Merkel hükümetinden Öcalan açıklaması

Federal Alman Hükümeti Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış olarak devam eden tecridin kalkmasını istedi. Hükümet adına Ankara’ya çağrı yapan Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Roth, Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmesini istedi.

İmralı Adası’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecrit geçtiğimiz günlerde federal Alman meclisinin gündemine taşınmıştı. Sol Parti, Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin İmralı’ya yönelik tavrını öğrenmek için bir soru sormuştu.

Sol Parti milletvekili Michel Brandt’in sorusu şu şekildeydi: “İmralı adasında tutulan Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin Federal Hükümet har hangi bir bilgiye sahip mi? Federal Hükümet Öcalan’ı ve açlık grevi eylemini sürdüren parlamenter Leyla Güven’i ziyaret edilmesi için Avrupa Konseyi’nin İşkenceyi Önleme Komitesi’ni harekete geçirecek mi?”

ANKARA’YA ‘ULUSLARARASI YASALARA UY’ ÇAĞRISI

Önceki gün Federal Meclis’teki oturumda Federal Hükümet yetkilileri tarafından sözlü olarak yanıtlanması beklenen soruya hükümet adına Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth yazılı cevap verdi. ANF’nin elindeki kısa yanıtta Roth “Federal Alman Hükümeti olarak Avrupa Konseyi (AK) üyesi Türkiye'nin her konuda olduğu gibi tutuklarla ilgili olarak da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uymak zorunda olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

Avrupa Birliği üyesi hükümetleri ile karşılıklı görüşmelerinde olduğu gibi Türk hükümeti ile yaptıkları görüşmelerde de tutukluların haklarının yerine getirilmesi konusunu açıkça dile getirdiklerini belirten federal bakan Roth, son olarak konunun hükümetlerinin İnsan Hakları Sorumlusu Bärbel Kofler tarafından da gündeme getirildiğini hatırlattı.

Federal Alman Hükümeti’nin Türk yargısının demokratik muhalefete uyguladığı baskının karşısında sergilediği tutumun net olduğunu savunan Roth, devamla Ankara yönetimine şu çağrıyı yaptı: “Türk hükümeti, demokratik, meşru muhalefetin kesimleriyle olan çatışmayı daha da kışkırtmamalı. Federal Hükümet bu tutumunu Türk hükümetinin yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi çok taraflı diyalog forumlarına ve AK'ye dile getirmiştir.”

‘İMRALI’DAKİ KISITLAMALAR KALDIRILMALI’

Federal Hükümet’in mümkün olduğunca Türk mahkemelerinin davalarını takip ettiğini ve bilgi almak için de sürekli olarak HDP temsilcileriyle irtibatta olduklarını aktaran Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Roth, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin ise şu görüşleri dile getirdi:

“Tutuklu PKK kurucusu Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin ise Federal Hükümet’in herhangi bir bilgisi yok. Sizler gibi biz de basından aldığımız bilgiye göre Sayın Öcalan 12 Ocak günü kardeşi Mehmet Öcalan ile görüştürüldü ve durumunun iyi olduğu aktarıldı.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT)’nin geçtiğimiz yıl yayınlanan raporunda İmralı'daki tutsakların 'dış dünyayla bağlantı' sorunu eleştirildi. Türk hükümetine çağrımız şu; Öcalan'ın avukat ve akrabaları ile görüştürülmesi gerekiyor, ayrıca İmralı'daki tüm tutsaklarının kısıtlamalarının kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Önceki gün de Federal Meclis’te gerçekleşen bir oturumda Sol Partili parlamenter Heike Hänsel’in Rojava Kürdistanı ve Suriye’nin kuzeyine yönelik Türk devletinin tehditlerine ilişkin sorusunu sözlü olarak yanıtlayan Roth, Türk devletinin Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırılarını engellemek için çalıştıklarını söylemişti.