Muslim: Bize karşı ortak güç hesabı yapılıyor

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Şam rejimi ile Türk iktidarının Özerk Yönetim’e karşı ortak bir güç oluşturma hesabı yaptığını söyledi.

Şam yönetiminin Türkiye’nin işgal ettiği bölgelerden çekilmesine dair somut ön şartlarının olmadığını belirten PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Türk hükümetinin bu anlamda vereceği sözü de tutmayacağını kaydetti.  

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Muslim, Ankara-Şam-Tahran-Moskova arasında yapılan görüşmeler, Şam’ın Ankara’ya sunduğu şartlar, amaçlarını ve çözümün esas anahtarına ilişkin ANF’ye konuştu.

Kürt halkının Rusya, İran, Ankara ve Şam’ın bir araya gelmesine dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Muslim, “Suriye rejimi Kürt düşmanıdır. Türkiye, Kürt halkının stratejik düşmanı. İran’ın geçmişten beri Kürt sorununa yaklaşımı bellidir. Rusya bunların hepsini kendi çıkarları için bir araya getirmek istiyor. Suriye’de Kürtlerin olmaması üzerine bir araya geliyorlar. Bütün meseleleri Kürtlerdir. Tüm halk birleşenlerinin hakkını savunan, beraberliği yaratan ve birçok projesi bulunan buradaki yönetimi ortadan kaldırmaktır. Rusya gerçekten sorunu çözmekten yanaysa 2012’den beri ilişkilerimiz var, rejimle sorunu çözebilirdi, ancak maalesef şimdiye kadar bunu yapmadı. Pragmatist yaklaşıyor. ‘Taraflardan nasıl faydalanabilirim?’ diye hareket ediyor. Sorunları çözmek yerine daha da büyütmek istiyorlar. Umuyoruz bu yanlıştan dönerler” dedi.

ORTAK GÜÇ OLUŞTURMA

Aslında Şam ve Ankara rejimleri arasındaki sorunların çok derin olduğunu kaydeden Muslim, şöyle devam etti: “Yaşamını yitirmiş yüz binlerce kişiden, milyonlarca kişinin göç etmesinden bahsediyoruz. Suriye’nin köy, kent ve alt yapısının yüzde 70’inin yıkılmasından bahsediyoruz. Bunların hepsinin nedeni Türkiye’dir. Efrîn’den İdlib, Girê Spî’ye kadar birçok alanı işgal etmiş, El Kaide’ye kadar birçok çeteyi yerleştirmiş. Şimdiye kadar da onlara destek veriyor. Kendi askerleri ve çetelerini konuşlandırmış. Tüm bu yapılanlar Kürtler ve Özerk Yönetim’e karşı komplodur. Kürt sorunu üzerine anlaşmışlar. Diğer şeyler üzerine nasıl anlaşırlar? Şam, Türkiye ve çetelerle Özerk Yönetim’e karşı ortak bir güç oluşturmanın hesabını yapıyorlar.”

HER TÜRLÜ TERÖRE KARŞI SAVAŞTIK

Türk devletinin desteklediği tüm çetelere karşı savaştıklarını, işgal edilen yerleri özgürleştirdiklerini hatırlatan Muslim, şunları söyledi: “Yapmak istedikleri şeyler kabul edilemez. Tüm bunlara karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Kürtleri ortadan kaldırırsak Amerika kendisi çıkar diye düşünüyorlar. Amerika, Kürtler için burada değil. Ortadoğu’daki çıkarları için buradalar.” 

ŞAM ‘İŞGAL BÖLGELERİNDEN ÇEKİL’ DEMİYOR

Muslim, Şam yönetiminin Ankara’ya koştuğu denilen ‘İşgal bölgelerinden çekil’ şartına ilişkin de şunları dile getirdi: “Suriye rejimi tam da böyle söylememiş. Bir plan önümüze koysunlar, topraklarımızdan çekileceklerine inandırsınlar, Rusya da buna garantörlük yapsın, demiş. Yarın öbür gün anlaşamadık, diyebilirler. Suriye’nin istekleri doğrudur, ancak Türkiye’nin vereceği sözü yerine getirme beklentisi hayal olur. Türkiye, hiçbir zaman sözünü yerine getirmez. Suriye ve Türkiye’nin birlikte oturmasına ve komşuluk ilişkilerinin iyi olmasına karşı değiliz ama bu yapılanlar doğru değil. Türk faşizminin sözleri doğru değildir. Bir şey diyor, başka şey yapıyor. Söz veriyor, yerine getirmiyor. Bunları eskiden anlamış ve ders çıkarmış olmak gerekir.”

SURİYE’NİN ARAP BİRLİĞİ’YLE İLİŞKİLENMESİNİ DESTEKLİYORUZ

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Suriye sorunu ortaya çıktığında bu sorunun Arap Birliği’nde çözülmesini istediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bugün bütün imkanlar değişmiş. Hiçbir zaman Arap devletlerine ve onlarla ilişkiler kurulmasına karşı değiliz. Suriye’nin Arap Birliği’nin bir üyesi olmasına karşıt değiliz. Ancak o kadar düşmanlık yaptınız, o kadar kan döktünüz ama Suriye rejimi şimdiye kadar demokrasiye doğru bir adım atmadı. Ne halkı için ne yaşadığı sorunlar ne de uluslararası sorunlar noktasında. Rejim ısrarla 2011 öncesine gelmeyi hesaplıyor. 2011’de o zaman niye onu kabul etmeyip, karşı çıktınız? Yapın ama önüne şart koyun. Kendini biraz demokratik yapsın. Halkına saygı duysun. Biz de Suriye’nin bir parçasıyız. Şimdiye kadar bir gün bile düşmanlık veya bölünme isteğimiz olmadı. Biz de birlik olmalarını istiyoruz. Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olsun herkesle ilişkilerinin olmasını istiyoruz. Bunun karşıtı değiliz. Bizim için önemli olan Suriye’de demokrasinin olmasıdır. Halkına saygı duymasıdır. İç sorunları birlikte çözelim. Suriye’nin bir parçası olarak rejimin değişmesi ve demokratikleşmesi bizim için de önemli.”