Direnişle örülen bir yaşam: Mazlum Qamişlo

Cigerxwin’in şiirleriyle büyüyen ve Kürtlük bilincine varan, halkın özgürlük özlemini dindirmek için Qamişlo’dan Kurdistan dağlarında direniş mevzilerine ulaşan Mazlum Qamişlo, direnişle örülen bir yaşamda direnişin adı oldu.

Türk devletinin, Kurdistan Özgürlük Gerillası’na karşı da 2021 yılı Şubat’ında Garê saldırısından başlayarak Zap, Avaşîn ve Metîna alanlarına kadar yayılan işgal saldırılarında direnen gerillalardan biri de Mazlum Qamişlo.

Mazlum Qamişlo (Raman Şêxmûs), Rojava Özgürlük Devrimi’nin başlamasıyla birlikte devrim saflarına 2015 yılında Qamişlo’dan katılır, DAİŞ’e karşı halkının kazanımlarını korur. Devrim sürecinde Önder Apo’yu ve PKK’yi yakından tanıma fırsatı bulan Mazlum, halkın özgürlük özlemlerinin ve kendi olma mücadelesinin ancak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesiyle mümkün olabileceğine inanır.

İşgalci Türk devletinin Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak için geliştirdiği saldırılara cevap olarak 2017 yılında gerilla saflarına katılan Mazlum, Kurdistan dağlarına ve doğasına hayran kalır.

Ailesinin köklü Kürtlük bilinci sayesinde toplumsal değerlerine bağlı bir şekilde büyüyen Şehit Mazlum, işgalci Türk ordusunun bir günde binlerce bombardımanına karşı irade, inanç ve bağlılığı ile savaşır.

Saf, dürüst ve fedakâr kişiliği ile yoldaşlarınca sevilmeyi ve sayılmayı başaran Şehit Mazlum, 2020 yılında Heftanîn alanına geçer. Düşmanın Heftanîn’e yönelik işgal saldırısına karşı geliştirilen eylemlerin içerisinde aktif bir şekilde yer alan Şehit Mazlum, bu eylemlerde öncülük rolünü başarılı bir şekilde yerine getirir ve 11 Şubat 2022 yılında Heftanîn’de şehit düşer.

Şehit Mazlum’un annesi Saliha Derwiş ve babası Şexmûs Şêxmûs gerilla oğullarının hayat hikayesini anlattı.

‘GÖNÜLLERDE YER EDİNİR’

Şehit Mazlum’un annesi Saliha Derwiş, “Evde en çok benimle anlaşırdı. Herkesi severdi ama benim dediğimi ikiletmezdi. Herkese kardeşti. Kime merhaba verseydi, gönüllerde yer edinirdi” diye Şehit Mazlum’u anlatıyor ve PKK’ye katılım aşamasını da şöyle dile getiriyor: “Vedalaşmadan evden ayrıldı. Akşam eve gelmeyince merak ettik. Birden telefon çaldı ve Mazlum aradı, arkadaşlara ulaştım beni merak etmeyin dedi. Yolunun açık olmasını söyledim ve öyle vedalaştık.”

Şehit Mazlum’un şehadet haberi ulaşmadan hissettiğini söyleyen anne Saliha, “Şubat ayında sürekli yaralı olarak rüyama giriyordu. Anne yüreği yanılmaz, hissetmiştim ve ardından şehadet haberi geldi” diyor.

“Ne yüzü gözümün önünden gidiyor ne de sesi kulaklarımdan gidiyor. Her akşam karşımdaymış gibi sohbet ediyorum” diyen anne Saliha tüm şehitlerin oğlu Mazlum gibi olduğunu belirterek konuşmasını noktalıyor.

CIGERXWIN’İN ŞİİRLERİYLE BÜYÜR

Şehit Mazlum’un dilinden Kurdistan’ın düşmediğini söyleyen baba Şexmûs Şêxmûs, “Ulusuna çok bağlıydı. Kürtlüğü bilince çıkarmıştı. Cigerxwin’in şiirleriyle büyüdü. Birçoğunu da ezberlemişti. Özellikle “Em Kurd in, Serbilind in ile başlayan şiirini sürekli söylerdi” diyor.

Kurdistan dağlarında mücadele eden gerillaya atıfta bulunuyor baba Şêxmûs ve konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Onlar olmasaydı Şengal özgürleşmezdi. Onlar olmasaydı Kerkük özgürleşmezdi. Onlar olmasaydı Hewlêr özgürleşmezdi. Yaşadığım sürece ne oğlumu ne de kahraman gerillayı unutmayız. Başımız her zaman dik. Oğlum Kürt halkı için mücadele ettik, bu davada canını verdi.”