Dêra Zor operasyonu durduruldu-YENİLENDİ

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları ardından Dêra Zor operasyonunu geçici olarak durdurdu.

QSD yaptığı açıklamada, Türk devletinin son günlerde Kobanê ve Gıre Spi merkezli olarak geliştirdiği saldırılara yanıt olarak, Dêra Zor operasyonunu durdurdu.

Dêra Zor’da DAİŞ’e karşı yürütülen operasyonun son aşaması 10 Eylül’de başlatılmıştı. Operasyonun hedefinde DAİŞ’in son kalesi olarak değerlendirilen Hecin var.

DAİŞ’e karşı operasyonların son aşamaya geldiği bir sırada Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’yi hedef alması karşısında sessiz kalmayacaklarını ifade eden QSD, uluslararası koalisyonu da saldırılar karşısında tutumunu netleştirmeye çağırdı.

DÖRTLÜ ZİRVE SONRASI ALTI SALDIRI GERÇEKLEŞTİ

Açıklamada, Türk devletinin saldırılarının DAİŞ’e destek amaçlı olduğu vurgulandı. Türk saldırılarının İstanbul’da yapılan dörtlü zirveden sonrasına denk geldiğine dikkat çeken QSD, sınır hattındaki köylere altı saldırı gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Türk devleti, Erdoğan’ın İstanbul’da Rusya, Fransa, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleştirilen zirve sonrası yaptığı açıklamaların ardından Kuzey Suriye’ye yönelik tehdit ve saldırılarını yoğunlaştırdı. Türk devleti sınır hattındaki güvenli köylere yönelik 6 saldırı gerçekleştirmiş ve sonucunda bir Özsavunma Güçleri savaşçısı şehit düşerken, bir savaşçı da yaralanmıştır. Saldırıda ev ve mülklerinin tahrip edildiği siviller, evlerini terk etmek zorunda kalmıştır.”

DAİŞ VE TÜRK SALDIRILARI KOORDİNELİ

30 Ekim Salı akşamı “Girê Spî’de görevli bir savaşçının şehit düştüğü, bir savaşçının da yaralandığını” belirten QSD, Hecin’de DAİŞ çetelerinin düzenlediği saldırılar ile Türk devletinin düzenlediği saldırılar arasında da bir koordinasyon olduğuna dikkat çekti.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Demokratik Suriye Güçleri olarak Türk devletinin bu saldırılarını DAIŞ teröristlerine destek olarak tanımlıyoruz. Çünkü Türk devleti ile eşzamanlı olarak DAIŞ teröristleri de Hecîn’de yoğun saldırılarda bulunmaktadır. Terörist gruplarının Hecîn’de güçlerimize yönelik saldırıları ile Türk devletinin saldırıları arasında bir koordinenin bulunduğunu görüyoruz. Bu temelde, DAIŞ teröristlerine karşı sürdürülen Terörü Sona Erdirme Aşamasını geçici süreliğine durduruyoruz. Bu saldırılar, DAIŞ teröristlerine yönelik operasyonlarımızı uzatmaktadır.”

“SALDIRILARA KARŞILIK VERMEYE HAZIRIZ”

“Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanlığı olarak, güvenli bölgelere saldıran işgalci Türk devleti de dahil tüm dış saldırılara karşılık vermeye hazırız” diyen QSD; uluslararası güçlere de çağrıda bulundu: “Uluslararası devletlere Türk devletinin Kuzey Suriye’nin güvenli alanlarına yönelimlerini kınaması çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca Uluslararası Koalisyona da DAIŞ teröristlerine destek veren Türkiye’nin düşmanlığına karşı tavırlarını netleştirmesi çağrısında bulunuyoruz. Çünkü Türk devletinin saldırıları, teröre karşı müttefiklerimiz olan Uluslararası Koalisyonun stratejilerine karşıdır.”

Öte yandan Türk devletinin Çarşamba sabah erken saatlerinde Kobanê'ye yönelik başlattığı saldırıların görüntüleri ANHA tarafından yayınlandı. Türk devletin kentin batısındaki Sêlim, Aşmê ve Kor Eli köylerini tank ve top atışları ile bombalamıştı. Sivil yerleşim alanlarının hedef alındığı sladırıda bir çok sivilin yaralandığı bildiriliyor.