Fransa: Saldırı Rusya’nın bilgisi dahilinde yapıldı

Suriye üzerinden Batılı ülkeler ve Rusya arasındaki gerginlikte çatışma riski hda safhaya ulaşırken, Fransa’dan da Rusya ve İran’a yönelik suçlamalar geldi.

Duma’daki kimyasal saldırı iddiaları sonrasında ABD ve Rusya’nın karşı karşıya gelme riski artarken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) oturumlarında Rusya ve İran’a sert tepki gösterildi.

Suriye ordusunun neredeyse tümünü ele geçirdiği Doğu Guta’nın kalan son şehri Duma’daki kimyasal saldırıya dikkat çeken Fransa’nın temsilcisi, Rusya ve İran’ın da bombardımanlarda payı olduğuna dikkat çekti.

Kimyasal saldırı yapıldığı savunulan bombardımanların Suriye rejimi tarafından Rusya ve İran’a bildirildiğini kaydeden Fransa’nın BM nezdindeki büyükelçisi François Delattre, iki ülkenin tüm saldırılardan haberdar olduklarını vurguladı.

Delattre, şöyle dedi: “Rus ve İran askeri desteği tüm alanlarda ve Suriye savaş aygıtının tüm kademelerinde mevcut. Ve hiçbir Suriye uçağı müttefik Rusya bilgilendirilmeden havalanmıyor” dedi.

Duma’da 7 Nisan’da gerçekleştirilen bombardımanların Rusya’nın zımmi veya kesin onayıyla yapıldığını vurgulayan Delattre, “Yani Rusya’ya ve askeri varlığına rağmen yapılmıştır” diye konuştu.

Bu akşam saatlerinde ABD’nin Kıbrıs’taki bir limandan hareketlenenen Donald Cook adlı bir destroyerinin Suriye karasularına doğru ilerlediği, Rus jetlerinin ise destroyerin üzerinden engelleme amacıyla alçak uçuş yaptıkları iddia edilmişti.