Dêrik ve F.Kreuzberg artık resmen kardeş

Almanya’nın başkenti Berlin’in Friedrichshain-Kreuzberg ilçesi ve Rojava’nın Dêrik kenti arasında bir süredir kurulan dostluk köprüsü bir adım ileri gitti. Her iki belediye arasında onaylanan kardeş belediye anlaşması törenle kabul edildi.

DAİŞ çetelerinin saldırıları ve bölge güçlerinin ambargosu altında ayakta kalma mücadelesi veren çok etnik yapılı, çok dilli ve çok kültürlü Rojava Kürdistanı’ın Dêrik kenti Almanya’nın başkenti Berlin’in Friedrichshain-Kreuzberg ilçeleri arasında bir süredir çalışmaları süren dostluk köprüsü artık resmileşti.

Dêrik ile F.Kreuzberg ilçesinin belediye meclislerinde kabul edilen kardeş belediye anlaşması için bugün başkent Berlin’de resmi tören imzalandı. F.Kreuzberg belediyesinin toplantı salonunda gerçekleşen törene Dêrik Belediye Eş Başkanları Rojin Çeto ve Feremez Hemmo, Dêrik Belediye Başkan Yardımcısı Nahrin Malki, Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Hermann ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Dêrik Belediye Eş Başkanları Rojin Çeto her iki belediye arasında kurulan dostluk köprüsüne büyük önem verdiklerini belirterek, başta Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Hermann olmak üzere Kreuzberglileri Dêrik’e davet etti. Çeto, Dêrik’in Baas rejiminden kurtulması ve kentteki etnik grupların katılımıyla öz yönetimlerin nasıl kurulduğunu anlattı. Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Hermann de dostluğun bütün alanlarda gerçekleşmesi dileğinde bulundu.

Konuşmaların ardından her iki belediyenin birbirleri için hazırladığı hediyler verildi. Daha sonra ise Dêrik Belediye Eş Başkanları Rojin Şeto ve Feremez Hemmo, Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Hermann “kardeş belediye” belgesine katılımcıların alkışları eşliğinde imza attılar. Dêrik Belediyesinin Friedrichshain-Kreuzberg Belediye Başkanı Monika Hermann’a takdim ettiği plakatta Kürtçe “Özgür bir yaşam kurmak için suyunuzu, toprağınızı, enerjinizi komün altında birleştirin” yazısı dikkat çekti.

İKİ YERLEŞİM MERKEZİ DE ÇOK KÜLTÜRLÜ…

Almanya’nın başkenti Berlin’in Friedrichshain-Kreuzberg İlçe Belediyesi ve Rojava Kürdistan’ın Cizîr Kantonu’na bağlı Dêrik ilçe belediyesi ile kardeş belediye olma süreci 2017 yılında başladı. Kardeş belediye için hazırlanan taslakta iki yerleşim yeri arasındaki benzerliklere, çok kültürlü yaşamına ve halklar arasında gösterdiği dayanışma duygusuna dikkat çekiliyordu. Çünkü Dêrik gibi Friedrichshain-Kreuzberg ilçesi de sadece Berlin’in değil Almanya’nın da önde gelen çok renkli ve kültürlü yerleşim merkezli.

Daha sonra ise her iki belediyenin birlikte hazırlanan projeleri hayata geçirmesi için “Friedrichshain-Kreuzberg-Dêrik Kardeş Şehir Derneği” adlı bir dernek kurulmuştu. Derneğin öncülüğünde bir süredir her iki yerleşim biriminin yöneticileri arasında diplomasi ve görüş alış-verişi vardı. Dêrik Belediyesi’nin onay verdiği kardeşlik projesi son olarak geçtiğimiz Şubat ayında Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesi Meclisi’nde 1 hayır, 2 çekimser dışında 36 üyenin evet oyuyla kabul edilmişti.

Her iki yerleşim merkezinin yönetimi arasında hazırlanan kardeşlik projesinin resmen kabul edilmesi ardından Almanya-Rojava Kürdistanı hattında birçok alanda işbirliği gerçekleşecek. Özellikle Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesi’nin Dêrik’teki sosyal, sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarına destek vermesi bekleniyor. Ayrıca mültecilerin entegrasyonuna yönelik iki belediyenin ortak çalışması hedefleniyor.

Bu arada Dêrik ile Friedrichshain-Kreuzberg arasında dostluğun bir benzeri Almanya’nın diğer kentlerinde yaygınlaşması bekleniyor. Oldenburg ile Efrîn arasında kurulan kardeş şehir projesi çerçevesinde her kentin insanları arasında kültürel alış-veriş var. Ayrıca Frankfurt’ta kurulan bir kardeş şehir derneği Kobanê kentiyle temas halinde.