Heyva Sor'dan Efrînliler için ilaç desteği çağrısı

Yüzbinlerce Efrînli'nin Türk devletinin işgal saldırılarından dolayı göç ettiği Şehba'da havaların ısınmasıyla birlikte birçok hastalık ortaya çıktı. Heyva Sor a Kurd, Şehba'da ilaç stoklarının azaldığını belirterek, ilaç desteği çağrısında bulundu.

Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çete gruplarının işgal saldırıları sonrası yüzbinlerce Efrînli tarihi bir direnişin ardından Şehba bölgesine göç etti. Şehba Kantonu ile Efrîn'in Şêrawa ilçesine göç etmek zorunda kalan yüzbinlerce Efrînli zor şartlar altında direnişini sürdürüyor. Ancak özellikle yaz aylarının gelmesi ve yurttaşların temiz su, yetersiz beslenme ve temizlik sorunlarından dolayı birçok hastalık baş göstermeye başladı.

Şehba bölgesi ile Şêrawa köylerine göç eden 175 bine aşkın sivile sağlık hizmeti veren Heyva Sor a Kurd (Kürt Kızılayı) ilaç ve tedavi malzemeleri sıkıntısı çekiyor. 2'si Şêrawa'da, 5'i de Şehba'da olmak üzere 7 sağlık merkezi açan Heyva Sor a Kurd, günde en az 500 kişiye sağlık hizmeti veriyor. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte, birçok hastalığın ortaya çıktığını ve ilaç stoklarının yetersiz kaldığını belirten Heyva Sor a Kurd yetkilileri, ilaç desteği çağrısında bulunuyor.

ELİMİZDE YETERLİ İLAÇ YOK

Hastalıkların artması ve yayılması üzerine ilaç sorunu yaşamaya başladıklarını söyleyen Heyva Sor a Kurd Efrîn Şubesi yönetiminde yer alan eczacı Rim Karho, birçok ilaca ulaşamadıklarını söylüyor. Rim Kahlo, "Havalar ısınmaya başladı ve birçok hastalık ortaya çıktı. Bunun yanı sıra temiz su ve gıda yetersizliği de hastalıkları tetikliyor. Çeşitli rahatsızlıklardan dolayı günlük olarak sağlık merkezlerimize yapılan başvurular arttı. Ama maalesef elimizde yeterli ilaç yok. Birçok hastalığın ilacını temin etmekte zorlanıyoruz" dedi.

'ACİLEN İLAÇ DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR'

Tüberküloz, astım, çocuk aşıları, diyabet ve psikiyatrik rahatsızlıklar kullanılan ilaçları temin etmekte zorlandıklarını söyleyen Rim Kahlo, ellerindeki ilaç stoklarının tükenmeye başladığını belirterek, ilaç desteği çağrısında bulunuyor. Rim Kahlo, "Daha önce de birçok defa dile getirmiştik. Bu koşullar hastalıkların türemesi için elverişli yerler. Havaların ısınmasıyla birlikte birçok hastalık ortaya çıktı. İlerleyen günler için endişelerimiz var. Bunun için acilen ilaç desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

'GÖÇ EDEN YURTTAŞLAR TRAVMA YAŞIYOR'

Heyva Sor a Kurd psikiyatrlarından Mihemed Îsa ise özellikle psikiyatrik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlarda sorun yaşadıklarını belirterek, "Efrîn'den göç eden 175 bini aşkın insan yaşıyor burada. Aynı zamanda Şehba'nın nüfusu da 80 bin civarında. Buraya göç eden insanlarımız büyük bir travma yaşadı. Fiziki koşulların kötü olmasının yanında ruhsal rahatsızlıklar da var. Ama diyebilirim ki psikiyatrik tedavilerde kullanılan hiçbir ilaç yok." diye kaydetti.

TÜKENMEK ÜZERE OLAN İLAÇLAR

Heyva Sor a Kurd Efrîn Şubesi yetkilileri, ellerinde olmayan veya tükenmek üzere olan ilaçlara ilişkin de bilgi verdi ve özellik şu hastalıklarda kullanılan ilaçların temininde sorun yaşadıklarını belirtti: "Tüberküloz, çocuk aşıları, kulak-burun-boğaz, diyabet (ölçüm cihazları da yok), astım, hipertansiyon, ishal, hava değişimine bağlı hastalıklar, göz (alerji ve iltihap ilaçları), güneş çarpması ve zehirlenme, tifo, psikiyatrik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar, alerji ve böbrek hastalıkları vb."