Kuzey-Doğu Suriye'deki şüpheli yangınlar büyük zarara neden oldu

Kuzey-Doğu Suriyeli çiftçiler bu yıl mahsulden memnun, ancak bölgedeki tarım alanlarında çıkan şüpheli yangınlar büyük zarara neden oldu. Özerk Yönetim ise soruna çözüm arıyor.

Ekonomisinin büyük bölümü tarıma dayalı olan Kuzey-Doğu Suriye'de çiftçiler bu yıl mahsulden memnun, ancak bölgedeki tarım alanlarında çıkan şüpheli yangınlar büyük zarara neden oldu. Her gün onlarca yerde çıkan yangınlar çiftçilere büyük mağduriyet yaşatıyor.

Bölgedeki tarım arazilerinde çıkan yangınlar çiftçilerin bir yıllık emeğini birkaç saat içerisinde küle dönüştürürken, bölge idaresi de yangınlara karşı tedbir almaya çalışıyor. Konuya ilişkin ANF'ye konuşan Kobanê Kantonu Ekonomi Komitesi Eşbaşkanı Xelîl Şêx Mislim, yangınlara sebebiyet veren tüm ihtimaller üzerinde yoğunlaştıklarını ve çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Bu yıl bölgedeki verimin geçmiş on yıla göre çok daha iyi olduğunu ve her yerin ekildiğini belirten Mislim, "Son birkaç yılın en iyi hasatı olduğunu söyleyebilirim. 2019'da yüzde yüz verim olduğunu söyleyebiliriz. Halkımız da bu yıl iyi ekin yaptı ve her yer ekildi desek yeridir" diyor. Çiftçilerin yüzünün bu yıl güldüğünü ancak son günlerde çıkan yangınların binlerce hektarlık ekini küle çevirdiğini belirten Mislim, yangınlara çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Yangınların nedenlerini sıralayan Mislim, özellikle yollara yakın arazilerde çıkan yangınlar şüphelerin sürücülerin sigara izmaritleri üzerinde yoğunlaştığını belirterek diğer sebepleri ise şu şekilde sıralıyor: "Bizim mazotumuz kötü. Bundan dolayı araçların eksozlarındaki karbonun da neden olabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca patos dişlilerinin kıvılcımlarının sebep olduğu yangınlar da var."

En büyük şüphelerinin tarım arazilerinin bazı güçler tarafından bilinçli olarak ateşe verilmesi üzerine yoğunlaştığını belirten Mislim, bu konuda güvenlik güçlerinin çeşitli incelemeler başlattığını ve devriyelerini sıklaştırdığını dile getirdi.

Diğer yandan Kobanê'deki patos sahiplerinin büyük kısmının kanton dışına giderek çalıştığını ve bölgede patos sıkıntısı yaşandığından dolayı çiftçilerin ekinlerinin hasadını yapamadığını da dile getiren Mislim, "Cizîrê, Reqa ve Dêrazor ekinlerinin hasadı Kobanê'den yaklaşık 10 gün önce yapılıyor. Birçok patos sahibi buralara giderek bir süre çalışmak istediğini belirtti, bizler de izin verdik ama şimdi dönmüyorlar. Bu da ekinlerin yerde kalmasına ve yangınlara davetiye çıkarıyor" dedi.

Her patos sahibine 3 bin litre mazot desteğinde bulunduklarını ancak onların başka yerlere giderek çalıştığını söyleyen Mislim, bunun üzerine bir kantonun bir karar aldığını ve dışarıya giden tüm patos sahiplerinin 72 saat içerisinde geri dönmemeleri durumunda para cezasına çarptırılacaklarını belirtti. Mislim, "Bizler böyle bir kararla diğer yerlerdeki halkımızı mağdur etmek istemiyoruz. Onlar da bizim halkımız fakat buranın durumunun da göz önünde bulundurulması gerekiyor. En azından belli bir patos sayısının burada olması gerekiyor" diye konuştu.

Yangınlardan dolayı ekinleri zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması bir şekilde karşılanması için de çabalarının sürdüğünü belirten Kobanê Kantonu Ekonomi Komitesi Eşbaşkanı Xelîl Şêx Mislim, halkın tüm mahsulünün yönetim tarafından alınma kararının alındığını ve halkın elinde mahsul bırakılmayacağını kaydetti.