MSD 3’üncü Kongresi devam ediyor

Demokratik Suriye Meclisi Üçüncü Kongrei Tebqa’da devam ediyor. Kongrede 270 delege ile çok sayıda misafir hazır bulunuyor.

Bugün sabah saatlerinde başlayan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Üçüncü Kongresi’nde bir yıllık faaliyet raporunun okunmasının ardından çalışmalar değerlendirildi. Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda hizmet çalışmaları için ortak bir koordinasyon kurulması ve koordinasyonun MSD ile QSD tarafından yönetilmesi önerildi.

Ortak koordinasyon kurulmasına ilişkin yapılan öneride şu ifadelere yer verildi: “Özerk Yönetim, bölgedeki tüm parti ve bileşenlerin onayıyla yönetim ve güvenlikteki boşluğun doldurulması amacıyla kuruldu. Yönetim; Cebhet El Nusra, DAIŞ gibi karanlık güçlerin ve kimi zaman da rejim güçlerinin saldırılarına karşı bölgeyi savunmuş, öz savunma sistemini geliştirmiştir. Kobane’nin özgürleştirilmesi terörün kırılışının başlangıcı olmuş, ardından kurulan QSD Şedade, Gıre Spi, Minbic, Reqa ve Fırat Nehri kuzey doğusunda Derazor’u özgürleştirmiştir.

Bölgelerin özgürleştirilmesinin ardından MSD bölge yönetim ve meclislerini kurmuştur. Meclis, örgütlenme ve hizmet çalışmalarını üstlenmiştir. Bu bölgeler birbirlerinden uzak olmalarına rağmen, birbirlerine maddi ve manevi destek vermiş, terörün her türlüsüne karşı mücadele etmiştir. Ayrıca gerici zihniyette değişim yaratabilmiş, iktidara hizmet eden kültürü halka hizmet şeklinde değiştirebilmiştir. Yaşanan yönetim tecrübelerinden, tüm yönetimler arasında koordinasyonun zayıf olduğu açığa çıkmıştır ve bu durum da halkın yaşamına etki etmektedir.

Bölge yönetimlerinin oluşturulma dönemlerinin farklı oluşu da örgütsel anlamda sorun yaratmış ve bu da halkın yaşamına yakıt, elektrik enerjisi gibi ihtiyaçlardaki fiyat farkı gibi birçok açıdan etki etmiştir. Yönetimler arasında bir denge oluşturmak amacıyla her yeri kapsayan bir koordinasyon oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Koordinasyon, tüm yönetimlerin çalışmasını yasal bir düzenleme ile koordine edecek. Ayrıca adalet meclisleri de bir mekanizma oluşturarak koordinasyon oluşturacak.

Yürütülen tartışmaların ardından bölgedeki özerk ve sivil yönetimlere bölgeler arasında hizmet çalışmalarının koordine edilmesi için adım atılmasına ve bölge yönetimleri arasında bir koordinasyon mekanizması kurulmasına ihtiyaç olduğu sonucuna vardık. Bu çerçevede tüm yönetim temsilcileri mekanizma içerisinde yer alacak. Hazırlık komitesi, MSD ile Koordinasyon’un ilişkilerini düzenleyecek bir taslak oluşturacak. QSD de bölge savunması rolünü Koordinasyon Meclisi’nin onayından geçecek bir tüzük çerçevesinde gerçekleştirecek.”

Kongre’de meclis tüzüğünün okunacağı ve yeni eşbaşkanların seçileceği belirtildi.