlenmeye çalıştığını belirtti.

DAİŞ’E SON VERMEYE BİR KÖY KALDI

Hesekê ANF’ye şu bilgileri verdi: “Operasyon yürüttüğümüz alan Fırat nehri boyunca yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda. IŞİD’in (DAİŞ) Irak sınırı ile olan bağlantısını kesmek üzereyiz. Bölgede Hajin kasabası dışında yoğun nüfuslu bir yerleşim alanı bulunmuyor. Dolayısıyla çeteler burayı karargah olarak kullanıyor. Güçlerimiz şu an bu kasabanın merkezine yaklaşık 6-7 kilometre mesafede ve operasyon devam ediyor.”

Bölgenin temizlenmesinin DAİŞ’in de sonu olacağını belirten Hesekê, şöyle devam ediyor: “Burası IŞİD’in lojistik ve cephane ihtiyacının temininde kullanabileceği son alan. Ayrıca örgüt elebaşlarının çoğunun kaçacak yer kalmadığından burada gizlendiğini biliyoruz. Dolayısıyla burayı kurtarmamız IŞİD’in sonunu getirecek.”