‘Dürziler Suriye’de zorunlu askerliğe karşı!’

Lübnan’da Fransızca yayınlanan L’Orient-Le Jour gazetesinde yer alan haberde, büyük oranda Suveyda vilayetinde yaşayan Dürzilerin Esad rejimi tarafından yeniden askere alınmak istenilmesine karşı çıkılıyor.

Haberde, 2011 yılında başlayan iç savaşta büyük oranda çatışmalardan uzak kalmayı yeğleyen Şiiliğin İsmailiye koluna bağlı Dürzilerin on binlerce gencinin askerlik yapmadığına dikkat çekildi. On binlerce Dürzi gencinin Suriye ordusunda askerlik yapmak yerine yaşadıkları bölgeleri radikal İslamcı çetelerden korumak amacıyla yerelde kendi silahlı milislerini oluşturdukları biliniyor.

ESAD’IN ÇAĞRISINA KARŞI TEMKİNLİLER

Beşar Esad’ın savaşta kendisine karşı cephe almayan Dürzilerin zorunlu askerlik yapmamalarına göz yumduğu hatırlatılan L’Orient-Le Jour haberinde, Esad’ın bu ay içinde yaptığı bir çağrıyla bölgedeki tüm gençlerin askerlik yapmalarını istediğine dikkat çekildi.

Gazetenin haberine göre, Suriye’de iç savaş öncesinde 18 ay ile 2 yıl arasında değişen zorunlu askerlik hizmeti iç savaş sürecinde oldukça uzadı. Gazeteye göre, 2010 yılında silah altına alınan bir grup asker, 8 yıl orduda savaştıktan sonra geçtiğimiz Mayıs ayında terhis edilmişti.

BİZZAT YAŞAM ALANLARINI SAVUNMUŞLARDI

Gazetenin görüşlerine başvurduğu birçok Dürzi gencinin de, Suriye’deki ‘kan deryasında’ savaşın tarafı olmak istemediklerini söyledikleri belirtildi. Ancak özellikle geçtiğimiz Temmuz ayında DAİŞ çetelerinin Suveyde’ye yaptığı ve yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği saldırılarda birçok Dürzi genci yaşam alanlarını savunmuştu.

İç savaş sürecinde on binlerce Dürzi, kendi öz savunmalarını örgütleyerek DAİŞ, El Kaide ve diğer çete gruplarına karşı bölgelerini korumuştu.

Günümüzde nüfusları 1 milyonu aşkın olarak tahmin edilen Dürzilerin yarısından fazlası Suriye’de yaşarken, Lübnan’da 300 ila 400 bin arasında bir nüfusa sahipler. İsrail ve Ürdün’de 120 ila 150 bin arasında Dürzi yaşarken, diasporada da bir o kadar bir nüfusa sahip oldukları biliniyor.