Muslim: Biz çağırmadık, biz göndermiyoruz

Salih Muslim, ABD’nin çekilme kararının, önce açıkladıkları koşullara göre ani olduğunu belirterek, “Ne biz çağırdık ne de ‘git’ diyebiliriz. Zaten bizi korumaya gelmemişti” dedi.

PYD Diplomatik İlişkiler Eşbaşkanı Salih Muslim, ABD’nin daha önce belirtiği Suriye’den çekilme şartları yerine gelmeden askerlerini çekme kararı almasının, zamanlama açısından Türk devletinin Kuzey Suriye’yi işgal tehdidi ve hazırlıklarıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Salih Muslim, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını, bunun Türk devletinin işgal tehdidiyle bağını ve neler olabileceğini ANF’ye değerlendirdi.

ABD’nin daha önce belirttiği Suriye’den çekilme koşullarının oluşmadan ani çekilme kararı verdiğine işaret eden Muslim, o koşulları hatırlattı: “DAİŞ’in bitmesi, İran’ın Suriye’den çıkması ve Suriye’de istikrarın sağlanmasıydı. Bu maddeleri hep tekrarlıyordu. O nedenle bu çekilme kararı, bu şartların hiçbiri yerine gelmediğinden ani bir karar oldu, diyoruz.” 

GİDİP GİTMEYECEKLERİ KENDİ KARARLARI

Uluslararası Koalisyonu çağırmadıkları gibi ‘git’ de demediklerini kaydeden Muslim, “Onlar da zaten bizim korumamız için gelmemişlerdi. Kendi öz gücümüze ve savunmamıza dayanıyoruz. Meşru savunma durumumuz var. Bunu hiçbir zaman eksik etmedik. Gidip gitmeyecekleri onların işidir. Çıkarlarımız çakıştı, beraber hareket ettik ama hiçbir zaman onlara bel bağlamadık” dedi.

ZAMANLAMASI İŞGAL TEHDİDİYLE İLİŞKİLİ

Türk devletinin Kuzey Suriye’yi işgal tehdidi ve hazırlıklarıyla ABD’nin askerlerini çekme kararı almasının zamanlama bakımından muhakkak ilişkili olduğunu ifade eden Muslim, şöyle devam etti:

“Perde arkasında kendi aralarında nasıl anlaşmışlar, ne gibi koşullar koymuşlar bunlar zaten hepsi net değildir. Zamanlaması bakımından da birbirinden uzak ve bağımsız görünmüyor. Bilhassa Erdoğan’ın tehdidler savurarak, ‘Ben şöyle yaparım, böyle yaparım’ demesi de boş değildir. Demek ki bu konularda ABD ile konuşuyorlardı. Elimizde daha net, somut bir şey yoktur ama yaşananlar ve söylenenlerden böyle okuyor ve çözümlüyoruz.”

DİYALOG VE UZLAŞMAYA AÇIĞIZ

Muslim, bu çekilme kararı karşısında diğer uluslararası güçlerin de kendi hesaplarını yapacaklarını kaydederek, şunları söyledi:

”İran, Rusya ve Türkiye’nin arasında zaten çelişkiler vardı. Şimdi daha fazla açığa çıkacaktır. Daha önce ‘Amerika var’ diye bu çelişkilerin üstünü kapatmışlardı. Amerika çıkıyor bakalım onlar ne yapacaklar? Konjonktür karma karışıktır. Nasıl ki herkesin kendi çıkarları var ve bunları düşünüyorsa bizim de düşündüğümüz halklarımızın çıkarlardır. Herkesle diyalog kurabilir, konuşup görüşebiliriz, uzlaşabiliriz.

SALDIRABİLİR, KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ

Erdoğan’ın Kuzey Suriye’ye dönük tehditlerinin ciddi olduğunu belirten Salih Muslim, “Erdoğan ikide bir saldıracağını söylüyor. Saldırabilir. Biz de kimseye ‘aman saldırma’; kimseye de kalkıp  ‘aman bizi koruyun’ diye yalvaramayız. Biz de varız, kendi savunmamızı yaparız. TopyekUn direniş kararlılığımız var. Biz halkımıza ve kendi savunma sistemimize güveniyoruz. Herkes kendi üzerine düşeni yapacaktır” şeklinde konuştu.

DÜNYA BARIŞI İÇİN TEHDİTTİR

Türk iktidarının bu zihniyeti ve bu saldırgan tavırlarıyla sadece Kürtler için değil, tüm halklar, hatta dünya barışı için tehdit ve tehlike olduğunu vurgulayan PYD Diplomatik İlişkiler Eşbaşkanı Salih Muslim, “Birisi senin evinin içine gelip sana saldırırsa ne yapacaksın, elbette kendini savunacaksın. Biz de kendimizi savunacağı, öyle başkalarına yalvaracak konumda değiliz” dedi.