Essaf: İran'a hangi yolla petrol satabiliriz?

ABD Başkanı Trump'ın "Kürtler İran'a petrol satıyor" iddialarına yanıt veren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Petrol İdaresi Eşbaşkanı Saad Xidir Essaf, "Bizim İran'la hiçbir sınırımız ve ticaretimiz yok" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Petrol İdaresi Eşbaşkanı Saad Xidir Essaf ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Sözcüsü Loqman Ehmê, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerde Suriye'ye ilişkin yaptığı açıklamada "Kürtler İran'a petrol satıyor" iddialarına yanıt verdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Petrol İdaresi Eşbaşkanı Saad Xidir Essaf, Suriye petrollerinin önemli bölümünün Dêra Zor'dan çıkarıldığını hatırlatarak, "Öyle dillendirildiği gibi bizim bu petrolü işleyip dolaşıma çıkarma gibi bir durum ve imkanımız söz konusu değil. Petrolün sadece günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek kısmını çıkarıp işleyebiliyoruz" dedi.

'SADECE HALKIMIZIN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ'

Petrol çıkarabilecek ve bunu uluslararası pazarlara sunabilecek hiçbir altyapılarının olmadığını belirten Essaf, çıkardıkları petrolle sadece halkın ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti. Essaf, "Petrolü çıkarabilecek ve bunu uluslararası pazara sunabilecek ne bir teknik altyapımız var ne de bunu pazarlayabilecek petrol şirketi var. Bir diğer konu da alan hala askeri bir alan ve çatışmalar devam ediyor. Şu anda sadece halkımızın günlük ihtiyacını karşılayabilecek petrolü çıkarmayı bile başarı sayıyoruz" ifadelerinde bulundu.

'İRAN'LA HİÇBİR SINIRIMIZ VE TİCARETİMİZ YOK'

Dêra Zor bölgesinde savaşın devam ettiğini ve ABD'nin bölgede güçlerinin bulunduğunu hatırlatan Essaf, "İran'a petrol sattığımız iddiasına gelirsek, bizim İran'la coğrafik yakınlığımız ya da herhangi bir ticari ilişkimizin olması mümkün değil. İran'a hangi yolla petrol satabiliriz ki? Ayrıca bölgede İran'ın hiçbir petrol şirketi yok ve ya ticari bir şirketi yok ki böyle bir ticari ilişkimiz olsun" diye konuştu.

'TRUMP YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞ OLABİLİR'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Sözcüsü Loqman Ehmê ise Suriye'nin savaşta olan bir ülke olduğunu ve bu ülkenin kaynaklarının dışarıya satılmasının uluslararası yasalarca suç olduğunu belirtti. Trump'ın yanlış bilgilendirilmiş olabileceğini belirten Ehmê, şunları söyledi: "Bizim İran ile hiçbir sınırımız ve kapımız yok. Sayın Trump'ın yaptığı açıklamanın yerinde olmadığını ve yanlış bilgilendirilmiş olabileceğini belirtebiliriz. Şu anda bir savaşın yaşandığı Suriye'de ülke petrollerini sadece İran'a değil, hangi ülkeye satarsanız bu uluslararası yasalara göre suçtur. Bizim de hiçbir zaman bu petrolü dışarıya satma gibi bir durumumuz ve planlamamız olmamıştır."