Meryem Kobanê'de, yüreği Efrîn'de

Meryem, Efrînli; 12 yıldır eşiyle Kobanê’nin Donxiz köyünde yaşıyor. Bir gözü TV’de bir gözü telefonda, yüreği Efrîn'de. Akrabaları için kaygılı ama direnişe inanıyor.

Meryem İsa, 12 yıldır Kobanêli olan eşiyle Kobanê’nin güneyinde kalan Donxiz köyünde yaşıyor. Kendisi de Efrin’in kuzeyinde kalan Xilolka köyünden. Köylerinin etrafına işgalci Türk devletinin topları düşüyor. Meryem İsa’nın bir gözü TV’de bir gözü telefonda, akrabalarına ait bir görüntü görüp yüreğine bir su serpilir umuduyla.

Rojava Kürdistanı’nda birbirine en yakın iki bölge Kobanê ve Efrîn’dir. Eskiden ikisi de Haleb’e bağlıydı. Bu iki bölge arasındaki toplumsal ilişkiler de daha çok iç içe geçmiş durumda. Halep’te Kobanê ve Efrînliler aynı mahallelerde yaşarlar.

Meryem gece ve gündüzünün iç içe geçtiğini, tüm dikkatinin sürekli Efrîn’de olduğunu belirtip, kardeşiyle görüştüğünde yüreğine su serpildiğini, büyük bir moral aldığını, çünkü kardeşinin ona başarılardan bahsettiğini söylüyor. Kendisinin de Efrîn’de büyük bir başarı sağlanacağına inandığını ifade eden Meryem, TV’ye bakıp, "Çok iyi biliyorum, bu düşman vahşidir, zehirli gazla sivillere saldırdı bugün ama buna rağmen halkımız kazanacak" diyor.