Mistefa'dan BM sözcüsüne yanıt: Gelin, Efrînlilerle konuşun

BM Sözcüsü'nün iddialarına yanıt veren Efrîn Kantonu Başkanı Hêvî Mistefa, ateşkes kararının kağıt üzerinde kaldığını, ateşkes boyunca Türk devletinin 50 sivili katlettiğini hatırlatarak, "Gelin, Efrîn halkıyla konuşun" dedi. 

Türk devleti ve ona bağlı El Kaide, DAİŞ ve El Nusra çetelerinin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ateşkes kararına rağmen şiddetlenerek devam ediyor. Türk devletinin ateşkesi tanımama ve saldırılarını arttırmasına rağmen herhangi bir tepki göstermeyen BM'nin sözcüsü Stephane Dujarric, Efrîn yönetimi ve savunma güçlerini suçladı. 

'HALK İŞGALE GEÇİT VERMEMEKTE KARARLI'

BM sözcüsünün suçlamalarına yanıt veren Efrîn Kantonu Başkanı Hêvî Mistefa, ateşkes kararının alındığı günden beri Türk devletinin savaş uçakları ve ağır silahlarıyla Efrîn'de çoğu çocuk ve kadın 50'den fazla sivili katlettiğini hatırlatarak, BM'ye gelip Efrîn halkıyla konuşmaları çağrısında bulundu. Mistefa, "Türk devleti ve ona bağlı terörist gruplar 46 gündür Efrîn'de sivil halkı hedef alıyor. Her türlü kirli savaş yöntemiyle Efrîn halkına saldırıyor. Halkımız ise toprağını terk etmemekte ve Türk devletinin işgaline geçit vermemekte kararlıdır" diye konuştu. 

ATEŞKESTE 50'Yİ AŞKIN SİVİL KATLEDİLDİ

Ateşkes kararına rağmen sivillerin katledildiğine vurguda bulunan Mistefa, "36 günlük işgal saldırılarının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye genelini kapsayan ateşkes kararı aldı. Bizler de o kararda en azından sivil katliamların önlenmesi için bir umut ışığı gördük. Ama ne yazık ki bu karardan sonra Türk devletinin barbarlığı daha da arttı. O ateşkes kararının yürürlüğe girdiği günden beri çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 50 sivil yurttaşımız katledildi" dedi. 

'BUYURUN, EFRÎN HALKIYLA KONUŞUN'

BM'nin ateşkes kararının kağıt üzerinde kaldığına işaret eden Efrîn Kantonu Başkanı Hêvî Mistefa, şunları da ifade etti: "Gelin, burada Efrîn halkıyla konuşun. Alınan ateşkes kararı sadece kağıt üzerinde kaldı ve hiçbir komite bu ateşkesi izleme gibi bir görev üstlenmedi. Aksine dün Birleşmiş Milletler Sözcüsü Efrîn Özerk Yönetimi ve YPG'nin halkın Efrîn'den çıkmasına izin vermediğini iddia ediyor. Oturdukları yerden bu sözleri sarf edenler buyursunlar Efrîn'e heyet göndersinler ve gelip burada Efrîn halkıyla konuşsunlar. Efrîn halkı özgür bir iradeyle topraklarında kalmayı ve topraklarını Türk devletinin işgaline karşı savunmayı tercih ediyorlar. Buyursunlar, gelsinler, Efrîn halkıyla konuşsunlar." 

BM SÖZCÜSÜ NE DEMİŞTİ?

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "Beş bin kadar kişi Efrîn'i terk etmeyi başardı ama anladığımız kadarıyla yerel yönetim halen insanların bu bölgeden çıkmasına engel oluyor" demişti.