Efrîn’de savaş suçları: 26’sı Êzidî, en az 58 kişi kaçırıldı

Tük işgal güçleri ve çeteleri 18 Nisan’dan bu yana 26’sı Êzidî olmak üzere en az 58 kişiyi kaçırdı. Kaçırılanlar işkence görürken, fidye için kullanılıyor ve evlerine el konuluyor.

Efrîn’i işgal ettiğinden beri ağır suçlar işlemeye devam eden Türk devleti ve çeteleri, son günlerde onlarca kişiyi kaçırdı. Alıkonulanların akıbeti bilinmiyor. İşkence ve yağma yoğun bir şekilde sürüyor. 18 Nisan’dan bu yana en az 58 kişi kaçırıldı. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Zira korku ve terörün hakim olduğu işgal alanlarında düzenli bir bilgi akışı sağlanamıyor. 

QİTME’DE 16 ÊZIDÎ KAÇIRILDI

Alınan bilgilere göre Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Êzidî köyü Qitme’de 16 kişi kaçılarak köy camisine götürüldü. Tümü Êzidîlerden oluşuyor. İsimleri şöyle:

Hac Ehmed Hemo (70), Nebîl Mihemed (46) ve eşi İlham Mihemed (60), Hisên Îbo (70), Henan Birîm (65), Azad Birîm (35), Hemîd Qasim (39), Ednan Qasim (45), Nîdal Qasim (43) ve oğlu Hemdûş Qasim (15), Fewzî Şemo (55) ve iki oğlu, Eymen Hemade (35), Şêxo Hemade (28) ve Sadiq Silêman (34).

ALIKOYMA, İŞKENCE, FİDYE VE YAĞMA

Çetelerin Nebil Mihemed adlı köylü ile eşi İlham Mihemed’e işkence edip 2 bin 500 Suriye parası aldıktan sonra serbest bıraktığı, ancak evlerine el koyduğu öğrenildi.

Ayrıca Umer Umer, Xelil Behri ve Mihemed Bedri adlı köylüler de kaçırılırken, akıbetleri bilinmiyor.

Qibare köyünde ise, Fadi Arif, İbrahim Arif, Henan Arif, Abdulrehman Arif, Ali Arif ve Semir Arif adlı köylülerin 5 bin doları parasına el konulduğu bildirildi.

MİT BİR AİLEYİ KAÇIRDI

25 Nisan günü de Efrîn kentindeki kaynaklar, MİT’in halk arasında “Mendo” ailesi olarak tanınan Êzidî Ednan Heciko ailesini kaçırdığını bildirmişti. Bu saldırı, Qibarê köyünde gerçekleşti. Kaçırılanların, Zekiye Hecîko, Rizgan Hecîko, Alan Hecîko olduğu öğrenildi. Aynı kaynaklar, Ednan Heciko’nun da kaçırıldıktan sonra ağır işkenceye maruz kaldığı ve serbest bırakıldığını belirtti. Heciko’nun işkence nedeniyle akli dengesini kaybettiği ifade ediliyor.

ŞÊRAWA VE BİLBİLÊDE 5 KİŞİ KAÇIRILDI

25 Nisan günü ayrıca Efrîn’e bağlı Şêrawa ilçesindeki bir kaynak, Kimare köyünden Ehmed Hesen ve Murad Hesen adında 2 kardeşin kaçırılarak vahşice işkence edildiğini bildirdi.

Şêrawa’ya bağlı Girzîlê köyünde de Mihemed Elo Umer (45) ve Ebdulrehman Welo ( 50) isimli sivillerin, belirsiz bir yere götürülerek evlerine Guta’dan getirilen çetelerin yerleştirildiği öğrenildi.

Yine aynı gün bir kaçırma haberi de Bilbilê ilçesinden geldi. Bu ilçeye bağlı Qere Gul köyünden Mihemed Birim isimli sivilin fidye karşılığı kaçırıldığı belirtildi.

BILBILÊ’DE 6’SI ÊZIDÎ, 15 KİŞİ KAÇIRILDI

22 Nisan günü işgalciler Bilbile ilçesinin Şexorze, Qoşo, Xelilak, Qeregul köylerinden 9 kişiyi ve Qibar köyünden 6 Êzidî’yi kaçırdı. Kaçırılanların akıbeti öğrenilemedi. Kaçırılan Êzidîler şöyle: Fadi Arfi, İbrahim Arif, Eli Arif, Abdulrehman Arif, Semir Arif ve Henan Arif.

MABETA’DA EN AZ 14 KİŞİ KAÇIRILDI

Türk rejimine bağlı güçler ve himayesindeki çeteler, 21 Nisan günü Efrîn’in Mabeta ilçesine bağlı Mirkan köyüne bağlı bir sivili kaçırdı. M.H (48) isimli bir köylünün kaçırıldıktan sonra, aynı köydeki evlerde eşyaların yağmalandığı ve el konulduğu öğrenildi. Sözkonusu köyde, erkeklerin ilkokula toplanarak hakaret ve işkencelere maruz kaldığı da gelen bilgiler arasında.

18 Nisan günü gelen bir habere göre, Efrin’in Mabeta ilçesinde, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin bir hafta içerisinde Efrin’de 13 kişiyi kaçırdı.

Gobekê köyünden kaçırılanlar şöyle: X.Ş. (30), E.Ş. (28), E.H. (24), E.H. (22), M.H. (22), D.H. (20), S.H. (20), K.B. (20), K.K. (26), M.K. (29), M.K. (25), W.H. (60).

QURNE’DE İŞKENCE VE KAÇIRMA

Güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen Bilbile ilçesinden M.H. adlı kaynak, işgalci Türk ordusunun Qurne köyünde H.H. (28) adlı sivile işkence ettiğini ve ardından da kaçırdığını kaydetti.