HDP: Halfeti'de barbarlık yaşanıyor!

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Halfeti'de halka barbarca işkence yapıldığına dikkat çekti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Halfeti'de onlarca kişinin gözaltına alınıp işkence görmesine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

'İŞKENCE KARŞITI SÖZLEŞMELER RAFA KALDIRILDI!'

Açıklamada, şöyle denildi:
"Güvenlik güçlerinin Halfeti’ye bağlı çeşitli köylerde gelişigüzel en az 38 kişiyi gözaltına alması, bu kişileri ters kelepçeleyerek yere yatırması, bu kişilere ortaçağ işkence biçimlerini aratmayacak şekilde zulmetmesi, Türkiye’nin imzaladığı tüm işkence karşıtı sözleşmelerin de rafa kaldırıldığını gösteriyor.
Yasal hiçbir zemini olmamasına rağmen, gayrihukuki bir şekilde gözaltındaki kişilerin her birini farklı avukatların ziyaret etmesi koşulunun dayatılması, görüşmelerin polis nezaretinde ve beş dakika ile sınırlandırılması, yalnızca Türkçe konuşma şartının getirilmesi de yasa ihlallerinin ve keyfi davranışların devamıdır.
Gözaltındaki yurttaşlar ile görüşme gerçekleştiren avukatlar, müvekkillerine ağır şekilde işkence edildiğini, tedavilerinin yapılmadığını, gözaltındaki kişilere dair şeffaf bir sürecin yürütülmediğini belirtiyor."

'DEVLETİN İŞKENCE SİCİLİNİ BİLİYORUZ'

Devlet tarafından uygulanan işkence politikasının Van’da, Mardin’de, Muğla’da, Batman’da, Urfa’da, Amed'de ve birçok ilde görüldüğüne vurgu yapan Başaran, "Güvenlik güçlerinin işkence ettiği yurttaşların fotoğraflarının kasıtlı bir şekilde basına servis edildiğini gördük. Devletin işkenceyle, zulümle, şiddetle yurttaş üzerinde güç gösterisi yaptığını gördük" diye ekledi.
Başaran, "Mafyavari söylemlerle işkence uygulayan güvenlik güçlerine, Türk Ceza Kanunu’nun 94’üncü Maddesi uyarınca, işkence suçunun zaman aşımına tabi olmadığını, kendilerini şu anda koruyup kollayanların baki olmadığını hatırlatırız" diye kaydetti.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, açıklamasının sonunda ise "Halfeti’de yaşanan barbarlığı yakinen takip ediyoruz. Bu suça ortak olanlara, talimat vereninden özel timine, polisine, askerine ve tüm sorumlulara yönelik inceleme başlatılması için ilgili yargı kurumlarına gerekli başvuruları yapıyoruz" dedi.