Egeland: İdlib, Deraa ve Efrîn üzerine konuşmak için geç değil

Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel sekreter yardımcılarından ve çatışma konularındaki mevcut başdanışmanlarından Jan Egeland, Efrîn dahil birçok kentte olası felaketlerin önlenmesi için henüz geç olmadığı uyarısında bulundu.

Doğu Guta ve Efrîn’deki çatışmalara değinen Norveç Mülteciler Konseyi (NRC) Başkanı ve BM’nin Suriye konusundaki başdanışmanlarından Jan Egeland Egeland, buraların Suriye’deki son savaş alanları olmayacağını vurguladı. Doğu Guta’dan sonra İdlib ve Deraa’nın da savaş alanına dönüşeceğini kaydeden Egeland, büyük çatışmaların sırada olduğunun altını çizdi.

‘TERÖRİZM VEYA DİKTATÖRLÜĞE KARŞI SAVAŞMA’ GEREKÇELERİNİ ELEŞTİRDİ

Her çatışma alanında sivillerin çatışan taraflar tarafından hedef haline getirildiğini kaydeden Egeland, tüm tarafların ‘gaddarlıklarına’ argüman bulmalarını sert bir dille eleştirdi. Egeland, tarafların ya ‘terörizme’ ya da ‘diktatörlüğe’ karşı savaş gibi gerekçeler öne sürdüğünü hatırlattı.

EFRİN İÇİN DE GEÇ DEĞİL!

Efrîn dahil birçok çatışma alanında insani krizlerin önlenmesi için ‘çok geç olmadığını’ söyleyen Egeland, çatışmaların olduğu veya beklendiği şehirler için görüşmelerin yapılabileceğini belirtti.

Egeland, “Gerçekten de İdlib üzerine konuşmak için çok geç değil, Deraa üzerine konuşmak için geç değil ve Efrîn üzerine konuşmak için geç değil” diyerek, çatışmaların durdurulmasını istedi.