Kuzeydoğu Suriye'de çiftçilerin yüzü gülüyor

Hasat mevsiminin başladığı Kuzey-Doğu Suriye'de bu yıl mahsulün iyi olması çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Suriye'de 8 yıldır devam eden savaşta büyük bir ambargo altında olan ve buna rağmen kendi iç üretimiyle ayakta kalan Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de bu yıl mahsulün iyi olması çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Yıl boyunca yağışların fazla olmasından dolayı mahsulün iyi olduğu Kuzey-Doğu Suriye'de hasat mevsimi başladı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, tarımda son 22 yılın en büyük hasadı alınacak.

'GEÇEN YIL ÇOK ZARAR EDİLMİŞTİ'

Kuzey ve Doğu Suriye'deki tarıma ilişkin ANF'nin Sorani servisine konuşan Fırat Bölgesi Toplumsal Ekonomiyi Geliştirme Kooperatifi'nin Ziraat Mühendisi Mihemed Dexîl, çiftçilerin geçtiğimiz yıl çok zarar ettiğini ve bölgenin de büyük zor günler yaşadığını ancak bu yıl çiftçilerin yüzünün güldüğünü söyledi.

'PAZARA YANSIYACAK, FİYATLAR DÜŞECEK'

Kuzey ve Doğu Suriye'nin tamamında bu yıl mahsulün iyi olduğunu belirten Dexîl, "Geçen sene çiftçiler büyük zarar gördü ama bu sene mahsul çok iyi. Sadece Fırat bölgesinde değil, tüm Kuzey-Doğu Suriye'de bu yıl mahsul iyi ve çiftçilerin yüzü gülüyor. Bunun pazara yansımasının da iyi olacağını ve fiyatları düşüreceğini düşünüyoruz" dedi.

FİYATLAR BELİRLENDİ

Bölge genelinde hasat mevsiminin başladığını söyleyen Dexîl, Özerk Yönetim'in Fırat bölgesinde çiftçilerin mahsullerini almak için 9 merkez açtığını belirtti. Dexîl, "Dünden itibaren çiftçilerin ürünlerini almaya başladık. Bu yıl arpanın kilogram fiyatı 100, buğdayın ise 150 Suriye lirası olarak belirlendi. Aynı şekilde dışarıdan ithalatın olması ve fiyatların düşerek, çiftçileri zarara uğratmasının önüne geçmek için de tedbirler alındı" diye kaydetti.

ÖZERK YÖNETİM'DEN ÇİFTÇİYE DESTEK

Özerk Yönetim'in çiftçilere tohum, ilaç ve tarım araçları konusunda da yardımcı olduğunu belirten Mihemed Dexîl, "Eskiden ürünlerin alımı yapılmıyordu ve bu da çiftçileri zorluyordu. Ama son üç yıldır Özerk Yönetim olarak çiftçilerin mahsullerini alıyoruz. Çiftçilerin mağdur olmaması için birlikte fiyatları belirliyoruz ve ve mahsuller çiftçinin elinde bırakılmıyor" dedi.

Son üç yıldır çiftçilerin tüm ürünlerini aldıklarını ve çiftçilerin zarar etmemesi için gayret edildiğini belirten Mihemed Dexîl, şöyle konuştu: "Burada Özerk Yönetim kendisinin zarar etmesini de göze alarak çiftçilerin mağdur olmaması için fedakârlık yapıyor. Ziraat bölgenin temel geçim kaynaklarının başında geliyor ve çiftçinin korunup desteklenmesi gerekir, deniliyor."

'KAMU ARAZİLERİ EKMELERİ İÇİN YOKSULLARA DAĞITILIYOR'

Diğer yandan kamu arazilerinin de değerlendirmesi için kooperatifler üzerinden çalışmalar yürüttüklerini belirten Dexîl, şu bilgileri veriyor: "Burada kamu arazileri var. Bunları da kooperatifler aracılığıyla ekmeleri için yoksul kişilere veriliyor. Her kişiye 6 hektarlık arazi veriliyor. Aynı zamanda her türlü tohum, ilaç ve tarım aracı konusunda da yardımcı olunuyor."

Bu yıl mahsulün iyi olduğunu belirten Çiftçi Nihad Hozan da "Ortalama olarak bire 20-25 mahsul alınıyor. Bazı sulak bölgelerde ise bire 35-40 kadar mahsul alınıyor. Bereketli bir yıl oldu" diye konuştu.