Efrîn’in ilk devrim şehidini de Azadi çeteleri katletmişti

Temmuz Devrimi’nin ilk Efrîn şehidi Çekdar’ı katleden ihanetçi Azadi grupları şimdi de Efrîn işgalinde yer alıyor. Çetelere karşı direnen şehit Çekdar'ın arkadaşları işgalcilere geçit vermeyeceklerini belirtiyor.

Tarih şimdinin katkılarıyla tekerrürlerden ibarettir. Bu direnenler içinde ihanetçiler içinde böyle. Efrîn’de devrimden 10 gün önce kendilerini "Kürt gücü" olarak tanımlayan Azadi çeteleri tarafından şehit edilen ve devrimin ilk şehidi olarak kabul edilen Şehit Çekdar’ın hikayesini herkes biliyor. Şehit Çekdar’ın bu vahşiler tarafından katledildiği ev halk tarafından ateşe verilmesine rağmen müzeye dönüştürülmüş ve Efrîn’in en güzel yerlerinden birine defnedilmiş Şehit Çekdar. Orası da park haline getirilip Çekdar’ın büstü dikilmiş ihanete inat. Kendini Kürt olarak tanımlayan ve devrime ihanet eden güçler bugünde boş durmuyor. 4 Temmuz 2012 yılında Rojava’nın gençlik örgütlenmesinden sorumlu Şehit Çekdar’ı vahşi işkenceleriyle katledenler bugünde bütün taburlarıyla birlikte Efrîn işgal harekatına katılıp Efrîn halkını katlediyor. Fakat Efrînliler de devrimde büyük emeği olan Şehit Çekdar gibi işgale ve bu vahşi saldırılara karşı direniyor.

‘TAM BİR DEVRİMCİYDİ’

Şehit Çekdar, devrimin temelinin ilk atıldığı 2011 yılından şehadetine kadar, gerek yürüttüğü gençlik çalışmalarıyla Efrin halkının ve gençlerini derinden etkiler. Şehit Çekdar’ın gençlikteki arkadaşlarından Zekeriya, Çekdar’ın Efrîn gençliği üzerindeki etkisini ve temel özelliklerini şöyle anlatıyor: "Her zaman birlikte çalışıyorduk. Şehit Çekdar’ın bizim üzerimizdeki etkisi çok fazlaydı. Konuşması, gülmesi, oturuşu, kalkışı her şeyinden devrimci olduğu belliydi. Annelere, gençlere kendi annesi kendi kardeşi gibi yakın davranırdı. Efrîn’de gençlik çalışmalarını örgütlemek ve devrime katkıda bulunmak için çok çalıştı. Çok değerli bir arkadaştı.

'REJİM BAYRAĞINI İNDİRİP TEV-DEM BAYRAĞINI ASTI'

Efrîn halkından olan Nivroj öğretmen ise Şehit Çekdar’ı şu sözleriyle anlatıyor: "Kahraman bir insandı. Bir gün ben ve bir arkadaş oturuyorduk baktık ki Çekdar Suriye bayrağını indirmek için su deposuna tırmanıyor. Birlikte izledik gerçekten de Suriye bayrağını indirip TEV-DEM bayrağını astı. Rejim güçleri bayrağı indirdi ama Heval Çekdar şehit düştükten sonra bizim bayrak yine yerine asıldı ve devrim başladı. Efrîn’in tüm kurumları rejimden temizlendi. Heval Çekdar çok güçlü bir insandı. Yapılması gereken bir iş ve çözülmesi gereken bir sorun olduğunda ilk başta o harekete geçerdi. İnsan heval Çekdar üzerine ne kadar konuşsa azdır. Önder Apo’nun belirttikleri onda yaşamsallaşmıştı."

‘AZADİ ÇETELERİ TARAFINDAN ŞEHİT DÜŞÜRÜLDÜ’

Şehit Çekdar aradan yıllarda geçse bugün halen yaptığı çalışmalar ve devrimci duruşuyla Efrîn halkının yüreğinde. Efrînli gençler ve halkın unutamadığı bir nokta da Şehit Çekdar’ın bugün Efrîn işgal hareketine de 6 taburuyla katılan sözde Kürt güçlerinden biri olan Azadi’ye bağlı bir aile tarafından nasıl vahşice şehit edildiği. Kendisinden Efrîn işgali başlamadan bir süre önce röportajı aldığımız Efrîn saldırılarında yaralanan Ronahi TV muhabiri Zekeriya "Şehit Çekdar da birçok arkadaşımız gibi ihanetle ve vahşi bir biçimde katledildi. Biz şu anda 2018 yılındayız. Bu topraklardan DAİŞ geldi geçti fakat DAİŞ bile bu vahşeti yaratmadı" diyordu.

ÇETELERİ EFRÎN'E SOKMADIĞI İÇİN HEDEF ALINDI

Arkadaşı Firaz ise, şehit Çekdar’ın Azadi grubunun Efrîn’e çeteleri sokmasına izin vermediği için hedef alındığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Çeteler o dönemde Efrin’de ÖSO adına eylem yapmak istiyorlardı. Azadi Grubu’na bağlı kişiler bunları perşembe günleri evlerine getiriyorlardı ve onların yanında kalıyorlardı. Cuma günleri de sokaklara çıkarıyorlardı. Şehit Çekdar’da bu durumu kabul etmiyordu. Bu olayların peşine düştü. Bir ailenin bu işleri bilinçli yaptığını öğrendi. O aileyi tanımak ve neden Halep’ten çeteleri evlerinde barındırdıklarını anlamak istedi. O aileyi buldu, onlarla konuşmak istedi. Çünkü çeteleri getirip evlerinde barındırmaları onların yaptıkları eylemler Rejimin Efrin’i de vurup yıkmasına neden olabilirdi. Efrin’i ve halkı korumak istiyordu. Fakat o aile Çekdar’ı vahşi bir biçimde şehit düşürdü."

