Elî: Rejimle görüşüyoruz, önceliğimiz Efrîn'in özgürlüğü

MSD Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Elî, Suriye rejimine yaptıkları önerileri açıklarken, "Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor" mesajını da verdi.

ANHA'ya konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Elî, Suriye'deki krizin ulusal diyalog yoluyla çözülebileceğini belirtirken, "Çünkü devam eden savaş ve silah kullanımı bizleri toplumun büyük zararlar gördüğü bugünlere getirdi. Silahın sadece topluma saldıran çetelere karşı kullanılabileceğini gördük" dedi.

NELER KONUŞULDU?

Elî, Suriye rejimi ile yapılan görüşmede öne çıkan gündemlere ilişkin şunları söyledi:

"Toplantının başında Demokratik Özerk Yönetim ile DAİŞ çetelerinden özgürleştirilen alanlarda kurulan sivil yönetime ilişkin önerilerimiz oldu. Çünkü Kuzey Suriye halklarının kazanımları demokrasi ve özgürlüğün birer örneğidir ve bu halk bulunduğu alanların güvenliğini sağlayabileceğini kanıtladı.

Toplantıdaki esas maddemiz; Kuzey Suriye’de tüm inanç, mezhep ve halkların yer aldığı Demokratik Özerk Yönetimler ile Sivil Yönetimlerdi. Suriye rejimi de ülkedeki yerel yönetimlere ilişkin 107 kanun maddesi önerdi ve bu maddeler üzerinde tartışma kararı aldı. Özerk ve yerel yönetimler için en uygun çözümün bulunması için her iki taraf arasındaki görüşmeler devam edecektir.

Kuzey Suriye’nin rejime teslim edileceği yönündeki asılsız iddiaların tek amacı bölgede karışıklık çıkarmaktır. Kahraman direnişçilerin kanıyla özgürleştirilen alanların hiçbir şekilde pazarlık konusu edilmesi mümkün değildir. Bu konuyu hiç kimse ile tartışmaya dahi açmayız."

'EFRÎN'İN ÖZGÜRLÜĞÜ BAŞLICA HEDEFİMİZ'

Suriye rejimi ile görüşmelerinin sürdüğüne dikkat çeken Elî, Efrîn'le ilgili de şunları dile getirdi:

"İki taraf da Türkiye’nin işgalci bir devlet olduğu ve Efrîn de dahil olmak üzere Suriye’nin birçok merkezini işgal ettiğinde hemfikir. Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor. Efrîn’deki işgale dair aynı zamanda birçok dünya devleti ile görüşmeler söz konusu ve devam ediyor. Çünkü buradaki işgal, uluslararası bir sorun. Madem ki Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz; Efrîn’in Türk işgalinden kurtarılması işgal altındaki diğer bölgelere de mesaj olacaktır. Başlıca amaç ve hedefimiz Efrîn’in özgürlüğüdür."