El Nusra, Türkiye-Rusya İdlib pazarlığını bozuyor mu?

El Nusra çete koalisyonunun Perşembe günü Rusya’ya bağlı Hymemim Hava üssüne yaptığı saldırılar ardından Rusya ve Türk devletinin İdlib-Til Rifat pazarlığına ilişkin önemli iddialar ortaya atıldı.

El Nusra (Heyet Tahrir El Şam-HTŞ) 2 Mayıs günü Ruslara ait Lazkiye’deki Hymeymim Hava Üssü’ne sabah ve akşam saatlerinde grad füzeleri ve bomba yüklü dronelerle  saldırdı.  Bu saldırı üzerine Rus uçakları sabah saatlerinden itibaren İdlib’in bir çok alanına uçak ve top saldırıları düzenledi. Rus uçaklarının ağırlıkta El Nusra alanlarını vursa da, doğrudan Türk devletine bağlı “Ulusal Kurtuluş Cephesi” adındaki çete koalisyonunun bulunduğu alanları da bombaladığı bilgileri geliyor.

BM’nin bölgesel insani yardım koordinatörü Panos Moumtzis, Reuters’a yaptığı açıklamada bu bombardımanların son 15 ayın en ağır bombardımanları olduğunu belirtti. BM kaynaklarına göre Şubat ayından beri Hama’nın kuzeyi ve İdlib’in güneyinden 140 bin dolayında kişi göç etti. Suriye rejimi çatışmalar ve operasyonlardan “terörist grupları” sorumlu tutuyor.

Son çatışma ve operasyonlar, Moskova ile Ankara arasındaki “çatışmasız bölge” anlaşması ve pazarlıklara ilişkin yeni iddiaları gündeme getirdi.

Rusya’nın Hymeymim Hava Üssüne saldırıdan sorumlu tuttuğu Türk devletine nota vererek, Til Rifat’a karşı İdlib anlaşmasına uyması yönünde uyardığı iddia edildi.

REJİM KOMUTANI: RUSYA SALDIRIDAN TÜRKİYE’Yİ SORUMLU TUTUYOR

Bu konuda ANF’ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Suriye Rejim komutanı El Nusra’nın yaptığı saldırı sonrası Rusya’nın Türkiye’ye nota verdiğini belirterek, “Rusya El Nusra’nın bu saldırıda kullandığı dronelerin İsveç yapımı olduğu ve Türkiye üzerinden Nusra’ya ulaştığını söylüyor” dedi.

TİL RİFAT VE İDLİB PAZARLIĞI

Diğer bir kaynak ise Putin ve Erdoğan arasında 8 Nisan’da Moskova’da yapılan görüşmede Til Rifat’ın Türk devletine bağlı çetelerin kontrolüne bırakılması karşılığında İdlib’in Şam rejimine teslim edilmesi yönünde anlaşmaya varıldığını belirtti. 

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, “Rusya ve Türk devleti arasındaki anlaşma bozulmuş değil. Rusya bugünkü karışık ve yoğun vuruşlarıyla Türk devletini anlaşmaya uyması ve bunun gereklerini yerine getirmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Türk devletinin ise Til Rifat’a saldırı hazırlıkları var” diye konuştu.

‘NUSRA VE TC GÖRÜŞTÜ AMA….’

Aynı kaynak şu hususlara da dikkat çekti: “Bu anlaşmaya göre Türk devleti Nusra’yı uygun bir biçimde teslim olmaya ikna edecek, yine kendisine bağlı grupları tümden kontrole alacaktı. Fakat Türk devleti her zamanki gibi anlaşmanın gerekliliklerini yerine getiremedi.

2 gün önce Türkiye ordusundan bir general BAB’a bağlı Dabık’a gelerek bir Nusra yetkilisiyle görüştü. Bu görüşmede Nusra, Rusların İdlib’e gelişini kabul etmedi ve 2 Mayıs saldırılarını yaptı.”

2 GÜNDÜR ORTAK DEVRİYE DURDU

Bölgeden aldığımız bilgilere göre 2 aydır İdlib’de başlayan Rus-Türk ortak devriyesi 2 gündür durdurulmuş durumda. Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, 8 Mart 2019 günü yaptığı açıklamada, “Bugün İdlib’in dışındaki sınır bölgesinde Rusya’nın, silahtan arındırılmış bölgede de TSK’nın devriyesi başlayacak” diyerek bu planın hayata geçirildiğini duyurmuştu.

Ayrıca Nusra’nın Hama’daki Rejim bölgelerine ve Hymemim’e füze ve top atışları sürerken, Rus uçakları da İdlib’i vurmaya devam ediyor.

2 Mayıs günü Nusra’nın grad füzeleri ve drone saldırılarıyla 100 üzerinde bombanın Hymemim tarafına atıldığı belirtiliyor.

TİL RİFAT’TAKİ DEVRİYELER DURDU

Bölgedeki kaynaklar Efrîn Kurtuluş Güçleri’nin(HRE) 30 Nisan’da Efrîn Şera’da gerçekleştirdiği eylemler ardından Til Rifat sınırındaki Türk-Rus ortak devriyesinin durdurulduğunu belirtti. Efrîn Kurtuluş Güçleri’nin 30 Nisan günü gerçekleştirdiği 3 ayrı eylemde 2’si yüksek rütbeli 9 Türk askeri öldürülmüştü.

Rus güçleri yaklaşık 15 gün boyunca Şehba’nın Şêx İsa, Til Madik, ve Til Rifat sınırında devriyeye çıkarken Türk askeri ise eş zamanlı olarak Mare, Ezaz, Marenaz hattında devriyeye çıkıyordu.