'HAKKINDA ÖLÜM KARARI VERİLMİŞTİ'

Nivroj öğretmen şehit Çekdar’ın kendini devrime karşı sorumlu gören ve savunan duruşu nedeniyle bu çeteler tarafından hedef alındığını belirterek, Çekdar’ın vahşice katledildiği geceyi şöyle anlatıyor: "Efrîn'de bir sorun olduğunda, bir olay çıktığında ilk başta o giderdi. Efrîn üzerine diğer partilerin saldırıları olduğunda ilk başta Heval Çekdar gider müdahale ederdi. Diğer partiler O’nun hakkında ölüm kararı vermişlerdi. Kaç defa O’nu öldürmeye geldiler. Bu çeteler tarafından sokakta bıçakla saldırıya uğramıştı. Şehit düşürüldüğü günde o çetelerin kaldığı eve gidip durumu anlamak ve onlarla konuşmak istiyorlar. O, eşim ve heval Ferhat birlikte gidiyorlar ve bir kişiyi sormak istiyorlar. Onlar kapıyı açar açmaz heval Çekdar’ı içeri çekmeye çalışıyorlar. Heval Ferhat da O’nu kurtarmak için yanındaki tabancayı ateşlemek istiyor ama tabanca çalışmıyor. Heval Çekdar’ı içeri çekiyorlar ve içeriden dışarıya ateş ediyorlar. Eşim de o mermilerle hem başından hem göğsünden yaralandı."

‘EFRîN HALKI İHANETE KARŞI AYAKLANDI’

Şehit Çekdar'ın Azadi grubu tarafından esir alındıktan sonra katledildiğini öğrenen Efrîn halkı, Çekdar’ın vahşice şehit edildiği evi ateşe verir. Azadi çeteleri bununla da kalmaz, Şehit Çekdar’ın cenaze törenini de saldırırlar ama onlara yine karşılığı Efrîn halkı verir. Nivroj öğretmen Çekdar’ın şehit edilme biçiminin kendilerinde yarattığı tepkiyi şöyle anlatıyor: “Heval Çekdarı yanlarında rehin almışlardı ve sabaha kadar işkence yapmışlardı. Onların heval Çekdar'a yaptıklarını düşman bile düşmanına yapmaz. Arada düşmanlık bile olsa bu yapılamazdı. Heval Çekdar 4 Temmuz’da şehit edildi, 5 Temmuz’da da cenazesini kaldırdık. "Zekeriya ise Çekdar’ın cenaze törenine yapılan saldırıyı ve halkın tepkisine ilişkin şunları belirtiyor: "Şehit Çekdar’ın cenaze töreninin olduğu gün kendilerini Kürt güçleri olarak adlandıran bu çeteler törene ve halka saldırmak istediler. Halk Çekdar’a olan bağlılığıyla onlara imkan vermedi. O kişiler halkın eliyle yakalandı."

‘EFRîNLİLER ÇEKDAR’A SÖZ VEREREK DEVRİME SARILDI’

Efrînliler 19 Temmuz Devrimi’ne kalkışmalarında en büyük etkiyi yaratanın devrimin gelişmesi için yoğun emek veren ve herkesin gönlünde taht kuran şehit Çekdar’ın şahadeti olduğunu belirtiyor. Arkadaşı Zekeriya, şehit Çekdar’ın gençleri çok etkilediğini ifaderek şunları vurguluyor: "Birçok genç onun şehadeti üzerine çalışmalara ve devrime katıldı. Bazıları YPG/YPJ’ye bazıları da Özgürlük Hareketi'ne katıldı. Şehit Çekdar’ı tanıyıp katılan birçok kişi de şu anda şehittir." Nivroj öğretmen Çekdar'ın sadece Efrîn'i değil, bütün Rojava’ya etkilediğine dikkat çekiyor: "Heval Çekdar şehit düştükten sonra artık hiçbirimiz evlerimizde oturamadık. Herkes bir şekilde devrime katıldı ve çalıştı. Bizim için çalışan böyle değerli bir insanın bu şekilde şehit düşürülmesi ardından ben kendimde söz verdim ve çalışmalara katıldım."

'ÇEKDAR'IN ARKADAŞLARI OLARAK İŞGALE DİRENİYORUZ’

Firaz ise şehit Çekdar’ı vahşice katleden çetelerin bugün de işgal harekatında yer aldıklarına dikkat çekerek, Efrîn’de yaşanan savaşı ve nasıl direndiklerini şöyle anlatıyor: “Çekdar arkadaşımız bu toprakları ve halkını savunmak istiyordu. Her şeyini tüm gücünü Efrinli gençlere veriyordu. Şu anda da Efrîn’de bizim üzerimize yürütülen savaş ağır bir savaştır, çetelerin ve Türklerin savaşıdır. Tek amaçları talan ve yıkmak. Heval Çekdar’ı da bu çeteler şehit etmişlerdi. Ama nasıl ki heval Çekdar direndiyse, bizde Çekdar’ın arkadaşları olarak direneceğiz. Kanımızın son damlasına kadar da direnmenin yaşamak olduğu bilinciyle direneceğiz."