Fransız Parlamentosunda Efrîn konulu basın toplantısı

Fransız Parlamentosu’nda Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal ve soykırım saldırılarına ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Laurent, "Cumhurbaşkanlığı ve dışişleri bakanının inisiyatif almasını talep ediyoruz" dedi.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği soykırım ve işgal saldırılarına ilişkin Fransız Parlamentosu’nda bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısını Fransız Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Senatör Pierre Laurent ile Komünist Partisi Milletvekili Jean Paul Lecoq organize etti. Basın toplantısına Kürt kurumları adına CDK-F Dışilişkiler Sorumlusu Agit Polat ve Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği adına Nursel Kılıç da konuşmacı olarak katıldı.

Basının da yakından takip ettiği basın toplantısına France Kurdistan Derneği Başkanı Sylvie Jan, Milletvekili Clementine Autain, François Pipponi’nin de aralarında olduğu çok sayıda seçilmiş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Komünist Parti Milletvekili Jean Paul Lecoq, parti olarak Efrîn'e yapılan saldırının ilk gününden itibaren durdurulması için tüm diplomatik girişimlerde bulunduklarını söyledi.

“Bir soykırımın önüne geçmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda dün tüm seçilmişlerimiz Senato'da Fransa hükümetinin uluslararası tüm güçleri harekete geçirmesi için çağrılarını yineledi" diyen Lecoq, sessizliğin acil bir biçimde kırılması için ayakta olduklarını sözlerine ekledi.

Fransız hükümetinin sürekli Guta’yı öne çıkardığını, Efrîn’de de aynı aciliyetin yaşandığını da vurgulayan Lecoq, BM’nin kararını aldığı ateşkesin uygulanması için hükümetin her türlü girişimde bulunması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

Basın toplantısında daha sonra ise Senatör Pierre Laurent söz aldı. Erdoğan’ın saldırganlığı karşısında derhal harekete geçilmesi gerektiğini belirten Laurent, saldırıların yoğunlaştığı Cumartesi gününden bu yana medyadaki sessizliğe, haberlerin sansürlenmesine dikkat çekti. Laurent, “Sesleri duyulmayan Kürtlere asıl olarak sözü vermek itiyorum” diyerek mikrofon Kürt kurum temsilcilerine bıraktı.

CDK-F Dışilişkiler Sorumlusu Agit Polat Efrîn’e yönelik düzenlenen işgal ve soykırım saldırılarının bilançosunu verdi. Bölgedeki tüm cihatçı grupların da Erdoğan ile birlikte Efrîn'e saldırdığını ifade eden Polat söz konusu saldırının bu boyutlarına rağmen medyanın bunu görmediğine dikkat çekti.

Yaşanan dramın görülmesi ve sessizliğin kırılmasını gerektiğini vurgulayan Polat, "Bu sessizlik, Efrîn'de insanları öldürüyor. Bu sessizlik Erdoğan'a cesaret veriyor" dedi.

Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği Nursel Kılıç da şunları belirtti: “Bölgedeki tüm halkların kadınları adına konuşuyorum. 55 gündür halk, kadınlar, çocuklar saldırı altında. 2014 yılını hatırlamak lazım, Fransa bölgede mücadele eden kadınları selamlayıp kutluyordu. Bugün de aynı kişiler direniyor. Dün DAİŞ'e karşı direnenler, bugün de Türk saldırılarına karşı direniyor.”

Basın toplantısında sunumlar ardından sorulara geçildi. Basının sorularını yanıtlayan Komünist Parti Genel Sekreteri ve Senatör Pierre Laurent, Türkiye'nin birçok uluslararası kurumun bir parçası olduğunu her defasında hatırlatan uluslararası güçler yine bu anlamda Türkiye'nin hükümlülükleri olduğunu da hatırlatmaları gerektiğini ifade etti. Saldırının başından bu yana çok sayıda görüşme yaptıklarını özellikle Cumartesi'den bu yana da hem hükümet hem de Cumhurbaşkanlığı kabinesiyle çok sayıda siyasi görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Laurent, "Cumhurbaşkanlığı ve dışişleri bakanının inisiyatif almasını talep ediyoruz" dedi.

"Fransa'nın çok iyi anlaması gerekiyor sadece Kürtler için değil hem bölgenin tamamı hem de ülkemiz için terör tehdidinin büyümesi anlamına geliyor. Erdoğan iki amacı var. O sadece Efrîn'i hedeflemiyor. Bunun tüm Kürt bölgeleri hedeflediğini biliyoruz. Büyük bir risk daha Efrîn'de ve devamında bölgede cihatçıların büyük katliamlar yapmasının önünü açmak. Bütün bu risklere karşı Fransa net bir pozisyon alacak mı, mücadele edecek mi hem Avrupa ve uluslararası düzeyde. Bugünün sorusu bu. Bu anlamda sorularımız oldu hükümete. Derhal Fransa'nın hava sahasının kapatılması için harekete geçmesi gerekiyor. Cumartesi gününden buyana büyük bir medya sessizliği var. Bu anlaşılmaz ve kabul edilemez. Su ve elektrik kesintisinden bahsediyordu Fransa Dişişleri bakanı. Ama medya bunu dahi vermiyor" diyerek çağrılarının aynı zamanda Fransa toplumuna olduğunu ve Efrîn'i sahiplenmeleri gerektiğini her defasında yinelediklerinin altını çizdi.

Basının "Fransa'nın bölgede güçleri var. Silah yardımı yapacak mı, bu anlamda bir talep var mı" sorusunu Laurent, "Yaptığımız tüm görüşmelerde ve çağrılarda katliamın önüne geçmesi için Fransa'nın her konuda Kürtlere yardım etmesi gerekiyor" şeklinde yanıtladı.

Milltevekili Jean Paul Lecoq ise, "Bugün saldırı altında olan Kürt kadınlarına dün direndikleri için Fransa ‘sizi kutluyoruz’, ‘size teşekkür ediyoruz’ diyorduk. Şimdi onlara ‘sizi koruyacağız’ dememiz gerekiyor. Fransa'nın derhal bu pozisyona geçmesi gerekiyor. 55 gündür direniyorlar. Bu anlamda hem medyanın hem de bizlerin hükümeti bu anlamda zorlamamız gerekiyor" diyerek, Fransa'nın Kürtleri korumak gibi bir misyonu olduğunu hatırlattı.

"Dün Senato'da sorulan soruların ardından Dışişleri Bakanı tekrar Türkiye'ye ateşkesin Efrîn'i de kapsadığını hatırlattı ama bu yetmiyor biliyoruz. Bu anlamda uluslararası baskı oluşturulması gerekiyor. Zaman kaybediliyor. Zaten bu anlamda büyük bir zaman kaybedildi. Fransa'nın askeri, politik, diplomatik olarak hızlı sürece müdahale etmesi gerekiyor. Dünkü tüm görüşmelerimizde de bunun altını çizdik. Büyük bir soykırım hazırlanıyor" diyen Pierre Laurent'ın Fransa hükümetine yaptığı Efrîn için acil harekete geç çağrısı da yaptı.