Hesekê, Amûdê ve Dirbêsiyê’de Türk devleti protestosu

Kuzey Suriye’nin Hesekê, Amûdê ve Dirbêsiyê kentlerinde Türk devletinin Efrin’e yönelik 20 Ocak 2018’de düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

Hesekê’deki Sînalko bulvarında bir araya gelen halk, ellerinde bayraklar ve pankartlarla Kelasê mahallesine doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlarla devam eden yürüyüşün ardından Kelasê mahallesindeki Süryani Şehitleri Bulvarı’nda miting düzenlendi.

Mitingde konuşma yapan Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hisên Ezam, “Efrîn saldırıları, uluslararası komployla gerçekleşti. Efrîn halkı saldırılara karşı direndi. Efrîn, halkların iradesiyle kurtuluşa kavuşacaktır” dedi.

Kongreya Star Yönetimi Üyesi Şêrîn Oso Türk devletinin Efrîn saldırılarıyla halkın iradesini kırmak istediğini ama bunu başaramadığını söyledi.

Arap aşiretleri adına konuşan Fewaz El-Zobi de aşiretler olarak Efrîn halkına destek olduklarını belirtti.

Mitingin sonunda Genç Kadın Birliği Üyesi Mîrav Başo tarafından basın açıklaması yapıldı.

Leyla Güven’in direnişinin selamlandığı açıklamada, Türk devletinin saldırıları kınandı ve genç kadınların tüm saldırılara karşı birlik olup cevap vereceği ifade edildi.

AMÛDÊ

Amûdê’deki yürüyüş ise Suriye Devrimci Gençlik Hareketi binası önünden başladı. Özgür Kadın Meydanı’na kadar süren yürüyüşte, halk zeytin dalları taşıdı ve Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganlar attı.

Özgür Kadın Meydan’ında direniş şehitleri anısına saygı duruşunun ardından Qamişlo Kanton Meclisi yöneticisi Xalid İbrahim bir konuşma yaptı. İbrahim, “Efrîn, Türkiye ve çeteleri tarafından işgal edildi. Bu işgal uluslararası sessizlik ve komplo sonucu gerçekleşti. Efrîn işgaline karşı sessiz kalan herkes, Efrîn’deki katliamların ve suçların ortağıdır” dedi.

İbrahim, Çağın Direnişi ve tecride karşı 74 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ile arkadaşlarının direnişini selamladı.

Kongreya Star yöneticilerinden Silîvan Elî de yaptığı konuşmada, Türk devletinin Efrîn’i işgalini kınadı ve Efrîn halkının 58 gün boyunca gösterdiği direnişin topraklarına ne kadar bağlı olduklarını gösterdiğini söyledi.

Devrimci Gençlik Hareketi adına Diyar Derwîş de gençlik olarak işgale karşı mücadeleyi yükselteceklerini söyledi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê ilçesinde de halk soykırım saldırılarının yıldönümünde alanlara çıktı ve “Türk devletinin Efrîn işgaline hayır” dedi.

Yürüyüşte direnişte şehit düşenlerin, katledilen çocukların ve yaralananların fotoğrafları ile “Bölge uçuşa yasak ilan edilsin”, “Çocuklara karşı savaşa hayır”, “Efrînli çocukların çığlığını duyun” yazılı pankartlar taşındı; işgali protesto eden ve Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganlar atıldı.

İlçedeki ana caddede yürüyüş mitinge dönüştü. Mitingde Dirbêsiyê İlçe Meclisi adına Misewec Hac Mensur konuşma yaptı. Hac Mensur, “Çağın Direnişi, tarihi bir direniştir. 20 Ocak 2018’de işgalci Türk devleti ve çeteleri tüm ağır silahlarıyla Efrîn’e saldırdı. Bunlara rağmen direniş 58 gün sürdü” dedi.

Hac Mesnur, Efrîn halkının Şehba’da zor koşullara rağmen direnişte ısrarcı olduğunu da söyledi.

Özerk Yönetim adına konuşma yapan Semer Begdaş da Türk devleti ve çetelerinin Suriye’nin farklı yerlerinden göçmenlerin sığınağı olan güvenli Efrîn’e saldırdığını ve işgal saldırılarından bir yıl sonra da Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehditlerde bulunduğu söyledi ve “Özerk Yönetim olarak Efrîn’i işgalcilerden kurtaracağımıza söz veriyoruz” dedi.

Eylem Çağın Direnişi’ni selamlayan sloganlarla sona erdi.