Gabriel: DAİŞ’le mücadelede daha çetin bir süreçteyiz

QSD Sözcüsü Gabriel, "“Sınırlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye tehdidini durdurmak DAİŞ’e karşı yürüttüğümüz mücadelenin güçlenmesi açısından da önemli. Şu anda DAİŞ’e karşı yürütülen mücadele cephe savaşından daha çetin” dedi.

Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) "Terörün bitirilmesinden istikrarın sağlanmasına" sloganıyla gerçekleştirdiği yıllık toplantısına katılan QSD sözcüsü Kino Gabriel toplantının en önemli gündem maddelerinden birinin DAİŞ’e karşı mücadele olduğunu belirtti.

ANF'ye değerlendirmelerde bulunan Gabriel, QSD yıllık toplantısının tarihi bir sürece denk geldiğini çünkü birçok tehdit ve tarihsel görevle karşı karşıya bulunduklarını belirterek, "Burada QSD’yi yeniden yapılandırmayı tartışıyoruz.

Çünkü önümüzdeki dönem sorumluluklarımız oldukça ciddi. Tarihi görevlerimiz var. DAİŞ’le cephe mücadelesi bitti ama DAİŞ bitmedi. DAİŞ’e karşı hala çok önemli bir mücadele yürütüyoruz. Bu temelde geçen dönemde en fazla Dêra Zor mıntıkası olmak üzere DAİŞ’e karşı çok özel operasyonlarımız oldu" diye konuştu.

TEHDİTİN DURDURULMASI DAİŞ’LE MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRİR

DAİŞ’e karşı mücadele ederken bir kez daha Türkiye tehditi ile yüz yüze kaldıklarına dikkat çeken Kino Gabriel Türkiye ve Amerika arasında QSD’nin de desteklediği “güvenli bölge” projesine şöyle değindi: "Türkiye her seferinde bizim tarafımızdan güvenliğine bir tehdit olduğunu söyledi. Tabi durumun böyle olmadığını ve Türkiye’nin amaçlarını herkes biliyor. Bu temelde bu tehdidin durması için biz de Türkiye ve Amerika arasındaki görüşmeleri destekledik.

Konferansımızın başlangıcında QSD Genel Komutanlık üyesi Mazlum Ebdî ve Uluslararası Koalisyon komutanlarından General Nicholas Pont bu projeye desteklerini ve sınır güvenliği projesinin aşamalı bir biçimde gerçekleştirileceğini dile getirdiler. Tabi bu tartışmalarda Türkiye’nin amacı farklıdır, biz ve koalisyonun amacı farklıdır. Bizim amacımız hem sınırlarımızın güvenliğini sağlamak hem de böylelikle DAİŞ’e karşı mücadelemizi daha aktif sürdürebilmektir."

DAİŞ'İN GİZLİ HÜCRELERİ VAR

DAİŞ’le yeni dönem nasıl mücadele edeceklerine değinen Kino Gabriel, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Şu anda alanlarımızda patlamalar oluyor. DAİŞ’in gizli hücreleri var. Bunlara karşı birçok özel operasyon gerçekleştiriyoruz. Ama bu operasyonlardan da çıkan sonuç bu patlamaların ve hücrelerin arkasında sadece tek başına DAİŞ yok. Bölgesel güçler de DAİŞ’in bu gizli hücrelerine destek veriyor.

Geçen süreçte DAİŞ’in yeri belliydi, açıktı. Şimdi kendini siviller içinde gizliyor ve sivil gibi gösteriyor. Halk içinde patlamalar yapıyor. Böyle örgütlenen bir güce karşı mücadele etmek cephe savaşından daha zor. Örneğin Irak’a bakalım DAİŞ’e karşı mücadele etti. Bir devlet olmasına rağmen hala DAİŞ’i bitiremedi. Çünkü orada da DAİŞ hücreleri örgütlü. Biz de bu gerçekliği göz önünde bulundurarak bir mücadele yürütüyoruz. Buradaki tartışmalarla da bu mücadeleyi daha fazla profesyonelleştirme arayışındayız. Biz de toplantımızda bu mücadelenin daha fazla nasıl başarılı olabileceğini tartışıyoruz."