Kuzey ve Doğu Suriye'de üniversitelerin konferansı son buldu

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversitelerin yükseköğretim kurumu oluşturmak için düzenlediği konferans sonuç bildirgesiyle son buldu.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversite ve akademilerin yükseköğretim kurumu kurmak için düzenlediği konferans, sonuç bildirgesinin okunmasıyla son buldu. Rojava Üniversitesi, Kobanê Üniversitesi ve Efrîn Üniversitesi tarafından Rojava Üniversitesi'nin Qamişlo Kampüsü'nde düzenlenen konferansta yükseköğretim için hazırlanan taslak belgeler görüşüldü.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki üniversitelerin öğretim görevlileri, akademisyenler, öğrenciler, üniversite ve akademi yöneticileri ve çok sayıda siyasetçi ile aydının katıldığı konferans iki gün sürdü. Yükseköğretim kurumu için hazırlanan taslak belgeler okunduktan sonra belgeler üzerinde tartışmalar yürütüldü. Madde madde ele alınan ve katılımcılar tarafından görüş-öneri sunulan taslak belgelerin ilgili kimi maddelerine getirilen eleştiri ve sunulan öneriler doğrultusunda yeniden yazılması kararı alındı.

İki gün süren konferansın sonuç bildirgesi şöyle:

"Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi üniversitelerini birinci konferansı 19-20 Ekim 2018 tarihlerinde 'Üniversiteler hakikati anlama ve toplumsal kimliğin mekanlarıdır" şiarıyla gerçekleşti. Her şeyden önce konferansımız devrim sürecinin tarihi bir kesitinde gerçekleşti. Devrim şartlarında üniversite kurmak ve akademik çalışmalar zor olduğu kadar anlamlıdır. Devrimin son üç yılında önce Efrîn, ardından Cizîrê ve son olarak da Kobanê'de üniversiteler açıldı. Devrimin başından bu yana onlarca akademi de birçok uzmanlık alanında eğitim çalışmalarında yer aldı.

"Yılların ortaya çıkardığı tecrübe de gösterdi ki yükseköğretim ve akademik eğitimimizde bir sistem sorunu yaşamaktayız. Bu sistem sorunu hem bölgeler arasında hem de bölgelerin kendi içinde yaşanıyor. Bundan dolayı üniversite ve akademilerde yükseköğretim için ortak bir sisteme ihtiyaç duyuldu. Bu sistem de tüm üniversite ve akademilerin birbirine benzeştirilmesi değil, ana hatlarda ortaklaşmayı sağlamayı amaçlıyor. Bu ilke de demokratik bir yönetim, fırsat eşitliği, adaletin sağlanması, kadın iradesinin yansıması, demokratik temsliyet, özerk üniversiteler için gereklidir.

"Bu temelde konferansımızda her üç üniversitenin raporları okunarak değerlendirildi. Temelde ise 'Yükseköğretim Kurumu Yönetmeliği' delegeler, öğretim görevlileri, yöneticiler ve öğrencilerin katılımıyla iki gün tartışıldı. Bu belgenin yanı sıra 'Genel Yönetmelik', 'Öğrenci Meclisleri Yönetmeliği', 'Kadın Meclisi Yönetmeliği', 'Disiplin ve Çözüm Yönetmeliği' ve 'Başarı Değerlendirme Yönetmeliği' belgeleri de görüşüldü.

"Katılımcılar iki gün süren konferansta demokratik iradelerini yansıttılar. Bu iki gün süren geniş katılımlı konferansta Kuzey ve Doğu Suriye üniversite ve akademileri için ortak bir sistemin oluşturulması için tarihi bir adım atılmıştır. Yine bir konferanstaki güçlü kararlılıkla her üniversite ve akademi yüksek öğretim sistemi için güçlü bir kararlaşma göstermiştir."