Efrîn’in zeytinleri talan ediliyor

Efrîn İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, çetelerin zeytin ağaçlarına el koyduğunu ve 280bin ağacı kestiğini, 20 binden fazla ağacı da yaktığını belirtti.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo çetelerin ilçe ve köylerdeki zeytin ağaçlarına el koyduğunu, çetelerin ayrıca 280 bin zeytin ağacını kestiğini ve 20 binden fazla ağacı da yaktığını belirtirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de işgalci Türk devletinin Efrîn’i işgal saldırıları ve sonrasında binlerce zeytinyağı deposunun yağmalandığını ve yağların kaçırıldığını açıklamıştı.

Bazı tüccarlar da Türk devletinin Efrîn’deki ürünleri Suriye pazarına sokmaması nedeniyle piyasada zeytinyağı bulmakta zorlandıklarını, bölgede üretilen yağların Türkiye menşei ile dış pazarda satıldığını belirtti.

TÜRK ŞİRKETLERİ EFRÎN’DE ZEYTİN KAÇIRIYOR

İbrahim Şêxo, 2018’deki hasat mevsiminde işgalci Türk devletinin çeteleri aracılığıyla 70 bin ton Efrîn zeytinyağını Türkiye’de paketleyip Avrupa ülkelerine sattığını belirtti. İspanyol Publico Gazetesi de Şêxo’nun verdiği bilgiyi doğrular nitelikte bir haber yayınlamış ve Efrîn’deki zeytin hırsızlığını konu alan haberinde Türk devletinin, Efrîn’de kaçırdığı zeytinyağlarını ‘Türk malı’ damgası vurarak dış pazara sattığını belirtmişti. Şêxo ayrıca Efrîn’de ‘Kerim Kurdi’ adlı bir şirketin Türkiye istihbaratıyla beraber çalıştığını ve kentteki zeytinyağlarının ticaretini yaparak hayali şirketler adı altında Türkiye’ye gönderdiğini söyledi. Şexo, tüccarlar ise Efrîn’den Suriye pazarına kaçak yollarla zeytin getirebilmek için kaçakçılara yüksek ücretler ödemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Verilere göre Efrîn’de 18 milyon zeytin ağacı bulunuyorken, Türk devletinin işgali sonrası bölgede yüz binlerce ağaç kesildi ya da yakıldı. Kalanlara ise işgalciler tarafından el konuldu, üretim yapabilen zeytin ağacı sahiplerinden ise haraç kesildi.