Efrîn’de iki ayda en az 29 kadın kaçırıldı, intiharlar arttı

Türk işgali altındaki Efrîn’de son iki ay içerisinde en az 29 kadının kaçırıldığı bildirildi. Kaçırılma, şiddet ve baskı nedeniyle intiharların da arttığı belirtiliyor.

ANHA’nın haberine göre Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Ağustos ayı başında çete gruplarının kadın ve çocukların yaşadığı iki eve el koyarak kendi ailelerini yerleştirdiğini belgeledi.

İnsan Hakları Örgütü’ne göre son iki ayda en az 29 kadın kaçırılırken, bunların çoğunun akıbeti bilinmiyor. Çoğunluğu silah zoruyla kaçırılan kadınlar için, ailelerinden fidye istendiği belirtiliyor.

Aynı habere göre çete gruplarının kaçırılma, işkence ve tecavüz gibi savaş suçları nedeniyle bir çok kadın intihar ederek yaşamına son verdi. İntiharların son iki ayda arttığı ifade ediliyor.  İntihar vakalarına ilişkin henüz net bir bilanço bulunmuyor. 

Ankara rejimine bağlı Cebhet El Şamiye çeteleri tarafından kaçırılan 70 yaşındaki Hûriyê Mihemed isimli kadın da ağır işkencelerden geçirildikten sonra 6 Eylül’de hayatını kabetti.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü Üyesi Cihan Ali, uluslararası hukuk kurumlarına, Efrîn’de yaşanan hak ihlallerini bir an önce gündemlerine alma ve durdurma çağrısında bulundu.

19 GÜNDE 101 KİŞİ KAÇIRILDI

ANHA ajansına göre Türk devleti ve çeteleri, toplamda son 2 ayda 140’a yakın Efrînli sivili kaçırdı. ANF’nin yerel kaynaklardan gelen haberlere dayanarak oluşturduğu bilançoya göre, 16-19 Eylül tarihleri arasında en az 24 kişi kaçırılırken, Eylül ayı başından bu yana kaçırılanların sayısı 101’e yükseldi. Bu da her gün en az 5 kişinin kaçırıldığı anlamına geliyor. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Sivillerin hedef alındığı bu saldırılar son aylarda boyutlandı. Kaçırma vakalarının yaşanmadığı gün yok gibi.

Efrîn, Türk devleti ve çetelerinin işgali altında bulunuyor. Türk devletinin 20 Ocak 2018'de Efrîn’e yönelik başlattığı saldırılar ve 18 Mart'ta kentin işgaliyle sonuçlanmıştı. İşgal saldırılarından bu yana bölgede sistematik bir şekilde savaş suçları işleniyor. Hemen her gün yerli halka ait mallara el konulması, sivillerin fidye için kaçırılması, işkence veya infazlara konu olması gibi ağır suçlar işleniyor.