Müslim: Hedefimiz, TEV-DEM'in 3. alanı örgütlemesi

Salih Müslim, koşulların değiştiğini ve TEV-DEM’in sivil toplumu örgütleme görevine dönmeyi hedeflediğini söyledi. Müslim, "Bizim temel esprimiz, örgütlü toplumun her şeyi yapabileceğidir" dedi.

Ahlaki ve politik toplum yapısının gelişimine katkı sunmak amacıyla 16 Ocak 2011 tarihinde kurulan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), bugün 3. Kongresini gerçekleştiriyor.

Birçok demokratik kurumu geliştirmeyi başaran TEV-DEM köy, kent, mahalle, sokak komünlerini ve meclisleri oluşturdu.

TEV-DEM Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Salih Müslim, kongreye ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu...

'TEV-DEM İÇİN YENİDEN YAPILANMA KONGRESİ'

Müslim, Demokratik Toplum Hareketi’nin şimdiye kadar sosyal, siyasal vb. bütün alanları düzenlediğini ama bu kongreyle bunu değiştirmeyi hedeflediklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Çünkü şartlar değişiyor. TEV-DEM 1. Kongresi’nin şartları değişikti, 2. Kongrenin şartları değişikti. Şimdi de yeni koşullar oluşmuş durumda. Alanlar genişlemiş, Araplardan ve diğer halklardan birçok oluşum katılmış. Onun için bu Kongreyi yeniden yapılanma kongresi olarak da adlandırabiliriz. Hem kendini yeniden ayarlamak hem yeni bir program oluşturmak, hem de kendi öz görevine dönmek olarak belirtebiliriz, bu kongrenin amacını.

Biliyorsunuz, geçen süreçte birçok alanlar ve yönetim oluşturuldu. Bu yönetimlerde TEV-DEM’in bir rolü vardı. Şimdi öyle bir anlayış gelişti ki sanki TEV-DEM iktidarı temsil ediyor. Halbuki öyle değil. TEV-DEM hiçbir zaman iktidar olmayacak, hep toplumu örgütleyecek ve bununla bir gözlemci olacak. Bu bakımdan bu süreçte yeniden yapılanma kendi öz görevine dönmek gibi oluyor ve bu nedenle 3. Kongre çok önemli.

Geçtiğimiz süreçte de aslında TEV-DEM’in misyonu aynıydı. Toplumu demokratik temelde örgütlemekti. Fakat görevler genişleyince, bu görevleri yerine getirecek başka bir oluşum yada örgütlenme olmayınca her şey TEV-DEM’e yüklendi. Ama şimdi durum değişiyor. Yeni örgütlenme ve oluşumlar gelişiyor. Biliyorsunuz, Demokratik Suriye Meclisi ve birçok siyasi oluşum gelişti.”

‘HEDEF SİVİL TOPLUMU ÖRGÜTLEMEK’

TEV-DEM’in kuruluşunda öncülüğü Kürtlerin yaptığını ama süreç içerisinde TEV-DEM bünyesine misyonuna uygun olarak başta Araplar olmak üzere Suriye’nin diğer halklarının da katıldığını ifade eden Müslim, “TEV-DEM adından belli olduğu üzere demokratik toplum hareketidir. Araplar, Süryaniler de bu toplumun bir parçasıdır. TEV-DEM içine hem kendi örgütleriyle hem de kişi olarak katılabilirler. Onların kendi özgün örgütlenmeleri var. Bu şekilde katılıyorlar. Demokratik Toplum Hareketi şu anda Suriye’deki tüm halklarla ilgileniyor ve bünyesinde barındırıyor" dedi.

'ÖRGÜTLÜ TOPLUM HER ŞEYİ YAPABİLİR'

"Bizim temel esprimiz, örgütlü toplumun her şeyi yapabileceğidir" vurgusunda bulunan Salih Müslim, "Toplumun daha aktif olabilmesi ve kendi iradesini temsil edebilmesi için özgün bir örgütlenme gerekiyor. 3. alan da bunu temsil ediyor. 3. alan TEV-DEM’in yüklendiği bir görevdir. Bu Kongre’de de buna geçmeyi hedefliyor. Şimdiye kadar başarılı geçmiştir, bundan sonra da başarılı olacaktır" diye konuştu.