Focus: Şeker ve kırbaç taktiğinden Kürtlerle açık savaşa

Almanya’nın önde gelen haftalık dergilerinden Focus’ta “Kürtlerle amansız savaş; Erdoğan düşmanlarını yok etmek için nasıl çekiyordu” başlığıyla yayınlanan yorumda, Erdoğan’ın iktidarda kalmak için başvurduğu taktiklere değinildi.

Laura Gaida imzasıyla yayınlanan yorumda, Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllar ‘kardeşlik’ yalanlarıyla oyaladığı Kürtlere doğrudan savaş ilan etmesinin nedenleri irdelendi.

‘KÜRTLERE SICAK MESAJLAR SERT BİR MÜDAHALE İÇİN MANEVRAYDI’

Yorumda, Erdoğan’ın iktidara geldikten sonra önündeki en büyük engel olarak gördüğü ‘Kemalist eliti’ devre dışı bırakmak için Kürtler ve liberal kesimlere sıcak mesajlar verdiği ve  Kürt sorununun savaşla çözülemeyeceği tezine sarıldığı hatırlatıldı. Bu sayede uzun yıllar Kürt seçmenin önemli bir kesiminin desteğini kazandığı belirtilen yorumda, “Bu, çabuk hiddetlenen cumhurbaşkanının sonradan Kürtlere karşı daha sert bir biçimde mücadele edebilmesi için bir manevraydı” denildi.

DİYALOG POLİTİKASI BEKLEDİĞİNİN AKSİNE HDP’Yİ GÜÇLENDİRDİ

Erdoğan’ın uzun yıllar Kürtler ve Türklerin ‘İslam kardeşliğine’ vurgu yaparak iktidarda kalmasına yarayacak desteği sağladığı kaydedilen yorumda,  2011’den itibaren ise, Kürtleri zayıflatmak umuduyla önemli bir dönüşüme gittiği dile getirildi.

Bu amaçla liberaller ve AKP’deki ılımlı kesimlerin de tasfiye edildiği vurgulanan yorumda, “Türk Cumhurbaşkanı’nın hesaplamadığı şey şuydu: Sözde diyalog politikası daha ılımlı bir Kürt partisinin (HDP) ortaya çıkmasına yol açtı. 2012’de kurulan Kürt yanlısı HDP, sadece güneydoğunun kırsal alanlarındaki Kürtleri değil, özellikle şehirlerdeki sol ve liberal kesimler için de cazip hale geldi. HDP, söylemiyle giderek Türkiye kamuoyunda daha fazla kesimleri çekiyordu” denildi.

‘ŞEKER VE KIRBAÇ’ POLİTİKASINDAN AÇIKTAN SAVAŞ İLANINA GEÇTİ

2015 seçimlerine kadar geleneksel Kürt partilerinin yüzde 10 barajına takıldığı hatırlatılan yorumda, HDP ile barajın aşıldığının altı çizildi. HDP’nin bu başarısının Erdoğan’ın ‘gözündeki diken’ olduğu tasviri yapılan yorumda, bugüne kadar izlediği ‘Şeker ve kırbaç’ politikasından vazgeçerek doğrudan Kürtlere cephe almaya gittiğine dikkat çekildi.

2019’DA MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKAR ÇOĞUNLUĞU GARANTİ ETMEK İSTİYOR

Focus yorumunda, Erdoğan’ın Kürtlere açıktan savaş açmasının Suriye’yle bağlantılı olduğu ve bir yandan Kürtleri düşman ilan etmek ve HDP’yi marjinalleştirmek isterken, diğer yandan da 2019 seçimleri için milliyetçi-muhafazakar çoğunluğu AKP lehine garanti altına almak istediği tespiti yapıldı. Yorumda, son olarak, “Neticede 2019 parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri kapıda” denildi.