Hristiyanlar üzerinden provokasyon

Süryani Kültür Birliği Başkanı Hannah Sewmi, Hristiyanlar adına yapılan yürüyüş ve sonrasındaki kirli propagandanın, BAAS patentli planlı bir provokasyon olduğunu söyledi.

Süryani Kültür Birliği Başkanı Hannah Sewmi, BAAS rejiminin talimatıyla Süryani çocuklarının anadillerinde eğitim görmesine karşıt faaliyetler yürütenlerin, ne Süryanilik ne de Hristiyanlık dertlerinin olduğunu belirtti.

Hannah Sewmi, 28 Ağustos'ta Qamişlo’da yaşanan, Türk ve rejim medyası tarafından “Hristiyanlar Demokratik Özerk Yönetime karşı yürüdü”, “Eylemcilerin üzerine ateş açıldı” şeklinde çarpıtılan provokasyonun iç yüzünü ve hedeflerini ANF'ye anlattı.

SÜRYANİCE EĞİTİM VERMİYORLAR

Süryani Kültür Derneği öncüleri olaraK, 28 Ağustos sabahı söz konusu okulların öğretmenleriyle konuşmaya gittiklerini belirterek, şunları söyledi: “Sotoro’nun (Süryani Asayişi) okulları koruduğunu, okullara el koymak gibi bir niyetin olmadığını aktardık. Süryanice dersinin sadece haftada 2 saat verilmesinin yetersizliğini anlattık. Süryanice anadilinin yok olmak üzere olduğunu görüyoruz. Bu dilin yaşayabilmesi için bizler daha geniş yer vermek istiyorduk. Eğer izin verirlerse mesela coğrafya, tarih, edebiyat gibi dersleri de anadillerinde vermek istediğimizi ifade ettik. Bu derslerde kitaplarımızı verip Aşuri, Keldani, Babili, Arami, Süryani dillerinde kendi gerçek tarihimizi anlatmak istiyorduk. Onların da bu noktada olumlu tepkilerini aldık ama dil noktasında her şeyin BAAS rejiminin elinde olduğunu söylediler.”

PROVOKATÖRLERİ TANIYORUZ

Hannah Sewmi, tartışmalarının ardından Sotoro'nun çevre güvenliği için kaldığını ve saat 15.00 gibi Facebook üzerinden kendilerine ve Sotoro’ya karşı karalama kampanyası başlatıldığını kaydetti. Sewmi, şöyle devam etti: “Herkesin Domino’nun yanında Wusta sokağında buluşması yönünde çağrı yapıldı. Başını çekenleri de tanıyoruz. Birisi, Süryani de olmayan ve her şeyini yitiren, ailesi tarafından reddedilen bir düşkün olarak iki yıldır bize karşı çalışıyor. Diğer kişi halklar arasına nifak koymakla görevli biri. Bu durumu Sotoro'ya bildirdik. Çünkü, bu kişilerin rejim işbirlikçileri olduğunu ve rejim için çalıştıklarını biliyorduk.

NEDEN HAVAYA ATEŞ AÇILDI?

Yüzlerce insan bu kişilere inanıp yürüyüşe katıldı. Süryani halkının geleceğini, dilini, ruhunu yok etmek, bitirmek amaçlı yapılmış büyük ve kirli bir oyundu. Saat 17.00 sıralarında Sotoro'nun yanına vardılar. Sotoro'yu yöneten Asron, sevilen ve sayılan biridir. Güçlerine 'kesinlikle şiddet kullanılmayacak, size saldırsalar da sesinizi çıkarmayın. Bu bir tuzaktır, aramıza nifak koymaya çalışıyorlar’ talimatını veriyor. Yönetici Asron kitlenin önüne tartışmak için gidince saldırıp darp ettiler, öldürmek istediler. Sotoro güçleri bunun üzerine havaya birkaç el ateş etti. Böylece durdular yoksa onu öldüreceklerdi."

MAALESEF REJİMİN HİZMETİNDELER

Süryani okullarını yönetenlerin ve bazı din adamlarının, Süryanice ve Süryani çocuklarının eğitim gibi dertlerinin olmadığını, BAAS rejiminin hizmetkarları olduğunu söyleyen Hannah Sewmi, şöyle konuştu: “Rejime bağlı kendini Süryani olarak tanıtan bazı kesimlerin ve bazı din adamlarının tüm yaklaşımlarına karşın biz anadilde eğitimimiz için çaba içinde olduk. Özerk Yönetim ile tartıştık. Ana dilini 3. sınıfa kadar öğrenmesi zorunlu. Süryani çocukları 3 yıl Süryanice okuyup 4. sınıfta da Arapça, Kürtçe öğrenmelidir. Bu çocuk 5. sınıfta bütün dilleri mecburen okumalıdır. 9. sınıfa kadar okusa da daha yoğun Süryaniliğini ve Suriyeliliğini hissedecek.

Qamişlo’da Orhono Süryan Dersanesi, Heseke’de Konnişrin (2015) açtık. Dört adet Ol Of Taw (2017-2018) Süryani dilinde Hesekê, Qamişlo, Qıbri Hore, Derik’te kurumlar açtık. Kürt, Süryani ve Arap öğretmenler eğitim görüyor. Bununla beraber eğitim verebilecekleri Avrupa sistemini öğreniyorlar.

Çalışmalarımızda ve demokratik sistemimizde ısrarlı olacağız. Bu provokasyon hem anadilimize hem de halklar olarak ortak demokratik bir yaşam sürmemize neden olan Demokratik Özerk Yönetim sistemine karşıdır. Bizler de hem sistemimizi hem de anadilimizi daha güçlü sahipleneceğiz.”